Acordul privind iesirea Marii Britanii din UE va fi supus votului Parlamentului britanic pe 15 ianuarie. De acest document depinde viitorul relatiilor UE-UK.
Parlamentul isi va spune parerea despre acordul incheiat de catre premierul Theresa May si Uniunea Europeana pe 15 ianuarie. In mod normal, votul ar fi trebuit sa aiba loc in luna decembrie 2018. Sefa Guvernului britanic a marturisit ca votul a trebuit amanat pentru ca risca ca documentul sa fie respins.
Intr-un interviu acordat recent unei publicatii englezesti, Theresa May spune ca votul pozitiv pentru aceasta intelegere negociata pana aproape de finalul lui 2018 este necesar. In caz contrar, tara sa ar ajunge pe un teritoriu nesigur, dominat de incertitudine.
Daca lucrurile merg conform planului, atunci iesirea oficiala a Marii Britanii din UE va avea loc pe 29 martie 2019. UE si-a dat deja acordul printr-un Consiliu Extraordinar. Situatia este acum in mainile Parlamentului.
Cetatenii romani care sunt deja in Marea Britanie trebuie sa fie atenti la cum decurg lucrurile. Daca Acordul va trece de Parlament, atunci lucrurile vor fi linistite si predictibile. Iata ce spunea MAE in noiembrie 2018: "Ministerul Afacerilor Externe saluta agrearea de catre negociatorii Uniunii Europene si ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. Acest acord marcheaza un moment semnificativ in procesul de negociere si deschide calea spre definirea unei relatii viitoare cat mai apropiate si intarite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al Romaniei, avand in vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea stransa in materie de securitate, a carei mentinere este esentiala in contextul evolutiilor in vecinatatea estica, unde Romania si Marea Britanie impartasesc obiective comune".
„Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetatenilor romani stabiliti in Marea Britanie inainte de 31 decembrie 2020. Acestia vor putea continua sa lucreze, sa locuiasca si sa studieze in Marea Britanie in baza obtinerii unui nou statut special (settled status).
Ministerul Afacerilor Externe mai spune si ca apreciaza eforturile substantiale depuse de echipa de negociere coordonata de catre negociatorul-sef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obtinerea unui progres decisiv, in special pentru agrearea unei solutii de backstop si evitarea instalarii unei frontiere dure intre Irlanda si Irlanda de Nord.
In cazul in care acordul privind Brexit nu este ratificat de catre Parlamentul britanic, atunci lucrurile vor fi incerte. Nimeni nu poate anticipa ce va avea loc. Vom urmari desfasurarea acestui eveniment cu atentie si vom reveni cu noutati.
Proiectul poate fi citit in limba engleza AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE