Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract drepturi autor [Model contract drepturi autor]

Contract drepturi autor [Model contract drepturi autor]
Contractul de drepturi de autor este un acord legal intre un autor (sau titular al drepturilor de autor) si o alta parte (de obicei, un editor, producator, distribuitor sau o companie) prin care autorul cedeaza sau transmite anumite drepturi patrimoniale asupra unei lucrari protejate de drepturi de autor. 

Drepturi pot include dreptul de a reproduce, distribui, adapta sau difuza lucrarea respectiva.

Contractele de drepturi de autor sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, care stabileste cadrul legal pentru protectia drepturilor autorilor asupra operelor lor, inclusiv modul in care aceste drepturi pot fi cedate, licentiate sau transferate prin contracte.

Ce include un contract de drepturi de autor?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce include un contract de drepturi de autor?
Elementele esentiale ale unui contract de drepturi de autor sunt:
  • Obiectul contractului - Descrierea lucrarii care face obiectul cesiunii drepturilor de autor (de exemplu: o lucrare literara, o compunere muzicala, o fotografie, o opera de arta etc.).
  • Drepturile cedate - Ce drepturi patrimoniale sunt cedate. Acestea pot include drepturi de reproducere, distribuire, publicare, adaptare, traducere, etc. Cesionarea poate fi totala sau partiala, iar drepturile pot fi cedate pe o perioada determinata sau nelimitata, intr-o anumita regiune geografica sau pentru scopuri specifice.
  • Compensatia financiara - Masura in care autorul va fi remunerat pentru cesionarea drepturilor sale. Aceasta poate fi o suma fixa, un procent din venituri, plati pe baza de licenta, sau alte modalitati de plata.
  • Durata contractului - Perioada pe care se va desfasura cesionarea drepturilor. Aceasta poate fi limitata in timp sau poate dura intreaga viata a autorului si un numar de ani dupa moartea acestuia.
  • Termenii si conditiile de utilizare - Specificarea modului in care cesionarul poate utiliza lucrarea si ce limitari exista in acest sens.
  • Obligatiile partilor - Responsabilitatile autorului si ale cesionarului, inclusiv cele legate de respectarea drepturilor autorului asupra integritatii lucrarii sau despre necesitatea acordului autorului pentru anumite utilizari.
  • Confidentialitate - Detalii privind confidentialitatea lucrarii sau a informatiilor sensibile legate de contract.
  • Clauze legale - Conditii de reziliere a contractului, cum ar fi incalcarea acestuia de catre una dintre parti, solutionarea litigiilor etc.

Tipuri de contracte de drepturi de autor

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Tipuri de contracte de drepturi de autor
Drepturile de autor reprezinta o componenta esentiala a protectiei creatiilor intelectuale, iar pentru a reglementa utilizarea acestora, este necesar un cadru juridic adecvat. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari


Consilier - Codul Muncii va ofera solutii de actualitate Daca doriti sa Rezolvati mai usor problemele de serviciu Luati rapid decizii corecte si avantajoase Aveti singuranta aplicarii corecte a legislatiei Reduceti cu cel putin 75 timpul de rezolvare a unei probleme Evitati conflictele de munca folosind argumente legale Consilier Codul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Contractele de drepturi de autor sunt instrumente legale prin care autorii isi cedeaza sau licentiaza drepturile asupra lucrarilor lor, stabilind termeni si conditii specifice pentru utilizarea acestora de catre terti. Exista mai multe tipuri de contracte de drepturi de autor, precum:
  • Contract de cesiune a drepturilor de autor - Autorul cedeaza integral sau partial drepturile sale patrimoniale unui cesionar. Acesta poate fi un contract permanent sau pe termen determinat.
  • Contract de licenta - Autorul acorda unui tert dreptul de a utiliza lucrarea sa pentru o perioada determinata si intr-un anumit context, dar fara a-i ceda drepturile de autor (licentiere exclusiva sau neexclusiva).
  • Contract de colaborare - Aici, mai multi autori sau colaboratori pot conveni asupra modului in care vor distribui drepturile asupra unei lucrari colective (de exemplu, in cazul unui film, unei lucrari muzicale sau unui proiect artistic).
 
Contractul garanteaza ca autorul va fi remunerat corespunzator si va pastra controlul asupra modului in care este folosita lucrarea sa. De asemeena, detaliaza cum si unde poate fi utilizata lucrarea, evitand conflictele si ambiguitatile intre parti. Contractul de drepturi de autor asigura ca drepturile autorului sunt respectate in conformitate cu legea nationala si internationala.

Model contract de drepturi de autor

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Model contract de drepturi de autor
CONTRACT DE CESIONARE A DREPTURILOR DE AUTOR
Incheiat intre:

[Nume complet al autorului], cu domiciliul in [adresa], CNP [CNP], posesor al actului de identitate seria [serie] nr. [numar], eliberat de [institutia emitenta], denumit in continuare „Autor”,

si

[Nume complet al cesionarului], cu sediul in [adresa], CUI [CUI], inregistrata la [registrul comertului sau alte autoritati competente], reprezentata de [nume, functie], denumit in continuare „Cesionar”,

Avand in vedere urmatoarele:

Autorul este titularul drepturilor de autor asupra lucrarii [descrierea lucrarii, ex. „un text literar, o lucrare de arta, o compunere muzicala, o creatie multimedia etc.”],
Cesionarul doreste sa obtina cesionarea drepturilor patrimoniale de autor asupra lucrarii mentionate, iar Autorul este de acord cu aceasta cesiune,
Partile au convenit incheierea prezentului contract, in conformitate cu Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, dupa cum urmeaza:

Articolul 1 - Obiectul Contractului

1.1. Autorul cesioneaza Cesionarului drepturile patrimoniale de autor asupra lucrarii [denumirea lucrarii], realizata la [data], in conformitate cu termenii acestui contract.

1.2. Drepturile patrimoniale cesionate includ, fara a se limita la acestea:
a. Dreptul de reproducere;
b. Dreptul de distribuire;
c. Dreptul de adaptare, modificare, traducere;
d. Dreptul de a comunica lucrarea publicului, prin orice mijloace de difuzare, online sau offline;
e. Alte drepturi patrimoniale specifice, conform legislatiei aplicabile.

Articolul 2 - Durata Cesionarii

2.1. Drepturile patrimoniale de autor sunt cesionate pentru o perioada de [X ani] de la data semnarii acestui contract, cu optiunea de prelungire prin acordul ambelor parti.

2.2. Drepturile sunt cesionate pentru [teritoriul national/international] in scopuri comerciale sau non-comerciale.

Articolul 3 - Compensatie Financiara

3.1. In schimbul cesionarii drepturilor de autor, Cesionarul va plati Autorului o suma totala de [suma], platibila la [modalitate de plata: bancar, numerar etc.].

3.2. Plata va fi efectuata conform urmatorului calendar:

[suma] la semnarea prezentului contract;
[suma] la [momentul definit: livrarea lucrarii, publicarea acesteia etc.].

Articolul 4 - Drepturile si Obligatiile Partilor

4.1. Obligatiile Autorului:
a. Autorul se obliga sa garanteze ca este titularul unic al drepturilor asupra lucrarii si ca lucrarea nu incalca drepturile altor persoane.
b. Autorul va pune la dispozitia Cesionarului toate materialele necesare pentru implementarea si utilizarea lucrarii conform acestui contract.

4.2. Obligatiile Cesionarului:
a. Cesionarul va utiliza lucrarea conform termenilor contractului, fara a modifica esenta acesteia.
b. Cesionarul va plati remuneratia convenita in termenul stipulat.
c. Cesionarul va asigura respectarea drepturilor autorului asupra integritatii lucrarii, in limita reglementarilor legale.

Articolul 5 - Confidentialitate

5.1. Partile se obliga sa pastreze confidentialitatea asupra tuturor informatiilor referitoare la acest contract si la lucrarile cesionate, inclusiv asupra conditiilor financiare convenite.

Articolul 6 - Transferul Drepturilor

6.1. Autorul nu poate ceda, transmite sau sublicentia drepturile cesionate catre terti fara acordul prealabil scris al Cesionarului.

Articolul 7 - Incetarea Contractului

7.1. Prezentul contract poate fi reziliat de oricare dintre parti, cu un preaviz de [X zile] in cazul incalcarii termenilor acestuia.

7.2. In cazul in care contractul este reziliat, Cesionarul va inceta orice utilizare a lucrarii si va restitui orice copie a acesteia care nu a fost utilizata.

Articolul 8 - Litigii

8.1. Orice litigiu derivat din sau in legatura cu acest contract va fi solutionat pe cale amiabila. Daca nu se ajunge la o intelegere, litigiul va fi supus instantelor competente din [localitate].

