Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Judecatoare suspendata 6 luni din functie pentru ca a vorbit cu presa. Reactia colegilor

Judecatoare suspendata 6 luni din functie pentru ca a vorbit cu presa. Reactia colegilor
Judecatoarea Crina Muntean a fost suspendata 6 luni din functie de CSM pentru ca a vorbit cu presa. Reactia colegilor sai nu a intarziat sa apara.

Crina Muntean a fost suspendata din functia de judecator la Tribunalul Bihor timp de 6 luni pentru un interviu acordat unui cotidian online cu acoperire nationala. In trecut, aceasta a mai facut obiectul investigatiilor Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), dupa ce s-a pozitionat public impotriva modificarilor PSD-ALDE-UDMR pentru Legile justitiei.

Acum, insa, decizia CSM de suspendare din functie vine ca urmare a unui interviu in care a aratat ca exista "o retea de interese in justitia locala". 

Magistratul a raspuns unei intrebari si aratat ca se poate "vorbi despre reactivarea unor <<retele de interese in justitia locala>>, chiar de o tendinta de construire de noi retele de interese".

"In notele pe care le-am transmis Inspectiei Judiciare in etapa de verificari prealabile, am apreciat lipsa oricarui interes legitim al avocatului, in conditiile in care acesta nu a actionat in numele unei parti dintr-o cauza penala, respectiv nu a avut calitatea de parte, pentru a putea invoca un interes propriu.

Acest lucru indica faptul ca, in realitate, motivele reale ale acestui demers tindeau la inlaturarea mea din exercitarea functiei de judecator de drepturi si libertati.

Sesizarea avocatului Doseanu s-a produs intr-un anume context: la cateva luni de la incheierea perioadei de aproximativ zece luni in care am exercitat singura functia de judecator de drepturi si libertati, exista deja desemnat, de cateva luni, un al doilea judecator de drepturi si libertati, ca urmare a promovarii unor judecatori la Tribunalul Bihor. Practic, problema reclamata de avocat nu mai era de actualitate", a spus Muntean pentru Newsweek.

Judecatoarea chiar a oferit si nume. 

"Va ofer cateva date. Domnul avocat Razvan Doseanu este sotul doamnei Loredana Doseanu, judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea si colega de complet cu doamna judecator Florica Roman. Doamna judecator Florica Roman a fost trimisa in judecata de DNA Oradea, impreuna cu judecatorii Raluca Cuc, Denisa Vidican, Ovidiu Galea, solutia de clasare data in cauza fiind intens mediatizata", a mai declarat Muntean.

Reactia colegilor

Dupa aflarea deciziei CSM, prima reactie a venit de la MASP, o asociatie profesionala a procurorilor. Iata ce spun acestia.

"Observam ca atat Inspectia Judiciara cat si Consiliul Superior al Magistraturii opteaza pentru aplicarea unor standarde diferite atunci cand se pune in discutie libertatea de exprimare a magistratului, in functie de criterii necunoscute ce pot genera in viziunea unui tert de buna-credinta o suspiciune rezonabila ca modul de tratare a actiunilor disciplinare tine mai mult de persoana celui cercetat decat de o jurispudenta obiectiva si constanta in acest domeniu.

Astfel putem constata ca in cazul doamnei judecator Crina Muntean se considera ca sesizarea unor aspecte privind activitatea din cadrul instantelor si exprimarea unor ingrijorari si opinii personale privind savarsirea unor abateri disciplinare si infractiuni sunt de natura sa aduca atingere independentei justitiei si sunt de natura sa ”strice” imaginea magistratului. Inspectia Judiciara, aprobata de sectia din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, sustine ca libertatea de exprimare a magistratului are ca limita, indiferent de subiectul abordat, dreptul cetateanului la o justitie independenta, echidistanta fata de politic, echilibrata si verticala.

Fiind de acord cu principiul enuntat, ne intrebam totusi cum aceleasi persoane considera ca afirmatii de tipul –” Domnule Presedinte, Am fost numita presedinte de sectie cand PSD ul a castigat alegerile si nu pentru ca sunt incompetenta sau pentru ca sunt pila cuiva! Asa ca, data viitoare, cand face afirmatii, nu mai generalizati! Aveti dreptate cand spuneti ca romanii cinstiti, platitori de taxe si impozite, isi doresc autostrazi, spitale, educatie...ne puteti spune si noua daca ati platit impozite pentru meditatiile pe care dumneavoastra ati declarat ca le-ati dat?” - exprimate public de doamna judecator Madalina Afrasinei pe contul sau de Facebook nu aduc in niciun fel atingere dreptului cetateanului la o justitie echidistanta de politic si echilibrata, impunandu-se clasarea sesizarii disciplinare.

