ACTUALIZARE 9.4.2020 - PNL a contestat la CCR Legea prin care plata CAS, CASS, CAM si a utilitatilor putea fi amanata. Detaliile sunt disponibile AICI!
ACTUALIZARE 3.4.2020 - Parlamentul Romaniei a adoptat proiectul de lege prin care plata CAS, CASS, CAM si a utilitatilor poate fi amanata. Avem, insa, unele modificari importante de care trebuie sa tinem cont.
Fata de relatarile initiale de mai jos, actul adoptat de Parlament prin votul decizional dat de Camera Deputatilor are acum urmatoarea forma.
LEGE pentru acordarea unor facilitati pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul Romaniei
Art. 1. – (1) La cererea contribuabilului operator economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, se amana virarea contributiilor de asigurari sociale calculate si retinute de angajator aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, virarea contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la alin.(1), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin.(1) si (2) se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 2. La cererea contribuabilului operator economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, se amana la plata contributia asiguratorie pentru munca aferenta veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 2201 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
Art. 3. Contribuabilii operatori economici, nu vor plati dobanzi si penalitati de intarziere pentru perioada cat timp plata contributiilor este amanata.
Art. 4. - (1) La cererea beneficiarului, persoana fizica, afectata direct sau indirect de masurile impuse de autoritatile competente, pe perioada starii de urgenta sau a operatorului economic, a carui activitate a fost oprita sau a caror venituri sau incasari s-au diminuat cu minimum 15% in luna in curs raportat la media celor doua luni anterioare, se amana la plata, pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati: apa-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV, cu exceptia serviciilor de voce si date mobile.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Memorator Gramatica Gimnaziu
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Astfel, intelegem ca angajatorii care au avut pierderi de minimum 15% vor putea amana, la cerere, plata CAS, CASS si CAM pentru o perioada de trei luni, incepand cu luna martie 2020. Nu vor fi platite dobanzi sau penalitati de intarziere pentru aceasta amanare.
CAS, CASS si CAM aferente celor trei luni de amanare vor fi apoi achitate esalonat intr-o perioada de 12 luni, dupa incetarea amanarii. Legea, insa, prevede ca se va rambursa esalonat doar 50% din valoarea totala a contributiilor adunate in cele 3 luni de amanare, nu valoarea integrala. Asadar, angajatorii vor putea plati mai putin la final fata de cat ar achita fara a beneficia de aceasta masura. Pentru angajati, nu se schimba nimic la capitolul contributii. Ele vor fi in continuare procesate la nivelul integral aferent venitului lor brut.
Atentie! Angajatorii care vor sa beneficieze de aceasta amanare de 3 luni si de achitarea esalonata timp de 12 luni pentru 50% din valoarea totala a contributiilor adunate in aceste 3 luni trebuie sa mentina toate contractele de munca suspendate active pentru o perioada minima de 12 luni.
Noutatea de interes pentru persoane fizice este legata de prevederea inclusa la art. (1), care arata ca persoanele fizice (angajatii) pot sa beneficieze de amanarea timp de 3 luni a platii pentru serviciile de utilitati, in afara de cele pentru telefonie mobila. Sumele vor trebui, apoi, achitate esalonat de-a lungul unei perioade de 12 luni.
Vestea buna este ca furnizorii de utilitati nu vor ramane fara bani, chiar daca unii clienti vor cere amanarea cu 3 luni a platilor aferente. MFP va pune la dispozitia acestora credite fara dobanda pe care le vor plati apoi esalonat.
Proiectul de lege a fost votat de Senat pe 31 martie 2020 si de Camera Deputatilor pe 3 aprilie 2020.
A votat "pentru" majoritatea deputatilor prezenti.
Presedintele Romaniei trebuie acum sa promulge actul prin decret pentru a se putea aplica prin publicarea in Monitorul Oficial.
Vom actualiza acest articol cu decizia luata de seful statului.
INFORMATII INITIALE, din data de 23 martie 2020
O noua lege a fost astazi introdusa in procedura de urgenta in Parlament. Prin intermediul acesteia plata CAS, CASS, CAM si a utilitatilor poate fi amanata. Detaliile sunt disponibile mai jos.
"Astazi, alaturi de ALDE si PRO Romania, vom depune un proiect de lege la Parlament, cu o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate companiilor si angajatilor acestora", a anuntat seful PSD, Marcel Ciolacu.
Proiectul de lege are 4 articole, dupa cum urmeaza:
Art. 1
(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele sase luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(4) Pe perioada acordarii facilitatilor de la alin. 1 si 2, salariatii beneficiaza de vechime in munca, iar contributiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.
Art. 2 La cererea contribuabilului, operator economic ,se amana la plata contributia asiguratorie pentru munca aferenta veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 219 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
Art. 3
Contribuabilii operatori economici, nu vor plati dobanzi sau penalitati de intarziere pentru perioada cat timp plata contributiilor este amanata.
Art. 4
(1) La cererea beneficiarului , persoane fizice si operatori economici , se amana la plata, pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilitati (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toti beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul Romaniei.
(2) La expirarea perioadei de trei luni mentionate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilitati vor plati sumele scadente, esalonat, pe o perioada de 12 luni de la expirarea perioadei, fara a li se percepe dobanzi si penalitati de intarziere.
(3) Furnizorii de servicii de utilitati vor esalona debitele restante fara a depasi raportul de 1/12 pe luna.
Retinem, asadar, ca plata CAS, CASS si CAM va putea fi amanata de angajatori. Persoanele fizice vor putea, totodata, cere si amanarea platii utilitatilor pentru 3 luni, urmand ca apoi acestea sa fi achitate esalonat.
Actul a fost introdus in procedura de urgenta in Camera Deputatilor.
Initiatori sunt Marcel Ciolacu (PSD), Victor Ponta (Pro Romania) si Calin Popescu-Tariceanu (ALDE).
O majoritate dispusa sa-l voteze a fost deja formata, anunta Ponta pe o retea de socializare.
"Avem impreuna majoritatea necesara sa il adoptam rapid - dar daca Guvernul preia AZI acest proiect si il adopta ca Ordonanta de Urgenta ii voi felicita public!
Am anuntat deasemenea ca vom vota PENTRU proiectul deja depus in Parlament privind amanarea ratelor la banci! Si aici trebuie actionat #ACUM
Fiecare zi pe care o pierdem in acest razboi va insemna distrugere economica, suferinte pentru oameni si pierderi ireparabile pentru dezvoltarea Romaniei", a scris fostul prim-ministru.
Din pacate, programul Camerei Deputatilor pentru saptamana in curs nu este inca disponibil. Nici forma de vot a proiectului nu a fost anuntata. Nu stim inca daca va fi o sedinta de plen sau daca initiativa a aparut doar pentru a forta Guvernul sa includa aceste prevederi intr-o OUG.
Vom reveni cu informatii noi imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri