Executarea silita este ultima faza a procesului civil si implicit a procedurii contencioase de recuperare a creantelor restante de la debitorii rau platnici.
Executarea silita este reglementata in Cartea V din Codul de Procedura Civila.
Reprezinta o modalitate de constrangere a debitorului pentru indeplinirea obligatiilor impuse in sarcina sa printr-un titlu executoriu si pe care nu vrea sa si le indeplineasca de buna voie.
Executarea silita cunoaste doua modalitati:
- executare silita directa;
- executare silita indirecta.
Alegerea modalitatii de executare apartine creditorului si ar trebui sa se faca in cunostinta de cauza, tinand cont de cuantumul creantei de recuperat si a solvabilitatii debitorului.
Executarea silita are loc pana la recuperarea integrala a debitului, penalitatilor, cheltuielilor de executare, actualizate cu indicii de inflatie.
a. Executarea silita directa consta in predarea silita a bunurilor si executarea unor obligatii de a face sau a nu face.
Pentru subiectul lucrarii de fata, executarea silita directa nu are relevanta, intrucat in cazul debitelor restante, obligatia nu este de a face sau a nu face, ci de a da.
b. Executarea silita indirecta se realizeaza prin:
1. Urmarire silita mobiliara;
2. Poprire;
3. Urmarire silita imobiliara.
Ca regula, nicio urmarire nu poate avea loc decat pentru o creanta certa, lichida si exigibila.
1. Urmarirea silita mobiliara
Este acea forma de executare silita indirecta prin care creditorul intelege sa-si obtina creanta sa prin vanzarea bunurilor mobile ale debitorului si este prevazuta de art. 411-.451 din Codul de procedura civila..
2. Poprirea
Poprirea este acea forma de executare silita indirecta prin care creditorul urmareste sumele de bani, titlurile de valoare, veniturile periodice datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente la data formularii cererii de poprire.
3. Urmarirea silita imobiliara
Este forma de executare silita care priveste executarea silita a imobilelor debitorului. Urmarirea imobilelor debitorului este o cale de recuperare a creantelor cu valoare mare, care nu s-ar putea recupera intr-un timp rezonabil prin poprire sau urmarire silita mobiliara.
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<