Varsta legala pentru donarea de sange ar putea sa scada pana la 17 ani, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament. Tinerii de 17 ani care vor sa doneze sange vor putea face acest lucru cu acordul scris al parintilor si cu avizul medicului.
Proiectul de lege a fost initiat de deputatii USR Diana Stoica, Oana Toiu si Adrian Wiener.
"Vedem cu totii in fiecare zi apeluri disperate ale oamenilor pe Facebook, ale familiilor si prietenilor pacientilor care au nevoie de sange pentru a supravietui si realitatea este ca in fiecare clipa in Romania mama cuiva, bunicului cuiva, prietena cuiva are nevoie de sange pentru a supravietui si doar 2% dintre dintre donatorii de sange din Romania doneaza sange. Media europeana este undeva la 6% si noi am avea nevoie de un 4% pentru a putea acoperi necesarul de de transfuzii din Romania. Ultimii opt ani i-am dedicat ameliorarii crizei de sange din Romania din societatea civila, din Ministerul Sanatatii si din Parlament si am constatat in acest timp ca fiecare picatura de sange conteaza", a afirmat deputatul USR Diana Stoica, la o conferinta de presa la Parlament, potrivit
Agerpres.
O singura donare de sange poate salva doua vieti
Deputatul USR Adrian Wiener a spus ca tanara generatie trebuie lasata sa se implice civic, adaugand ca tinerii pot fi promotori ai donarii de sange.
"Impreuna am gandit aceasta lege care este in acord cu directiva europeana. Eu sunt convins ca exista un munte de entuziasm si empatie in aceasta tanara generatie si cred ca trebuie doar sa-i lasam sa se implice civic. In randul lor pot fi promotori ai donarii, pot trage dupa ei adultii, pot seta noi standarde in societate. Sunt entuziasti si entuziasmul este contagios. Trebuie doar sa sa le deschidem portile", a adaugat Wiener.
La randul sau, deputatul USR Oana Toiu a explicat ca sunt cazuri in spitale in care se amana operatii in functie de grupa de sange, acest lucru ducand la cresterea riscurilor medicale si costurile publice de spitalizare.
"In spitale acum este doar jumatate din cantitatea de sange necesara si solutiile sunt doua: cresterea numarului de donatori si cresterea frecventei de donare. Sunt tari, asa cum este Canada, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie care deja au aceasta varsta de 17 ani la care poti merge legal sa donezi, daca indeplinesti criteriile medicale: 50 de kilograme, tensiunea buna, sigur, acordul medicului. Si de aceea vrem ca si legislatia din Romania, conform practicilor acestor tari si conform directivelor europene, sa fie coborata varsta legala la care poti sa donezi sange la 17 ani, cu acordul parintilor si al medicului care verifica starea de sanatate in aceste conditii", a adaugat Toiu.
42% dintre tineri au avut cel putin o actiune de voluntariat in ultimii 3 ani
Potrivit deputatei USR, sunt studii care arata ca in ultimii trei ani, de exemplu, 42% dintre tineri au avut cel putin o actiune de voluntariat si 70% dintre ei cred ca actiunile lor poate sa conduca la bine in comunitate.
"Speram (...) ca ei devin un model de comportament in familie, ca isi trag parintii sau grupul social la actiunile de donare, pentru ca le e frica mai putin de nou, pentru ca miza, asa cum a iesit si prin consultarile cu centrele de transfuzie sanguine si cu organizatiile de tineri medici, cu federatia patronala a cabinetelor medicilor de familie, este ca donarea de sange sa devina o rutina, nu doar in cazuri de urgenta sau acolo unde este o persoana apropiata ca ruda sau ca prieten", a mai spus Toiu.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<