Sporurile pentru conditiile de munca ar putea fi incluse in salariul de baza, potrivit unui proiect de lege depus in dezbatere la Senat si care presupune modificarea Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice.
Conform proiectului de act normativ, "cuantumul brut al sporurilor pentru conditii de munca prevazute de Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioara, se introduce in salariul de baza, solda de functie/salariul de functie si indemnizatiile de incadrare, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".
Salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie si indemnizatiile de incadrare prevazute de prezenta lege se majoreaza in mod corespunzator.
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, sporurile pentru conditii de munca reglementate de Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice se abroga, mai prevede actul normativ.
Potrivit expunerii de motive, aplicarea "deficitara" si "neunitara" a legii salarizarii bugetarilor a generat "multiple discriminari in randul angajatilor din sectorul public, precum si o reprezentare deficitara a politicii salariale in sectorul public".
Conform initiatorilor proiectului, "desi legiutorul a prevazut o ierarhizare a functiilor publice, in baza unor coeficienti de ierarhizare si in temeiul complexitatii muncii si al pregatirii profesionale, modificarile legislative succesive, operate de regula prin intermediul ordonantelor de urgenta, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru conditii de munca au introdus distorsiuni majore intre valoarea salariului de baza, a soldei de functie/salariului de functie si indemnizatiile de incadrare si cuantumul sporurilor pentru conditii de munca".
"Astfel, sporurile reglementate in aceste conditii variaza de la 10 - 15% si ajung la 100% si chiar si peste aceasta valoare pentru anumite functii de executie si pentru anumite familii ocupationale, generand o imagine distorsionata asupra veniturilor brute totale ale angajatilor din sectorul public", mai explica parlamentarii PNL.
Ei completeaza ca, prin masurile propuse, cuantumul niciunui salariu, solda de functie sau salariu de functie si indemnizatie de incadrare nu va scadea si nu se genereaza niciun impact bugetar asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal nefiind afectate.