Pe site-ul Institutului National al Magistraturii a fost dat publicitatii Minuta intalnirii dintre reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale de la Inalta Curte de Casatie si Justiei si curtile de apel.
Asa cum se arata in cadrul Minutei date publicitatii pe site-ul INM, in perioada 27-28 noiembrie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti a avut loc intalnirea reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si curtilor de apel.
Intalnirea a fost dedicata discutarii aspectelor de practica neunitara in materia dreptului penal si procesual penal.
Iata care au fost temele puse in discutie in cadrul dezbaterilor:
Aplicarea legii penale mai favorabile
Aplicarea concomitenta a dispozitiilor art. 4 si art. 5 din Codul penal
Mecanismul contopirii pedepselor in faza executarii
Aspecte procedurale ale aplicarii legii penale mai favorabile
Admisibilitatea unei noi contestatii la executare pentru aplicarea legii penale mai favorabile, in cazul in care, dupa respingerea unei cereri similare, au fost pronuntate hotarari de catre ICCJ in RIL sau HP sau de catre CCR
Probleme privind solutionarea laturii civile a cauzei:
Care este solutia data actiunii civile in cazul impacarii partilor
Probleme privind incompatibilitatile:
Este judecatorul care a judecat cauza in fond si/sau apel incompatibil sa judece contestatia in anulare sau revizuirea, in faza inadmisibilitatii?
Magistratul care a solutionat, ca judecator de drepturi si libertati, o contestatie privind masurile preventive, poate solutiona o contestatie privind aceste masuri in procedura camerei preliminare sau in cursul judecatii?
Mai multe astfel de aspecte detaliate in Minuta intalnirii presedintilor
sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vrea sa angajam un domn intr-o ferma de vaci ca si ingrijitor animale. Domnul in cauza beneficiaza de un certificat de handicap cu incadrare in grad de handicap mediu, cod boala S98, fara asistent si fara insotitor. Valabilitatea certificatului este permaneneta. Domnul in cauza dispune de proteza ortopedica, avand o amputatie la nivelul membrului inferior. Nu beneficiaaza de pensie de boala. As vrea sa stiu cum il pot incadra in munca, cu norma intreaga de 8 ore/zi, sau cu timp partial de 4...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<