Judecatoarea Lia Savonea a fost aleasa miercuri pentru a ocupa functie de presedinte al CSM.
Ea si-a prezentat proiectul managerial in cadrul Sectiei pentru judecatori.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit miercuri pentru a-si alege noua conducere - presedintele si vicepresedintele.
La sedinta plenului CSM a participat si presedintele Klaus Iohannis, iar ministrul Justitiei a ajuns dupa ce seful statului a plecat.
Sectia pentru procurori l-a desemnat marti pe procurorul Nicolae Andrei Solomon drept candidat pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM se afla si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2018, in mandatul judecatorului Simona Camelia Marcu - presedinte si al procurorului Codrut Olaru - vicepresedinte.
Candidatii pentru sefia CSM trebuie sa prezinte un proiect managerial care sa cuprinda viziunea lor referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.
CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.
Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.
Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri