Executarea silita este ultima faza a procesului civil si implicit a procedurii contencioase de recuperare a creantelor restante de la debitorii rau platnici.
Executarea silita este reglementata in Cartea V din Codul de Procedura Civila.
Reprezinta o modalitate de constrangere a debitorului pentru indeplinirea obligatiilor impuse in sarcina sa printr-un titlu executoriu si pe care nu vrea sa si le indeplineasca de buna voie.
Executarea silita cunoaste doua modalitati:
- executare silita directa;
- executare silita indirecta.
Alegerea modalitatii de executare apartine creditorului si ar trebui sa se faca in cunostinta de cauza, tinand cont de cuantumul creantei de recuperat si a solvabilitatii debitorului.
Executarea silita are loc pana la recuperarea integrala a debitului, penalitatilor, cheltuielilor de executare, actualizate cu indicii de inflatie.
a. Executarea silita directa consta in predarea silita a bunurilor si executarea unor obligatii de a face sau a nu face.
Pentru subiectul lucrarii de fata, executarea silita directa nu are relevanta, intrucat in cazul debitelor restante, obligatia nu este de a face sau a nu face, ci de a da.
b. Executarea silita indirecta se realizeaza prin:
1. Urmarire silita mobiliara;
2. Poprire;
3. Urmarire silita imobiliara.
Ca regula, nicio urmarire nu poate avea loc decat pentru o creanta certa, lichida si exigibila.
1. Urmarirea silita mobiliara
Este acea forma de executare silita indirecta prin care creditorul intelege sa-si obtina creanta sa prin vanzarea bunurilor mobile ale debitorului si este prevazuta de art. 411-.451 din Codul de procedura civila..
2. Poprirea
Poprirea este acea forma de executare silita indirecta prin care creditorul urmareste sumele de bani, titlurile de valoare, veniturile periodice datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente la data formularii cererii de poprire.
3. Urmarirea silita imobiliara
Este forma de executare silita care priveste executarea silita a imobilelor debitorului. Urmarirea imobilelor debitorului este o cale de recuperare a creantelor cu valoare mare, care nu s-ar putea recupera intr-un timp rezonabil prin poprire sau urmarire silita mobiliara.
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<