Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit recent ca o societate nu poate formula o cerere de executarea silita pentru o alta societate. Mai mult de atat, se mai prevede ca mandatarul nu poate fi nici consilierul juridic, nici avocatul celei din urma persoane juridice. Imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial, masura va deveni obligatorie in toata tara.
Decizia nr.19 in dosarul nr. 3251/1/2017
Admite sesizarea formulata de Tribunalul Sibiu - Sectia I civila in dosarul nr.8860/306/2015 si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedura civila, reprezentarea conventionala a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoana juridica, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urma, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedura civila, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica din 19 martie 2018.
Pe scurt, o alta persoana juridica nu poate formula cererile de executare silita in numele altei persoane juridice. Aceasta masura este de o importanta deosebita in ceea ce priveste domeniul executarilor silite pornite in baza creditelor restante.
Spre exemplu, in acest caz se pot afla si bancile care ofera credite si care recurg dupa aceea la serviciile unor firme pentru a executa silit datornicii. Daca se aproba masura, nu vor mai putea sa procedeze asa de acum incolo. Dar care va fi solutia in aceasta situatie? Conform Inaltei Curte de Casatie si Justitie, cererea de executare silita trebuie facuta de institutia creditoare, adica prin reprezentantul sau conventional: consilier juridic sau avocat, potrivit Codului de procedura civila. Asadar, nu printr-un mandatar persoana juridica, ci printr-un consilier juridic al acestuia sau un avocat al acestuia.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As avea o intrebare legata de salariatii pensionari militari care au un CIM nedeterminat si implinesc varsta standard de pensionare la limita de varsta. In cazul acestora CIM inceteaza de drept la data implinirii varstei limita de pensionare? Mai este necesar sa depuna o cerere de continuare a activitatii cu 30 de zile inainte de a implini aceasta varsta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<