Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege! Toate drumurile, supravegheate video. Amenzile vor fi aplicate automat!

Lege! Toate drumurile, supravegheate video. Amenzile vor fi aplicate automat!
Toate drumurile nationale din Romania vor fi supravegheate cu ajutorul unui sistem national de camere video si amenzile vor fi aplicate automat. Soferii vor primi sanctiunile prin Posta sau e-mail.

UPDATE 2.2.2022 - Senatul Romaniei a adoptat proiectul de lege prin care drumurile din Romania vor fi supravegheate video si amenzile se vor aplica automat printr-un sistem de sanctionare inteligent.

Nu este de mirare, insa, ca adoptarea de catre Senat a acestei initiative s-a facut tacit. Alesii nu au dezbatut proiectul nici macar in Comisii. Responsabilitatea apartine acum Camerei Deputatilor, for decizional cu privire la aceasta chestiune.

Drept urmare, nu avem nicio noutate fata de informatiile prezentate mai jos. Nu s-a schimbat nimic inca. Deputatii vor putea efectua cateva modificari, daca vor sa implementeze supravegherea video pe drumurile din Romania. In cazul in care apar noutati, fiti siguri ca va vom informa de indata.

Adoptarea tacita a acestui proiect important pentru soferi reprezinta, totusi, un pas in fata. Acum va trebui sa asteptam decizia deputatilor. Forma in care propunerea a trecut de Senat poate fi consultata AICI.

Noutatile se lasa asteptate

UPDATE 27.09.2021 - Proiectul de lege privind supravegherea video a drumurilor nationale si celor de mare viteza din Romania a fost introdus pentru dezbatere la Senat. 

In document este precizat ca dispozitivul de detectie - este acel aparat care monitorizeaza traficul rutier pe drumurile publice si inregistreaza o abatere cu toate datele aferente acesteia si o trimite spre prelucrare unui sistem de procesare abateri, montat fix prin natura lui si mobil prin destinatie care determina si inregistreaza/fotografiaza patrunderea pe culoare rosie a semaforului/trecerea la calea ferata/viteza/viteza medie de deplasare a unui autovehicul/distanta in mers dintre doua autovehicule/portul centurii de siguranta.

Actul prevede ca sistemul video de monitorizare a traficului rutier si constatare automata a abaterilor rutiere pe drumurile publice - este sistemul format din dispozitivele de detectie (aparatele radar fixe, camerele video pentru monitorizarea traficului, dispozitivele de detectie privind distanta in mers dintre doua autovehicule si dispozitivele de masurare a vitezei medii pe sectoarele de drum), sistemul de transmitere a datelor si sistemul de prelucrarea si management al informatiilor stocate.

Conform propunerii, dispozitivele cu ajutorul carora toate drumurile din Romania vor fi supravegheate video sa fie detinute si administrate de administratorul drumului sau Inspectoratul General al Politiei Romane, aceste entitati fiind responsabile de achizitionarea si gestionarea dispozitivelor de detectie.

Instalarea acestora se face de catre Administratorul drumurilor, exclusiv cu avizul Inspectoratului judetean de politie/ Directia generala de politie a municipiului Bucuresti cu respectarea standardelor tehnice privind tipul de date, impuse de Inspectoratul General al Politiei Romane. Standardele tehnice a dispozitivelor de detectie, masurare a vitezei medii si monitorizare a traficului se stabilesc prin normele de aplicare.

Proiectul stabileste ca "dispozitivele de detectie se amplaseaza cu prioritate pe drumurile cu o rata ridicata a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc". Chiar si fara alte analize de risc suplimentare facute din fonduri publice, stim ca cel mai periculos drum national este E85 (DN2), unde anual isi pierd viata in accidente sute de romani.

Acelasi document mai precizeaza ca prezenta dispozitivului de supraveghere video si sanctionare a soferilor va fi anuntat prin indicatoare la o distanta de maximum 50 m in localitati, intre 100 m si 250 m in afara localitatilor, respectiv intre 500 m si 1.000 m pe autostrazi si drumuri expres. 

Proiectul mai stabileste ca dispozitivele vor trebui verificate metrologic inainte de instalre si vor trebui omologate, asadar BRML va avea un rol important in aceasta masura.

Supravegherea video a drumurilor nationale - cum se trimite si primeste amenda

Procesul-verbal de constatare a contraventiei intocmit de agentul constatator va cuprinde in mod obligatoriu: 
  • data si locul unde este incheiat;
  • numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; 
  • datele de identificare ale dispozitivului de detectie care a filmat/fotografiat, locul de pozitionare a dispozitivului de detectie, omologarea si verificarea metrologica a acestuia; 
  • datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal al contravenientului; 
  • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; 
  • indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; 
  • posibilitatea achitarii in termen de 15 zile la jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; 
  • termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Fotografia efectuata trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele: data si ora la care a fost efectuata masurarea; 
  • valoarea vitezei masurate; 
  • imaginea autovehiculului din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare al acestuia.

Fotografia contraventiei va fi transmisa contravenientului ca anexa la procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Seria de evidenta unica a procesului-verbal de contraventie va contine un set de caractere numerice a carui structura se stabileste prin normele de aplicare a prezentei legi.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei trebuie comunicat contravenientului in termen de 90 de zile calendaristice. Comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei se face prin posta electronica, ce se va constitui in adresa de comunicare subsidiara a institutiilor statului cu cetatenii, sau prin posta, cu aviz de primire.

Pentru contraventiile savarsite de catre cetatenii straini sau cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, procesul-verbal de constatare a contraventiei este transmis pe adresa posesorului autovehiculului. La iesirea din tara organele politiei de frontiera de la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei, o data cu controlul documentelor verifica in bazele de date daca exista procese-verbale de constatare a contraventiei. in cazul existentei de procese-verbale de constatare a contraventiei, acestea sunt inmanate pe loc posesorului autovehiculului pentru informare.

Asa cum intuiam si noi anterior, supravegherea video a drumurilor nationale si a celor de mare viteza va deveni realitate doar atunci cand vor exista si norme. Prin urmare, proiectul de lege va trebui adoptat si publicat in Monitorul Oficial, dupa care Ministerul Transporturilor si cel al Internelor vor trebui sa emita Normele de aplicare prin Ordin comun.

Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar Camera Deputatilor va fi for decizional. Procedura de dezbatere si adoptare in regim de urgenta nu a fost ceruta. Urmarim evolutia documentului si revenim cu actualizari. 

Informatiile de mai jos raman valabile.

INFORMATII INITIALE,
publicate pe 17.09.2021

USR-Plus a anuntat ca sustine un proiect de lege prin care toate drumurile nationale din Romania si altele care fac multe victime anual vor fi supravegheate cu ajutorul unui sistem de camere video. Conform initiatorului, inainte de a se ajunge in Parlament cu aceasta propunere au fost consultati specialisti din cadrul MAI si MT. Mai mult, au fost chiar organizate discutii si cu cetatenii.

"Romania este tara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din UE. De doua ori mai multi romani isi pierd viata in accidente rutiere, fata de media europeana. Suntem, de asemenea, singura tara care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier.

Deputatul USR PLUS Cristian Paul Ichim a depus un proiect de lege care urmareste instalarea unul astfel de sistem si pe drumurile publice din Romania", anunta formatiunea politica.

sistem camere video drumuri romania

Partidul mai precizeaza pe o retea de socializare ca si alte tari din Europa au astfel de sisteme instalate si in Franta "numarul persoanelor decedate a scazut, intr-un an, de la 13.000 la 1.000".

Camere video pe toate drumurile importante din tara

Sistemul de camere video propus de USR-Plus in urma discutiilor cu institutiile specifice, populatia interesata si specialisti ar urma sa detecteze soferii care:
  • circula cu viteza peste limita legala;
  • nu respecta prevederile privind trecerea la nivel cu calea ferata;
  • nu respecta culoarea semaforului;
  • nu acorda prioritate pietonilor;
  • nu au ITP valabil;
  • nu poarta centura de siguranta;
  • nu folosesc luminile de intalnire;
  • depasesc masa maxima admisa.

Pe scurt, sistemul video de monitorizare constata automat abaterile soferilor si colecteaza informatiile acestora. Soferii sunt instiintati direct despre legile pe care le-au incalcat si primesc amenda acasa. 

"Romania este tara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeana. Numarul accidentelor rutiere fatale din tara noastra este aproape dublu fata de media Uniunii Europene. Suntem singura tara care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier si constatare automata a abaterilor rutiere pe drumurile publice.

Datorita unui astfel de sistem care exista in statele europene, numarul accidentelor rutiere si rata mortalitatii in urma acestora au scazut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefica atat din punct de vedere al sigurantei circulatiei, cat si al protejarii mediului inconjurator. 

cristian paul ichim camere video drumuri

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului si, in urma procesarii datelor, va stabili indicele de incalcare a reglementarilor rutiere si coeficientul de siguranta rutiera aferent drumurilor", precizeaza initiatorul Cristian Paul Ichim.

Romania are sapte drumuri nationale, insa tara noastra face parte din reteaua rutiera europeana. Prin urmare, in tara noastra exista:  
  • drumuri europene Clasa A: E58, E60, E68, E70, E79, E81, E85, E87 (Clasa A);
  • drumuri europene Clasa B: E574, E576, E577, E578, E581, E583, E584, E671, E673, E675.
 

Sistem de supraveghere video pentru traficul din toata tara. Nu va fi doar radar!

Daca proiectul de lege va fi aprobat, atunci acest sistem video va putea inregistra:
  • depasirea vitezei legale;
  • incalcarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata;
  • trecerea pe culoarea rosie a semaforului;
  • neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni;
  • absenta unui ITP/asigurare valabile;
  • nepurtarea centurii de siguranta;
  • utilizarea necorespunzatoare a luminilor de intalnire;
  • depasirea masei maxime admise.

In urma constatarii incalcarii Codului rutier, amenda va fi trimisa acasa sau pe e-mail. 

Soferii romani care au calatorit in strainatate stiu ca astfel de propuneri au fost deja aplicate in alte tari din UE si au avut un efect pozitiv. In Italia, spre exemplu, un astfel de sistem a scazut rata mortalitatii in accidente rutiere cu 50%, iar in Spania cu 64%.

Reactia unor conducatori auto n-a fost prietenoasa. Acestia au cerut drumuri si marcaje executate corect inainte ca penalizarile automate sa devina realitate.

Momentan, este vorba doar despre un proiect. Pentru a se aplica este nevoie de acordul ambelor camere ale Parlamentului, de promulgarea sefului statului, de publicarea in Monitorul Oficial si de aplicarea unei Hotarari a Ministerului Transporturilor care sa valideze acest sistem. Drumul spre implementare, asadar, este unul lung. Revenim cu actualizari!

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 02 Februarie 2022
Votati articolul "Lege! Toate drumurile, supravegheate video. Amenzile vor fi aplicate automat!":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre drumuri supravegheate video

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre camere video drumuri romania

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre amenzi automat camere video drumuri
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016