Camera Deputatilor are in lucru un proiect de lege pentru modificarea art. 21 alin. (2) din Legea contenciosului Administrativ nr. 554/2004.
„In conformitate cu prevederile art. 134.2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republic, cu modificarile si completarile ulterioare, „in cazurile de neconstitutionalitate constatate potrivit art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, dispozitiile declarate neconstitutionale din legi, din regulamente si din ordonantele aprobate prin lege isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, termen pe durata caruia aceste dispozitii sunt suspendate de drept.
In cazul in care Camera Deputatilor a fost prima Camera sesizata, Biroul permanent va sesiza Comisia juridica, de disciplina si imunitati si comisia in al carui domeniu de activitate se incadreaza respectivul act normativ in vederea reexaminarii si punerii lor in acord cu prevederile Constitutiei.
Textele revizuite se constituie intr-o initiativa legislativa care se distribuie deputatilor. Dupa trecerea unui termen de 7 zile, inauntrul caruia sa pot depune amendamente, cele doua comisii elaboreaza, in termen de 5 zile, un raport asupra initiativei legislative care se supune dezbaterii si adoptarii plenului Camerei Deputatilor. Initiativa legislativa se adopta cu majoritatea ceruta de caracterul actului normativ si se trimite Senatului”, au comunicat membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.
Articol unic – Alineatul (2) al articolului 21 din Legea contenciosului Administrativ nr. 554/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 1154 din 7 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Constituie motiv de revizuire, care se adauga la cele prevazute de Codul de procedura civila, incalcarea prioritatii dreptului comunitar printr-o hotarare ramasa definitiva si irevocabila, reglementat de art. 148 alin. (2) coroborat cu art. 20 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata. Hotararea se comunica partii interesate in termen de 30 de zile de la pronuntare. Cererea de revizuire se introduce in termen de 15 zile de la comunicare si se solutioneaza de urgenta si cu precadere, intr-un termen de maximum 60 de zile de la inregistrare”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<