Panourile solare decontate pana acum de AFM se transforma in panouri fotovoltaice in cadrul programului Casa Verde 2019.
Bugetul total al acestui proiect va fi de 120 de milioane de euro, iar AFM arata ca programul va fi pus in aplicare in perioada imediat apropiata. Un lucru important care va fi valabil incepand cu anul acesta este legat de introducerea notiunii de 'prosumator', adica cei care produc energie electrica prin aceste sisteme fotovoltaice vor putea sa introduca in sistem kW!
Ghidul de finantare a fost deja publicat in Monitorul Oficial si prevede ca orice persoana fizica poate primi pana la 20.000 de lei pentru a-si instala panouri fotovoltaice pentru locuinta proprie.
Pentru obtinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie sa mearga la un instalator validat de Administratia Fondului de Mediu, pentru inscriere, cu urmatoarele documente: cerere de finantare tehnoredactata, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciara nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, si dovezi ca nu are restante la taxe si impozite.
Apoi, in termen de 90 de zile trebuie sa obtina un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrica, dupa aceea urmeza montajul.
Surplusul de energie va fi livrat in reteaua nationala, de unde se poate primi si bani. Banii vor fi platiti de catre furnizorul de energie electrica.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
250 Modele Fise de Post
Lista instalatorilor aprobati de Administratia Fondului pentru Mediu a fost publicata pe site-ul AFM pe 15 martie, iar la sfarsitul lunii cei care vor sa primeasca bani pentru panouri vor putea sa depuna cererile la firmele de specialitate.
Dupa validarea dosarelor va urma etapa finala, adica instalarea sistemului de panouri fotovoltaice. Noutatea acestui program tine nu doar de finantarea instalatiei fotovoltaice, ci si de faptul ca surplusul de energie produs de persoanele fizice va putea fi livrat direct in sistemul national de energie. Cu alte cuvinte, ceea ce nu consumi poti sa livrezi in sistemul national si sa primesti bani pentru aceasta.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri