Intrucat retinerea datelor constituie un instrument de investigare necesar si eficient pentru aplicarea legii, si in mod particular in legatura cu chestiunile deosebit de grave precum criminalitatea organizata si terorismul, a fost necesar sa se asigure faptul ca datele retinute sunt puse la dispozitia autoritatilor care trebuie sa aplice legea, cu respectarea cerintelor prevazute in Articolul 8 din Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului.
Prin acest proiect de act normativ se urmareste reglementarea la nivel national a obligatiei furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, pentru punerea acestora la dispozitie autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, descoperire si de urmarire a infractiunilor grave.
Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului vor avea obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date, in format electronic, in vederea retinerii, pentru o perioada de 6 luni de la data efectuarii comunicarii, a urmatoarelor categorii de date: datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari; datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari; datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii; datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare; datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament; datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
Legea se aplica doar in privinta datelor de trafic si de localizare ale persoanelor fizice si juridice, precum si datelor necesare pentru identificarea abonatului sau utilizatorului inregistrat. Prezenta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.
In cazul in care datele pot fi retinute de mai multi furnizori de servicii si retele publice de comunicatii electronice, activitatea de retinere a datelor se va face doar la unul dintre furnizori, si anume furnizorul care ofera datele in baza emiterii comunicatiei.
Legea are ca obiect de reglementare doar obligatia operatorilor de a retine date, iar accesul la aceste categorii de date retinute este strict reglementat de Codul de Procedura Penala si legile speciale in materie. Astfel, furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia ca, la solicitarea autoritatilor judiciare competente ori organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala si a legilor speciale in materie, sa asigure accesul, in baza reglementarilor speciale.
La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute in baza legii, cu exceptia datelor puse la dispozitia autoritatilor competente in aplicarea prezentei legi si care au fost pastrate de catre acestea, vor fi distruse prin proceduri automatizate, ireversibil.
Click aici pentru a citi textul integral al Legii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<