Sectia de judecatori a CSM a respins plangerea Inspectiei Judiciare cu privire la Cristina Tarcea, sefa ICCJ.
Inspectia Judiciara a acuzat-o la final de 2018 printr-o investigatie destul de rapida ca magistratul a prezentat un presupus "refuz nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004".
Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare, acuzatia privind "refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu" se refera la faptul ca sefa ICCJ ar fi refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 si de 2 judecatori (prevazute la art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018).
Tarcea nu ar fi pus in discutia Colegiului de conducere schimbarea componentei Completurilor de 5 judecatori de la Instanta Suprema (completurile care dau sentintele definitive la demnitari) in luna iulie, imediat dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Legea 304 privind organizarea judiciara.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Potrivit legii, cele doua acuzatii reprezinta abateri disciplinare ce pot fi sanctionate cu revocarea din functie si chiar excluderea din magistratura. „Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea judecatorului in cauza”, arata IJ in comunicatul de presa.
In noiembrie, actuala sefa a CSM, judecatoarea Lia Savonea, a cerut revocarea sefei ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, pe motiv ca nu a respectat prevederile legale privind compunerea completurilor de 5 de la Instanta Suprema, reaminteste G4Media.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri