Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand NU se poate dispune concedierea: Simplul anunt al starii de incapacitate de munca il impiedica pe angajator sa te concedieze

Cand NU se poate dispune concedierea: Simplul anunt al starii de incapacitate de munca il impiedica pe angajator sa te concedieze
Potrivit art. 60 din Codul muncii, exista anumite perioade ale raportului de munca in care concedierea nu se poate dispune. Una dintre acestea este pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical. 

Iata ce trebuie sa stii daca te afli in aceasta situatie: 

Desi se prevede „certificat medical conform legii“, angajatorul nu ar trebui sa se grabeasca sa respinga certificatul medical prezentat de tine decat atunci cand ar fi pregatit sa conteste chiar in fata instantei autenticitatea acestuia! Cu alte cuvinte, faptul ca certificatul medical nu este eliberat, de exemplu, de medicul de familie, nu constituie un motiv suficient pentru neluarea acestuia in considerare!

Instantele au tendinta sa declare nelegale concedierile dispuse in perioada incapacitatii temporare de munca, indiferent cum ar fi fost ea constatata, afara daca se face proba clara ca tu erai, in fapt, capabil de munca (de exemplu, lucrai in alta parte sau se dovedeste caracterul fals al certificatului medical).

EXEMPLU:
Instantele judecatoresti au decis ca „neprezentarea unui certificat medical-tip are drept consecinta neplata indemnizatiei reprezentand ajutorul de boala, dar aceasta nu poate duce la desfacerea contractului de munca, atunci cand se dovedeste, prin orice mijloace de proba admise de lege, ca persoana respectiva a suferit de o boala care a impiedicat-o sa se prezinte la locul de munca“.

Simplul anunt al starii de incapacitate de munca nu trebuie neglijat de angajator intrucat este semnalul unei stari de fapt care il impiedica sa aplice masura concedierii. Certificatul medical vizat de medicul de familie constituie ordin de plata pentru angajatori si trebuie prezentat pana la data lichidarii drepturilor salariale, pentru punerea in plata conform legii pensiilor si drepturilor de asigurari sociale!

Prezentarea cu intarziere de catre tine a certificatului medical nu reprezinta o justificare viabila in fata instantei judecatoresti. In acest caz, legea te apara pentru simplul fapt ca, independent de vointa ta, nu poti presta activitatea la unitate. Pentru acest motiv, instanta poate dispune, la cererea ta, anularea deciziei, reintegrarea si plata de despagubiri.

Angajatorii nu trebuie sa iti refuze eliberarea adeverintelor privind plata CASS. Refuzul lor va conduce doar la imposibilitatea eliberarii certificatului medical de catre medicul responsabil de starea pacientului.

Astfel de acte de rea-vointa din partea angajatorului sunt luate in considerare de instanta, fiind suficienta prezentarea in fata instantei a biletelor de internare-externare din spital care fac dovada incapacitatii de munca!

ATENTIE!
Facem mentiunea ca, pe durata incapacitatii de munca, numai concedierea este interzisa. Cu alte cuvinte, daca tu te gaseai in executarea unui contract individual de munca incheiat pe durata determinata, faptul ca te-ai imbolnavit mai inainte de expirarea termenului contractului nu conduce la prelungirea acestui termen.

Aceasta deoarece incetarea contractului individual de munca prin expirarea termenului pentru care s-a incheiat intervine de drept (art. 56 lit. i) din Codul muncii). Or, interdictiile prevazute la art. 60 privesc exclusiv concedierea! In concluzie, daca termenul pentru care contractul s-a incheiat a expirat, angajatorul nu este obligat nici sa il prelungeasca, nici sa astepte revenirea ta din concediul medical!

Explicatii extrase din lucrarea Codul muncii in interesul tau. Ghidul angajatului ...click AICI pentru detalii si Formularul de comanda<<
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cand NU se poate dispune concedierea: Simplul anunt al starii de incapacitate de munca il impiedica pe angajator sa te concedieze":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI