Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit recent ca o societate nu poate formula o cerere de executarea silita pentru o alta societate. Mai mult de atat, se mai prevede ca mandatarul nu poate fi nici consilierul juridic, nici avocatul celei din urma persoane juridice. Imediat ce va fi publicata in Monitorul Oficial, masura va deveni obligatorie in toata tara.
Decizia nr.19 in dosarul nr. 3251/1/2017
Admite sesizarea formulata de Tribunalul Sibiu - Sectia I civila in dosarul nr.8860/306/2015 si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedura civila, reprezentarea conventionala a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoana juridica, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urma, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedura civila, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica din 19 martie 2018.
Pe scurt, o alta persoana juridica nu poate formula cererile de executare silita in numele altei persoane juridice. Aceasta masura este de o importanta deosebita in ceea ce priveste domeniul executarilor silite pornite in baza creditelor restante.
Spre exemplu, in acest caz se pot afla si bancile care ofera credite si care recurg dupa aceea la serviciile unor firme pentru a executa silit datornicii. Daca se aproba masura, nu vor mai putea sa procedeze asa de acum incolo. Dar care va fi solutia in aceasta situatie? Conform Inaltei Curte de Casatie si Justitie, cererea de executare silita trebuie facuta de institutia creditoare, adica prin reprezentantul sau conventional: consilier juridic sau avocat, potrivit Codului de procedura civila. Asadar, nu printr-un mandatar persoana juridica, ci printr-un consilier juridic al acestuia sau un avocat al acestuia.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<