In aceste zile este dezbatut un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
Articol unic:
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 362 din 3 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cu urmeaza:
Art. I – Dupa articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8.1 cu urmatorul cuprins:
„Art. 8.1. – (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, utilizarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, comercializarea, depozitarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul procurarea, cumpararea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul plantelor si substantelor si produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic, fara drept, este interzisa.
(2) Faptele prevazute la alin. (1) se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tentative se pedepseste.
(3) Indemnul la consumul plantelor si substantelor prevazute la alin. (1), prin orice mijloace, daca este urmat de executare, se pedepsese cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(4) Daca indemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
(5) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (3) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi”.
Art. II – Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, 5.1, cu urmatorul cuprins:
„Art. 5.1 – (1) Este strict interzisa functionarea magazinelor care comercializeaza in orice mod substante, produse etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforc precum si oricare alta forma de comercializare.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1) se pedepseste cu amenda de la 50.000 de lei la 1.000.000 de lei
(3) Persoana fizica care a participat la savarsirea aceleiasi fapte se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<