„Din pacate, asistam la o crestere exploziva a numarului de cauze in toate materiile. Sigur, cand vom avea statistica finala, dupa ce toate Curtile de Apel vor trimite date la CSM, dar eu pot sa estimez o crestere de aproximativ de 20 - 25% in anul 2010, cauze noi inregistrate fata de anul 2009. Cauza e una clara: criza economico-financiara a dus la cresterea cauzelor. Sigur, acum nu vreau sa fac o gluma, dar din moment ce exista atatea cauze pe rolul instantelor eu cred ca am putea vorbi acum si de o crestere a increderii populatiei in justitie”, a declarat Horatiu Dumbrava, presedintele Consiliului National al Magistraturii, intr-o emisiune Hotnews.ro - RFI.
Domnul Dumbrava a detaliat, spunand ca „cresterile explozive au fost in materia contenciosului administrativ, adica atacarea unor acte administrative de eliberare din functie, stiti ca au fost anul trecut o serie de OUG de eliberari din functii. Asta a tinut de reorganizarea la nivelul autoritatilor centrale, dar si administratiei locale.
Fie in materia executarilor silite, din cauza neputintei multor cetateni de a face fata platilor ratelor la banci. Au crescut foarte mult cauzele sindice, adica cele legate de insolventa”. Potrivit presedintelui CSM, toate acestea arata de fapt ca criza economico-financiara a fost un element major in cresterea numarului de cauze.
„Justia din Romania are nevoie de un audit, o expertiza independenta a sistemului judiciar. Sigur, acest lucru trebuie vazut in ce masura se poate pune in practica, aici va trebui ca datele statistice sa le furnizam noi, sistemul, dar nu vad imposibil ca pana in vara sa putem realiza un astfel de audit. Suntem partenerii unei astfel de idei, ajuta sistemul”, a mai spus Horatiu Dumbrava.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate care isi desfasoara activitatea in domeniul transporturi si care are incheiate contracte pentru lucrari a caror executare depinde de conditiile meteo transporturi agregate pentru pietruire si asfaltare drumuri are perioade in care salariatii lucreaza mai putin decat norma de lucru; de exemplu, in luna noiembrie un salariat a lucrat 128 ore in loc de 168. Societatea a cazut de comun acord cu salariatii sa fie platite salariile integral in luna respectiva, cu conditia ca acestia sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care un angajat opteaza pentru inrolare ca soldat rezervist pe o perioada de 10 zile, se transmite suspendarea in Revisal? cu ce articol? Angajatorul are vreo obligatie de plata pe perioada aceasta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<