La invitatia ministrului justitiei, Robert Cazanciuc, la data de 17 mai 2013 s-a intrunit, la sediul Ministerului Justitiei, Comisia de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV), constituita in temeiul HG nr. 216/2012 privind accelerarea implementarii obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare. Este prima reuniune a Comisie MCV convocata de actualul ministru al justitiei.
La reuniune au participat Titus Corlatean,ministrul afacerilor externe, Oana Schmidt Haineala, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Simona-Maya Teodoroiu, Secretar de Stat in Ministerul Justitiei, Luminita Odobescu, consilier de stat, Cabinetul Primului Ministru, Lucian Dan Vladescu,presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Bogdan Tohaneanu, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Theodor Catalin Nicolescu, deputat, membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.
In cadrul discutiilor au fost stabilite obiectivele ce trebuie atinse in cursul anului 2013, in perspectiva publicarii de catre Comisia Europeana a urmatorului raport de progrese in luna decembrie a.c.
Conlucrarea inter-institutionala va fi esentiala atat pentru atingerea de progrese in domeniile MCV, cat si pentru transmiterea eficienta a acestora catre Comisia Europeana. "Este important ca institutiile implicate sa agreeze si sa promoveze mesaje unitare, care sa sprijine obiectivele de atins pana la sfarsitul anului si publicarea unui raport pozitiv in decembrie 2013", a afirmat ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.
Reprezentantii institutiilor participante au prezentat progresele inregistrate in ultima perioada, precum si problemele cu care se confrunta, pentru a caror solutionare este nevoie de cooperare inter-institutionala.
De asemenea, si-au manifestat interesul si implicarea in atingerea rezultatelor concrete in domeniile vizate de MCV, in cursul acestui an.
Reuniunea Comisiei MCV va fi urmata de intalniri in format bilateral intre Ministerul Justitiei si institutiile cu atributii in reforma sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei, in vederea decelarii, in mod eficient, a unor solutii punctuale la problematica MCV.
Sursa Ministerul Justitiei