La invitatia ministrului Justitiei, Mona-Maria Pivniceru, la data de 19 octombrie 2012 s-a intrunit, la sediul Ministerului Justitiei, Comisia de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV), constituita in temeiul HG nr. 216/2012 privind accelerarea implementarii obiectivelor de referinta prevazute in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Reuniunea a fost organizata in contextul pregatirii misiunii de evaluare a Comisiei Europene, care va avea loc in Romania, in cursul lunii noiembrie 2012.
Lucrarile Comisiei MCV au fost prezidate de ministrul Justitiei, Mona-Maria Pivniceru. In cadrul reuniunii, o atentie deosebita a fost acordata stabilirii modalitatii in care vor fi elaborate elementele de progres pe baza recomandarilor Comisiei Europene, cuprinse in Raportul MCV din data de 18 iulie 2012. De asemenea, au fost abordate si liniile generale de raspuns al autoritatilor romane la intrebarile punctuale (chestionar) adresate de Comisia Europeana, la data de 10 octombrie 2012.
In acelasi timp, s-a realizat o trecere in revista atat a recomandarilor, cat si a chestionarului Comisiei Europene, cu indicarea institutiilor responsabile sa formuleze raspunsuri.
Elementele de progres si raspunsurile punctuale pe care autoritatile romane le vor transmite Comisiei Europene in cursul lunii octombrie 2012 vor fi avute in vedere in procesul de elaborare, de catre Comisia Europeana, a raportului de evaluare ce va fi dat publicitatii la finele anului curent.
La reuniune au participat Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, Florin Georgescu, vice-prim ministru si ministru al Finantelor Publice, Florin lordache, vicepresedintele Comisiei Juridice de Disciplina si Imunitati din Camera Deputatilor, Oana Schmidt -Haineala, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Oprean, procuror sef (delegat) al Directiei Nationale Anticoruptie, Marian Tutilescu, sef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Horatiu-Razvan Radu, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Europene, Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Mircea Fechet, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<