Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna modul profund netransparent in care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul Romaniei a ales sa modifice Codul penal si Codul de procedura penala, fara o dezbatere reala si efectiva si prin intermediul unei Ordonante de Urgenta care nici macar nu figura pe ordinea de zi a sedintei de Guvern.
Acest mod de actiune este cu atat mai inadecvat cu cat Ministrul Justitiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul sa adopte intempestiv ordonanta de urgenta, fara sa mai astepte avizul Consiliului, incalcand in acest mod competentele acestuia.
Mentionam ca dreptul Parlamentului si al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat.
Cu toate acestea, orice modificare a legislatiei penale necesita existenta prealabila a unor dezbateri solide si analiza reala a tuturor posibilelor argumente in favoarea sau in defavoarea unor modificari. Or, dezbaterile ce au avut loc in aceste zile la Ministerul Justitiei sunt departe de a atinge acest deziderat.
In acelasi timp, UNJR subliniaza ca la baza unor dezbateri constructive sta informarea corecta a cetatenilor, motiv pentru care cerem tuturor institutiilor implicate sa faca toate eforturile necesare in acest scop.
UNJR a subliniat in mod constant faptul ca promovarea unor modificari ale legislatiei penale prin intermediul Ordonantelor de Urgenta nu este permisa decat in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, dupa cum prevede in mod imperativ art. 115 din Constitutie, intrucat competenta primara de legiferare revine in primul rand Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului si unica autoritate legiuitoare. Existenta unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci cand acesta vine in contradictie cu norma constitutionala.
UNJR a solicitat inca de la momentul in care proiectul acestor acte normative a aparut in spatiul public ca modificarea sa nu se faca prin Ordonanta de Urgenta, ci in Parlament, in urma unor dezbateri in care sa fie implicati toti actorii interesati, inclusiv societatea civila si profesionistii dreptului. Acest lucru era cu atat mai necesar cu cat interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore in randul societatii.
In concluzie, UNJR solicita Guvernului Romaniei sa revina asupra dispozitiilor ce nu au intrat inca in vigoare si sa le transmita in Parlament sub forma unui proiect de lege, unde sa fie dezbatute in mod real si efectiv.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Sursa: UNJR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri