Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intentioneaza sa plateasca 18 milioane de euro pentru cumpararea unui nou sediu, insa magistratii cer ca banii sa fie investiti in urgentele din sistemul judiciar.
Sefa CSM, Lia Savonea, a anuntat ca incepand cu 9 decembrie vor fi deschise ofertele pentru cumpararea unui nou sediu pentru CSM. Institutia a pregatit aproape 18 milioane de euro (84.600.000 lei TVA inclus) pentru aceasta achizitie.
In sfarsitul lunii mai a.c., Lia Savonea a fost imputernicita cu "competenta indeplinirii atributiilor autoritatilor contractante in conformitate cu normele procedurale interne".
Initiativa CSM a atras critici atat din randul magistratilor, cat si de la factorii politici. Spre exemplu, Ana Birchall, fostul ministru al Justitiei, sustinea ca suma ce ar fi cheltuita cu achizitia unui sediu ar putea fi redirectionata si folosita de catre instantele de judecata, care au nevoie de fonduri, iar CSM sa fie gazduit in viitorul <<Cartier al Justitiei>>, in zona Esplanada (Unirii), unde se vor afla sediile principalelor instante si parchete din Romania.
Acum si magistratii se opun public acestei masuri pornite de CSM.
"In raport de relansarea procedurii de achizitionare a unui nou imobil, distinct, in afara Cartierului pentru Justitie, pentru a fi folosit exclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii drept sediu nou, in suprafata de 12.000 mp, ale carui costuri se ridica la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR), apreciem in continuare ca aceasta initiativa este nepotrivita si trebuie abandonata, inclusiv pentru evitarea dublei finantari din fondurile publice, Cartierul pentru Justitie cuprinzand si realizarea unui sediu nou destinat Consiliului Superior al Magistraturii", se arata intr-un comunicat al Asociatiei "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatiei "Initiativa pentru Justitie".
Conform sursei citate, starea de degradare considerabila a sediilor unor instante si parchete a fost documentata de Asociatia Forumul Judecatorilor intr-un studiu care a fost publicat la sfarsitul anului 2017, intre sediile cu cele mai grave deficiente aflandu-se cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, probabil cel mai impropriu sediu al unei instante supreme in Europa.
"In acest context, daca Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice ar realoca suma destinata Consiliului Superior al Magistraturii pentru noua achizitie (18.000.000 EUR), catre investitiile cu adevarat urgente pentru sistemul judiciar, cel putin o parte din necesarul reparatiilor capitale/curente ar fi acoperita, cu beneficii atat pentru personalul instantelor si parchetelor in cauza, dar, mai ales pentru justitiabili. Adresam acest apel, deopotriva, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor Publice", scrie in comunicatul celor doua asociatii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Si in vara, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" s-au aratat ingrijorate de intentia CSM de a achizitiona un imobil in scopul de a-l transforma in sediu al institutiei, "o investitie extrem de costisitoare in contextul in care se deruleaza un proiect guvernamental de construire a unui sediu adecvat".
Caietul de sarcini poate fi consultat AICI.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE