Proiectul de lege prin care parintii cu gemeni, tripleti sau multipleti pot intra impreuna si simultan in concediu pentru cresterea copilului a fost adoptat tacit in plenul Senatului.
Initiativa legislativa vine in ajutorul familiilor cu gemeni/tripleti/multipleti cu sprijin temporar pana la implinirea de catre acestia a varstei de sase luni, fie prin angajarea unei persoane care sa asiste la ingrijirea copiilor, fie prin posibilitatea acordarii simultane de concediu pentru cresterea copilului ambilor parinti.
Pentru proiectul de act normativ initiat de un grup de parlamentari preponderent de la UDMR, termenul de dezbatere si vot in Senat s-a implinit pe 27 noiembrie.
Nota de adoptare tacita a propunerii legislative pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost citita de vicepresedintele Senatului Sorin Cimpeanu, care a condus sedinta de marti a plenului.
Indiferent de varianta pentru care se opteaza, persoana angajata sau concediu pentru ambii parinti, trebuie dovedita absolvirea unui curs de puericultura.
Agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti incheie cu persoana care ajuta la ingrijirea copiilor un contract individual de munca cu norma intreaga, pe perioada determinata, pana la implinirea de catre copii a varstei de sase luni, iar plata drepturilor salariale se realizeaza la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si este asigurata din bugetul de stat prin bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.
Persoana angajata va prezenta un certificat de
cazier judiciar si un document medical din care sa reiasa ca nu sufera de boli psihice sau boli infectocontagioase.
Cererea pentru efectuarea simultana a concediului de crestere a copilului de catre ambii parinti se depune in termen de 10 zile de la obtinerea biletului de externare din spital la primaria unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia isi au domiciliul sau resedinta si se solutioneaza cu celeritate.
Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Daca trece de Parlament, ea va merge spre promulgare la Presedintele Romaniei, ulterior fiind publicata in Monitorul Oficial.