In aceste zile este dezbatut un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
Articol unic:
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 362 din 3 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cu urmeaza:
Art. I – Dupa articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8.1 cu urmatorul cuprins:
„Art. 8.1. – (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, utilizarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, comercializarea, depozitarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul procurarea, cumpararea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul plantelor si substantelor si produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic, fara drept, este interzisa.
(2) Faptele prevazute la alin. (1) se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tentative se pedepseste.
(3) Indemnul la consumul plantelor si substantelor prevazute la alin. (1), prin orice mijloace, daca este urmat de executare, se pedepsese cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(4) Daca indemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
(5) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (3) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi”.
Art. II – Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, 5.1, cu urmatorul cuprins:
„Art. 5.1 – (1) Este strict interzisa functionarea magazinelor care comercializeaza in orice mod substante, produse etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforc precum si oricare alta forma de comercializare.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1) se pedepseste cu amenda de la 50.000 de lei la 1.000.000 de lei
(3) Persoana fizica care a participat la savarsirea aceleiasi fapte se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<