Articolul 9 - Diverse

9.1. Modificarile acestui contract vor fi facute in scris si semnate de ambele parti.

9.2. Prezentul contract intra in vigoare la data semnarii de catre ambele parti.

Semnatura partilor:

Autor: ___________________________
Cesionar: _________________________

Data semnarii: _______________

Acte necesare

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Acte necesare
Pentru a incheia un contract de drepturi de autor, este necesar sa fie indeplinite mai multe cerinte legale si administrative, iar anumite acte sau documente trebuie prezentate sau semnate de partile implicate. Acestea pot varia in functie de tipul de contract si de legislatia nationala aplicabila, dar in general, urmatoarele acte sunt necesare:
  • Documentul de identitate al autorului - Autorul lucrarii trebuie sa furnizeze o copie a unui act de identitate valid (buletin, pasaport etc.), pentru a dovedi ca este persoana care detine drepturile de autor asupra operei.
  • Documentul de identitate al cesionarului - La fel, daca cesionarul este o persoana fizica, acesta trebuie sa furnizeze o copie a actului sau de identitate. In cazul in care cesionarul este o persoana juridica (o companie, o institutie), se vor solicita acte de inregistrare (certificat de inregistrare a firmei, cod fiscal, statutul societatii, etc.).
  • Descrierea lucrarii protejate de drepturi de autor - O descriere detaliata a lucrarii care face obiectul contractului (exemplu: titlul lucrarii, genul acesteia, forma in care este protejata – literara, muzicala, artistica etc.). In cazul unui contract de licenta, poate fi necesar sa se specifice in mod detaliat cum si unde va fi utilizata lucrarea.
  • Proba dreptului de autor - Autorul trebuie sa poata demonstra ca detine drepturile de autor asupra lucrarii. De obicei, autorul nu trebuie sa inregistreze lucrarea pentru a dovedi dreptul sau de autor, deoarece dreptul de autor se naste automat odata cu crearea operei. Totusi, in anumite cazuri, poate fi utila inregistrarea lucrarii la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) pentru a obtine o dovada formala.
  • Contractul propriu-zis - Acesta este documentul semnat de partile implicate (autor si cesionar), care va cuprinde toate conditiile detaliate ale acordului, cum ar fi drepturile cedate, compensatia financiara, durata contractului, conditiile de utilizare a lucrarii, teritoriul de aplicare etc. Acesta trebuie sa fie clar, detaliat si sa includa toate elementele esentiale ale acordului.
  • Inregistrarea lucrarii (daca este cazul) - Daca lucrarea este inregistrata la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) sau intr-o alta institutie nationala sau internationala pentru protectia drepturilor de autor, trebuie furnizata dovada inregistrarii (certificatul de inregistrare).
  • Dovada platii sau a modalitatii de plata - In functie de cum sunt stabilite conditiile financiare in contract (suma fixa, plata in rate, procente din vanzari, etc.), trebuie sa existe un acord clar si o dovada a platii, daca aceasta a fost deja efectuata.
  • Documente suplimentare pentru anumite lucrari - In functie de tipul de lucrare, pot fi necesare documente suplimentare, precum drepturi de imagine pentru lucrari ce includ imagini ale unor persoane, autorizatii suplimentare daca lucrarea include materiale protejate de drepturi de autor ale altor autori (de exemplu, in cazul unui remix muzical) si declaratii de originalitate pentru a confirma ca lucrarea nu incalca drepturile altor autori.
  • Declaratii de confidentialitate (daca este cazul) - Daca lucrarea este destinata unei utilizari speciale (de exemplu, pentru productii comerciale sau pentru difuzare), pot fi incluse clauze de confidentialitate, care sa protejeze informatiile sensibile sau comerciale.
  • Acorduri privind sublicentierea (daca este cazul) - Daca autorul permite cesionarului sa sublicentieze drepturile obtinute, acest lucru trebuie stipulat explicit in contract. In acest caz, va trebui inclus un acord privind sublicentierea drepturilor.

Contractul de drepturi de autor este un acord important care protejeaza atat autorul, cat si cesionarul. Pentru a fi valid si executoriu, trebuie sa fie complet, bine documentat si sa respecte legislatia specifica privind drepturile de autor. 

Bianca Tila
de Bianca Tila

Cu experienta in zona de content writing, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor explicatii legate de legislatia actuala si aplicarea acesteia in concordanta cu prevederile in vigoare. Noutati si modificari din lege, dar si clarificari detaliate despre cum ne putem descurca mai simplu si mai rapid in hatisul legislativ actual.  

Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 06 Martie 2025
Votati articolul "Contract drepturi autor [Model contract drepturi autor]":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016