Suspendarea din functie a colegei judecator a avut ca temei faptul ca aceasta a declarat, argumentat, ca exista un risc de creare a unor retele de interese la nivel local si ca din constatarile personale a tras concluzia ca exista interventii cel putin lipsite de etica in cadrul instantelor locale, in acest sens propunand si un martor care a confirmat un episod expus in interviu.

In mod suprinzator daca aspectele punctuale afecteaza imaginea magistratilor nu acelasi lucru il considera inspectia judiciara si CSM cu privire la exprimarile publice ale doamnei judecator Adriana Stoicescu: ”Pseudo justitia lor. A pseudo politistilor, agramati si burtosi, platiti regeste sa anunte cand vine potera cu vreo enervanta perchezitie domiciliara. A pseudo procurorilor, cei care au pus bazele republicii lor, in care inculpatul spune ce lapte a supt de la mama doar sa isi scape sotia insarcinata de un mic viol, asa cum discret i s-a sugerat ca s-ar putea intampla daca nu declara ce trebuie. A pseudo judecatorilor care scriu minute la dictare, asteptand infrigurati concediul intr-o tara exotica, pentru a sta linistiti in jacuzzi cu prietenul tocmai salvat…” In acest caz cele doua institutii au considerat ca este vorba de o exercitare conforma a libertatii de exprimare a magistratului si ca nu este afectata in niciun fel independenta si imaginea justitiei.

De altfel, nici aspectele punctuale nu sunt sanctionate de Consiliul Superior al Magistraturii publicarea de catre judecatorul Florica Roman, pe blogul personal a unor aspecte de tipul – ” Am trimis o plangere penala la DNA pe data de 18 mai 2016 impotriva numitilor Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, si Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, pentru comiterea infractiunilor de cumparare, respectiv trafic de influenta, solicitand in acelasi timp luarea in considerare a arestarii preventive a acestora. …Oricare alta persoana ar fi fost in pozitia Ambasadorului American Hans Klemm, si recunostea public ca si-a folosit influenta asupra presedintelui Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea sa treaca anumite legi, era automat “saltat” de mascati, retinut si bagat la tubulatura, la “Beciul Domnesc” fiind considerate cu usurinta judecati de valoare.

Inspectia Judiciara si CSM considera ca afirmatia doamnei judecator Crina Muntean privind caracterul nefondat al actiunii disciplinare exercitata impotriva sa este lipsita de echilibru si ca utilizarea unor termeni plastici pentru a sublinia acest lucru este dincolo de echidistanta functiei de judecator insa in viziunea aceleiasi Inspectii Judiciare sunt considerate echilibrate afirmatiile doamnei judecator Gabriela Baltag care sustine public urmatoarele aspecte demne de teoria conspiratiei: <<Cine este in zilele acestea la capatul lucrurilor pline de neadevar, rostite fara nicio rezerva, care impanzesc majoritatea canalelor de comunicare, incercand sa ingenuncheze o societate inca visatoare, care indrazneste sa mai creada ca poate sa stea la masa cu Marile Puteri, asa cum se intampla altadata, in vremurile pentru care termenul 'democratie' nu era deloc consacrat!? Claude Junker si George Soros se vad frecvent. In ultimii ani, s-au vazut de cel putin patru ori. Ultima data s-au vazut cu o luna si jumatate in urma, cand unul din subiectele principale ale discutiilor a fost justitia din Romania>>.

Putem furniza nenumarate exemple de aplicare a unui standard dublu in acest tip de actiuni dar consideram ca este datoria Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii sa explice public care sunt criteriile utilizate in aprecierea diferita a declaratiilor publice ale magistratilor, ce repere sunt utilizate in analiza si care sunt cauzele care genereaza solutii profund diferite in functie de persoana cercetata", se arata in mesajul publicat de Alexandra Lancranjan.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Judecatoare suspendata 6 luni din functie pentru ca a vorbit cu presa. Reactia colegilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016