Pe site-ul Institutului National al Magistraturii a fost dat publicitatii Minuta intalnirii dintre reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale de la Inalta Curte de Casatie si Justiei si curtile de apel.
Asa cum se arata in cadrul Minutei date publicitatii pe site-ul INM, in perioada 27-28 noiembrie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti a avut loc intalnirea reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii cu presedintii sectiilor penale ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si curtilor de apel.
Intalnirea a fost dedicata discutarii aspectelor de practica neunitara in materia dreptului penal si procesual penal.
Iata care au fost temele puse in discutie in cadrul dezbaterilor:
Aplicarea legii penale mai favorabile
Aplicarea concomitenta a dispozitiilor art. 4 si art. 5 din Codul penal
Mecanismul contopirii pedepselor in faza executarii
Aspecte procedurale ale aplicarii legii penale mai favorabile
Admisibilitatea unei noi contestatii la executare pentru aplicarea legii penale mai favorabile, in cazul in care, dupa respingerea unei cereri similare, au fost pronuntate hotarari de catre ICCJ in RIL sau HP sau de catre CCR
Probleme privind solutionarea laturii civile a cauzei:
Care este solutia data actiunii civile in cazul impacarii partilor
Probleme privind incompatibilitatile:
Este judecatorul care a judecat cauza in fond si/sau apel incompatibil sa judece contestatia in anulare sau revizuirea, in faza inadmisibilitatii?
Magistratul care a solutionat, ca judecator de drepturi si libertati, o contestatie privind masurile preventive, poate solutiona o contestatie privind aceste masuri in procedura camerei preliminare sau in cursul judecatii?
Mai multe astfel de aspecte detaliate in Minuta intalnirii presedintilor
sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<