Un raport al Inspectiei Judiciare (IJ) arata ca magistratii care au judecat dosare intocmite de catre procurorii DNA din structurile teritoriale au fost obiectivi si impartiali in deciziile pe care le-au dat.
"Ca si concluzie generala s-a constatat ca, in exercitarea functiei jurisdictionale, judecatorii investiti cu solutionarea dosarelor penale in care actul de sesizare a fost emis de structurile centrala si teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie au asigurat respectarea garantiilor procesuale, din perspectiva actului de justitie realizat de o instanta obiectiva si impartiala", arata Inspectia Judiciara in Raportul privind "Respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea".
Verificari directe s-au facut la: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tribunalul Bucuresti, Curtea de Apel Brasov, Tribunalul Brasov, Curtea de Apel Galati, Tribunalul Galati, Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Ploiesti si Tribunalul Prahova.
Verificarile directe efectuate de echipa de inspectori din cadrul Directiei de inspectie pentru judecatori au avut loc in perioada 24.02 – 15.03.2019, la cele 10 instante mai sus specificate si au implicat, pe langa analiza situatiilor puse la dispozitie de conducerile judiciare ale acestor instante si accesarea datelor din aplicatia ECRIS in corelatie cu cele 12 rapoarte IJRep puse la dispozitie de compartimentele informatica, consultarea evidentelor instantei referitoare la repartizarea aleatorie a cauzelor si verificarea unor dosare selectate aleatoriu, de interes pentru domeniile in care s-a exercitat controlul.
Echipa de inspectori judecatori a IJ a verificat:
De asemenea, cu ocazia verificarilor directe s-au purtat discutii cu persoanele care au indeplinit si indeplinesc functii de conducere la nivelul instantelor respective si cu personalul implicat in repartizarea aleatorie a cauzelor.
Urmare a aspectelor constatate in timpul verificarilor directe, in aplicarea dispozitiilor art. 73 alin. 4 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata si avand in vedere precizarile de mai sus referitoare la obiectivele controlului, echipa de inspectori din cadrul Directiei de inspectie pentru judecatori a solicitat tuturor curtilor de apel relatii suplimentare privind:
Verificarile directe si cele prin intermediul relatiilor solicitate de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si centralizat de la curtile de apel, s-au finalizat la data de 15 martie 2019.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
In acest act se stipuleaza si faptul ca "din data de 23.10.2018, odata cu operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, toate dosarele in curs de solutionare au fost declinate de Directia Nationala Anticoruptie si structurile sale teritoriale la aceasta sectie, iar verificarile dupa aceasta data au vizat urmele de casa ale acestor dosare, date relevante fiind exploatate urmare acestor verificari la nivelul nivelul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciile Teritoriale Timisoara, Oradea, Pitesti, Cluj, Galati si Iasi".
Raportul complet al Inspectiei Judiciare (IJ) este disponibil in format .PDF AICI!
Directia Nationala Anticoruptie functioneaza ca o structura cu personalitate juridica si buget propriu in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind independenta in raport cu instantele judecatoresti si cu parchetele de pe langa acestea, precum si in relatiile cu celelalte autoritati publice. Directia Nationala Anticoruptie este specializata in combaterea infractiunilor de coruptie iar competenta materiala se circumscrie faptelor de coruptie de nivel inalt si mediu, prevazute de Legea nr. 78/2000, dar si altor infractiuni grave aflate in stransa legatura cu coruptia, asa cum prevede expres art. 13 din OUG nr. 43/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE