Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a pus la dispozitia Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare utilizate de cele 15 Camere ale Notarilor Publici din Romania, in baza unui protocol de colaborare semnat la sfarsitul lunii iunie.
"In baza protocolului semnat de catre presedintele A.N.R.P., domnul George Baesu, si presedintele U.N.N.P.R., domnul Dumitru Viorel Manescu, Uniunea a pus la dispozitia Autoritatii ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare utilizate de cele 15 Camere ale Notarilor Publici din Romania. De asemenea, Uniunea si-a exprimat disponibilitatea ca, la cererea expresa a Autoritatii, sa sprijine activitatea de identificare a valorilor imobilelor pentru care se acorda despagubiri", se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de ANRP.
Protocolul de colaborare vizeaza corecta aplicare a unora dintre prevederile Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania.
Potrivit legii respective, valoarea terenurilor si constructiilor pentru care se acorda decizii de compensare, dar si valoarea imobilelor din Fondul National al terenurilor agricole si alte imobile se stabilesc prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a legii. Aceasta face ca informatiile puse la dispozitie de Uniunea Notarilor sa fie singurul instrument de evaluare in procesul de despagubire pe viitor.
Guvernul si-a asumat pe 17 aprilie raspunderea in fata Parlamentului pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietatilor confiscate de stat inainte de 1989, textul actului normativ fiind agreat si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<