Cetatenii europeni pot incepe acum inregistrarea statutului de rezident (pre-settled sau settled) in UK.
Incepand 21 ianuarie 2019, intr-o faza de testare destinat publicului, cetatenii europeni aflati in Marea Britanie vor putea solicita noul statut de rezident (settled sau pre-settled).
Conditii de eligibilitate:
- Trebuie sa fiti cetatean european, rezident in Marea Britanie (dar nu cetatean britanic), cu un pasaport biometric european valabil,
- Membrii de familie proveniti din state terte ai unui cetatean European si care au un card de rezidenta biometric,
- De asemenea, va trebui sa aveti acces la un dispozitiv cu sistem de operare Android, versiunea 6.0 (smartphone sau tableta, cu tehnologie NFC*) pentru a utiliza aplicatia Home Office (https://www.gov.uk/guidance/using-the-eu-exit-id-document-check-app), in vederea confirmarii identititatii, ca parte a procesului de aplicare.
Daca detineti si pasaport britanic, nu trebuie sa mai aplicati pentru noul statut de resident.
Nu trebuie sa aplicati in aceasta faza daca nu indepliniti aceste cerinte de eligibilitate.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati pagina oficiala Home Office: https://www.gov.uk/guidance/eu-settlement-scheme-public-test-phase-applicant-eligibility
Va reamintim ca pe data de 11 ianuarie a avut loc testarea privata a sistemului si rezultatele au confirmat ca eforturile Guvernului britanic pot fi in folosul celor interesati de obtinerea noului statut.
Inregistrarea in faza de testare poate rezulta in obtinerea efectiva a noului statut de sedere in UK, acest demers nu reprezinta doar un exercitiu.
Documentul referitor la REGULILE PRIVIND IMIGRAREA IN UK se regaseste integral pe pagina guvernamentala: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/747685/Statement-of-Changes-to-the-Immigration-Rules-HC1534-Accessible.pdf
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<