Executarea silita este ultima faza a procesului civil si implicit a procedurii contencioase de recuperare a creantelor restante de la debitorii rau platnici.
Executarea silita este reglementata in Cartea V din Codul de Procedura Civila.
Reprezinta o modalitate de constrangere a debitorului pentru indeplinirea obligatiilor impuse in sarcina sa printr-un titlu executoriu si pe care nu vrea sa si le indeplineasca de buna voie.
Executarea silita cunoaste doua modalitati:
- executare silita directa;
- executare silita indirecta.
Alegerea modalitatii de executare apartine creditorului si ar trebui sa se faca in cunostinta de cauza, tinand cont de cuantumul creantei de recuperat si a solvabilitatii debitorului.
Executarea silita are loc pana la recuperarea integrala a debitului, penalitatilor, cheltuielilor de executare, actualizate cu indicii de inflatie.
a. Executarea silita directa consta in predarea silita a bunurilor si executarea unor obligatii de a face sau a nu face.
Pentru subiectul lucrarii de fata, executarea silita directa nu are relevanta, intrucat in cazul debitelor restante, obligatia nu este de a face sau a nu face, ci de a da.
b. Executarea silita indirecta se realizeaza prin:
1. Urmarire silita mobiliara;
2. Poprire;
3. Urmarire silita imobiliara.
Ca regula, nicio urmarire nu poate avea loc decat pentru o creanta certa, lichida si exigibila.
1. Urmarirea silita mobiliara
Este acea forma de executare silita indirecta prin care creditorul intelege sa-si obtina creanta sa prin vanzarea bunurilor mobile ale debitorului si este prevazuta de art. 411-.451 din Codul de procedura civila..
2. Poprirea
Poprirea este acea forma de executare silita indirecta prin care creditorul urmareste sumele de bani, titlurile de valoare, veniturile periodice datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente la data formularii cererii de poprire.
3. Urmarirea silita imobiliara
Este forma de executare silita care priveste executarea silita a imobilelor debitorului. Urmarirea imobilelor debitorului este o cale de recuperare a creantelor cu valoare mare, care nu s-ar putea recupera intr-un timp rezonabil prin poprire sau urmarire silita mobiliara.
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<