Ghidul programului prin care se ofera finantare nerambursabila persoanelor fizice care isi instaleaza panouri solare fotovoltaice stabileste ca beneficiarii vor putea primi maximum 20.000 lei.
Statul roman vrea ca prin acest program sa avem cat mai multe persoane care isi pot produce energia electrica necesara consumului propriu, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Conform oficialilor, finantarea acestei masuri va duce la imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Este important sa precizam ca finantarea se acorda pentru 90% din valoarea proiectului, restul de 10% fiind acoperit de catre cel care isi pune o astfel de instalatie. Totodata, in nota de fundamentare se arata ca acesti bani nu sunt ajutor de stat, ci banii dati celor care isi pun panouri fotovoltaice “se realizeaza din veniturile rezultate din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera incasate la Fondul pentru mediu, in limita creditelor de angajament si creditelor bugetare prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii”.
Persoanele fizice care doresc sa se inscrie in program trebuie sa depuna la instalatorii validati mai multe documente, proiectele eligibile fiind cele privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de minimum 3kWp, cu urmatoarele parti component principale:
- panouri fotovoltaice;
- invertor;
- materiale conexiuni;
- structura de montaj a sistemului;
- modul de comunicatie;
- contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic;
- tablou electric curent continuu/curent alternativ.
De asemenea, proiectul prevede decontarea cheltuielilor cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentand maximum 15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice.
Criteriile obligatorii pentru a fi eligibil:
- are domiciliul in Romania;
- este proprietar al imobilului – constructie pe care se amplaseaza sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezulta din extrasul de carte funciara; in cazul in care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveste constructia se amplaseaza pe teren, este proprietar/detine un drept de folosinta si asupra imobilului – teren, astfel cum rezulta din extrasul de carte funciara;
- are acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, in situatia in care imobilul – constructie pe care se amplaseaza sistemul de panouri fotovoltaice este detinut in coproprietate, astfel cum rezulta din cererea de finantare;
- imobilul nu trebuie sa faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, sau a unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica;
- nu are obligatii restante la bugetul de stat si la bugetul local, conform legislatiei nationale in vigoare, la data inscrierii;
- solicitantul si coproprietarii pot depune o singura cerere de finantare in cadrul programului pentru acelasi imobil; in cazul in care exista mai multi proprietari asupra imobilului pentru care se solicita finantare, cererea de finantare va fi depusa doar de catre unul dintre acestia si va fi semnata de toti coproprietarii;
- solicitantul si, dupa caz, coproprietarii se obliga sa permita accesul persoanelor autorizate in vederea colectarii datelor inregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice si verificarii sistemului de panouri fotovoltaice finantat. In cazul prevazut la al treilea punct, acordul privind accesul este asumat de toti coproprietarii imobilului, exprimat prin cererea de finantare.
Nu poate fi eligibil solicitantul care detine in proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele parti sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru mai mult de doua unitati individuale, apartamente – locuinte, aflate in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<