Pensiile vor fi indexate cu 4% incepand cu data de 1 ianuarie 2013, iar banii vor fi luati si pe luna ianuarie, chiar daca plata efectiva nu se va putea face in intervalul calendaristic aferent lunii in curs, a declarat luni ministrul Muncii, Mariana Campeanu, la Antena 3.
Potrivit sursei citate, majorarea pensiilor se va face prin intermediul unei ordonante de urgenta ce va fi emisa in cursul lunii ianuarie.
'Pensiile vor fi indexate cu 4% incepand cu data de 1 ianuarie 2013, iar oamenii isi vor primi si banii aferenti lunii ianuarie, chiar daca plata efectiva nu se va putea face in intervalul calendaristic aferent lunii in curs. Pentru a permite indexarea pensiilor, este nevoie de modificarea Legii 263/2010 printr-o ordonanta de urgenta ce va fi emisa in cursul lunii ianuarie, iar de majorarea de 4% vor beneficia si militarii iesiti la pensie', a afirmat Mariana Campeanu.
Aceasta a precizat, totodata, ca Guvernul doreste si majorarea salariului minim garantat in plata pana la nivelul de 800 de lei, insa o masura concreta in acest sens va putea fi luata dupa consultarea partenerilor externi (FMI), dar si a celor interni (sindicate si patronate). Conform datelor existente, Romania se afla in acest moment pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste nivelul salariului minim garantat in plata.
'In ceea ce priveste alocatiile de stat pentru copii si indemnizatiile pentru persoanele cu handicap, in acest moment nu este prevazuta o crestere a acestor sume. Speram, insa, ca la rectificarea de buget care va avea loc in luna august vom identifica banii necesari pentru operarea unei majorari. La inceputul sesiunii parlamentare, vom incerca sa reparam si o mare nedreptate produsa in cazul celor incadrati in grupa I de munca', a mai spus ministrul Muncii.
Mariana Campeanu a precizat, totodata, ca inspectorii de munca ar trebui sa intre cat mai putin in contact cu persoanele controlate, exceptie facand cazurile de descinderi inopinate
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<