Persoanele fizice pot beneficia de amnistia fiscala instituita de Guvern pentru contribuabilii mai mari. Vor trebui, insa, respectate cateva conditii.
Amnistia fiscala se aplica si persoanelor fizice pentru ca mecanismul acesteia se refera la toti contribuabilii, chiar daca Executivul a avut in prim-plan o solutie de a obtine bani mai rapid la bugetul de stat prin eliminarea unor datorii suplimentare ale marilor contribuabili.
O persoana fizica, asadar, poate cere si va obtine stergerea tuturor dobanzilor si penalitatilor pentru datoriile catre bugetul de stat care sunt scadente la 31 martie 2020. Vor trebui, totodata, achitate orice datorii care intervin intre 1 aprilie 2020 si momentul depunerii cererii de anulare a dobanzilor si penalitatilor. Termenul limita pana la care se poate cere aceasta amnistie fiscala este 15 decembrie 2020.
Simultan, decidentii locali pot sa adopte acest mecanism si pentru datoriile la bugetele locale, unde se achita impozite si taxe pentru diverse alte lucruri. Practica nefiind unitara la nivel national, ne spune ca revine in seama contribuabilului sa afle daca exista deja o astfel de masura in vigoare sau urmeaza a fi adoptata.
Retinem, insa, ca amnistia fiscala inca nu functioneaza. ANAF trebuie sa elaboreze Normele de aplicare. De-abia dupa acest moment vor putea fi obtinute aceste beneficii si de catre persoanele fizice.
O alta veste bune pentru contribuabilii persoane fizice este ca cei care datoreaza impozit pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor/castigurilor obtinute in 2019 din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultura, silvicultura si piscicultura sau din alte categorii de venituri si le platesc pana la 30 iunie 2020 beneficiaza de bonificatii de pana la 10%.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Practic, persoanele fizice trebuie sa depuna declaratia unica pana la finalul acestei luni si sa-si plateasca impozitul si cele doua tipuri de contributii (la pensii si sanatate) pentru a beneficia de pe urma aplicarii bonificatiei - 5% pentru depunerea declaratiei in termen, respectiv 5% pentru plata propriu-zisa.
Mai mult, persoanele fizice autorizate care obtin venituri independente vor putea obtine in fiecare an, incepand din 2021, bonificatii pentru plata taxelor aferente.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri