Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul UE aproba Reforma Copyright. Directiva trebuie implementata

Reforma Copyright sau reforma drepturilor de autor sau Directiva Copyright a trecut de faza finala pentru aprobare si implementare, dupa ce Consiliul UE a aprobat actul luni, 15 aprilie. Directiva va trebuie implementata de catre statele membre.

​Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, noua directiva europeana privind drepturile de autor, pe care statele membre trebuie sa o transpuna in legislatia nationala in termen de 24 de luni de la publicare, potrivit unui anunt al Comisiei Europene. Noile reguli, precum si altele, ce permit accesul mai facil la continut radio-TV pe platforme online, in strainatate, vor fi semnate la Parlamentul European miercuri, 17 aprilie.

Potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, "prin acordul de azi, adaptam reglementarile privind drepturile de autor la era digitala. Europa va avea acum reguli mai clare ce garanteaza remuneratie corecta pentru creatori, drepturi solide pentru utilizatori si responsabilitate pentru platforme. In ceea ce priveste completarea pietei unice digitale a Europei, reforma drepturilor de autor este piesa lipsa". 

Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele UE vor trebui sa transpuna actul in legislatia nationala in mai putin de doi ani. 

Sondajele Comisiei au aratat ca, in 2016, 57% din utilizatorii de internet accesau articole de presa prin intermediul retelelor de socializare, al agregatorilor de informatii sau al motoarelor de cautare. 47% din acesti utilizatori citeau extrasele compilate de aceste site-uri, fara a face clic pentru a accesa articolul integral. Aceeasi tendinta s-a observat si in cazul industriei muzicale si cinematografice: 49% din utilizatorii de internet din UE accesau muzica sau continut audiovizual online, iar 40% din cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani vizionau programe de televiziune online cel putin o data pe saptamana. De atunci, aceasta tendinta a crescut vertiginos.

Detalii privind partile implicate in tema Copyright-ului pot fi gasite AICI.

La ce se refera Reforma Copyright?
Noua directiva privind drepturile de autor:

  • prevede norme mai echitabile ce asigura o mai buna functionare a pietei drepturilor de autor, prin introducerea:
  • unui nou drept care permite editorilor de presa sa fie remunerati pentru utilizarea ziarelor si revistelor de catre furnizorii de servicii online;
  • a unor noi norme care vor consolida pozitia titularilor de drepturi, cum ar fi producatorii de muzica si filme, precum si societatile de gestiune colectiva care actioneaza in numele acestora, permitandu-le sa negocieze si sa obtina o remunerare corespunzatoare pentru exploatarea online a continutului lor de catre platformele care ofera continut incarcat de utilizatori precum si 
  • a unor noi norme care vor asigura o remunerare echitabila a creatorilor individuali, precum scriitorii, jurnalistii, muzicienii si actorii;
  • asigura un acces transfrontalier si online sporit al cetatenilor la continutul protejat prin drepturi de autor: directiva va spori disponibilitatea operelor audiovizuale pe platformele care ofera materiale video la cerere, va facilita digitalizarea si difuzarea operelor aflate in afara circuitului comercial si va garanta posibilitatea de a difuza online, in deplina libertate si securitate juridica, copii ale operelor de arta aflate in domeniul public.
  • ofera oportunitati mai ample ca materialele protejate prin drepturi de autor sa poata fi utilizate in scopuri legate de educatie, cercetare si conservare a patrimoniului cultural: exceptiile in materie de drepturi de autor care permit aceste utilizari au fost modernizate si adaptate la schimbarile tehnologice, astfel incat sa permita utilizarea online si transfrontaliera;
  • consolideaza economia datelor: noile norme privind extragerea textului si a datelor vor impulsiona cercetarea europeana si vor incuraja dezvoltarea analizei datelor si a inteligentei artificiale in Europa.

 

Vor ingradi noile norme privind drepturile de autor libertatea utilizatorilor?


Directiva privind drepturile de autor nu limiteaza libertatea online si nici nu are ca obiect utilizatorii si comportamentul acestora in mediul online ori posibilitatea lor de a incarca sau a partaja continut. Libertatea de exprimare este unul dintre drepturile fundamentale recunoscute de Uniunea Europeana, la fel cum este si protectia proprietatii intelectuale.

Pentru a da un exemplu, noile norme aplicabile utilizarii online a publicatiilor de presa se vor aplica numai serviciilor comerciale, cum ar fi agregatorii de stiri, nu si utilizatorilor. Aceasta inseamna ca utilizatorii de internet vor avea in continuare posibilitatea de a partaja astfel de continut pe platformele de comunicare sociala si de a trimite linkuri catre ziarele online.

Noile dispozitii privind platformele care ofera continut incarcat de utilizatori vor facilita incheierea de licente intre actorii comerciali si vor contribui la o mai buna remunerare a creatorilor. Obiectul acestor norme nu sunt utilizatorii de internet. Acestia vor beneficia de o gama larga de norme comune care le vor fi aplicabile in intreaga UE, actionand ca o garantie a libertatii lor de exprimare atunci cand incarca continut protejat prin drepturi de autor pe platforme online. De asemenea, utilizatorii vor dispune de un mecanism solid de introducere de reclamatii si solicitare de despagubiri, care le va permite sa conteste eliminarea nejustificata a continutului lor de pe platformele online. 

reform copyright directiva adoptata

Se impun filtre la incarcarea de continut online?
Textul directivei, astfel cum a fost convenit la nivel politic, nu impune niciun filtru la incarcarea de continut si nici nu obliga platformele care ofera continut incarcat de utilizatori sa aplice o tehnologie specifica pentru recunoasterea continutului ilegal. Conform noilor norme, anumite platforme online au obligatia de a incheia contracte de licenta cu titularii de drepturi, de exemplu producatorii de muzica sau filme, pentru utilizarea muzicii, a materialelor video sau a altui continut protejat prin drepturi de autor. In lipsa acestor licente, platformele respective vor trebui sa depuna toate eforturile pentru a se asigura ca pe site-ul lor web nu este disponibil niciun continut neautorizat de titularii de drepturi. 

Ce beneficii aduce Reforma Copyright?
Directiva le va permite utilizatorilor sa utilizeze continut in deplina libertate in scopul citarii, criticii, recenziei, caricaturii, parodiei sau pastisei. In prezent, aceste exceptii sunt optionale pentru statele membre. 

Conform noilor norme, statele membre vor trebui sa transpuna aceste exceptii in sistemele lor juridice nationale. In acest mod, va fi asigurata o protectie uniforma a drepturilor si intereselor utilizatorilor in intreaga Uniune Europeana. Concret, utilizatorii vor fi liberi sa incarce si sa partajeze continut online, precum meme, GIF-uri si recenzii, fara teama ca incalca drepturile de autor in vreunul dintre statele membre. 

Datorita noii directive, utilizatorilor li se vor aplica in mod automat contractele de licenta incheiate intre titularii de drepturi si platformele online. Ei vor avea astfel posibilitatea de a partaja si a utiliza online orice continut, precum cantece si videoclipuri muzicale, care face obiectul acestor licente.

In plus, noua Directiva privind drepturile de autor va pune la dispozitie un mecanism solid de introducere de reclamatii si solicitare de despagubiri, ceea ce le va permite utilizatorilor sa conteste eliminarea nejustificata a continutului lor de pe platformele online. De asemenea, statele membre vor avea obligatia de a institui mecanisme de solutionare alternativa a litigiilor si de a prevedea garantii specifice pentru asigurarea rapiditatii si eficientei procedurii. Aceasta procedura nu va aduce atingere posibilitatii utilizatorilor, prevazuta in mod explicit de noile norme, de a se adresa instantelor nationale pentru a se prevala de drepturile lor.

In ultimul rand, directiva reaminteste ca statele membre nu pot impune platformelor o obligatie generala de monitorizare si vor trebui sa puna in aplicare noile norme cu respectarea deplina a legislatiei europene privind protectia datelor.

Noile norme privind drepturile de autor nu vor limita, astfel, drepturile sau creativitatea utilizatorilor.

Vor fi afectate agentiile mai mici de presa? 
Noul drept acordat editorilor de presa prin Directiva privind drepturile de autor, care urmeaza sa fie adoptata in curand, le va oferi acestora posibilitatea de a autoriza sau de a interzice utilizarea online, de catre platforme, a publicatiilor lor de presa. Editorii vor fi liberi sa stabileasca conditiile in care va fi autorizata utilizarea continutului lor: ei pot acorda aceasta autorizatie cu titlu gratuit sau in schimbul unei remuneratii, in conformitate cu propriile modele de afaceri. Orice editor, mic sau mare, care acorda licente gratuite pentru utilizarea continutului sau va putea sa faca acest lucru si in continuare.

Se introduc noi exceptii
Noua directiva va aduce cadrul UE privind exceptiile la zi, adaptandu-l pentru a tine seama de utilizarile digitale in anumite domenii precum educatia, cercetarea si patrimoniul cultural. Aceasta va obliga statele membre sa introduca cinci exceptii obligatorii:

  • pentru extragerea textului si a datelor in scopuri de cercetare;
  • o exceptie generala pentru activitati de extragere a textului si a datelor care depasesc domeniul cercetarii;
  • in scopuri de predare;
  • in scopul conservarii patrimoniului cultural;
  • pentru utilizarea operelor aflate in afara circuitului comercial in cazurile specifice in care nu se pot incheia contracte de licenta pentru aceste utilizari deoarece nu exista niciun organism de gestiune colectiva care sa poata elibera astfel de licente.

 

"Domeniul public"
Noua directiva va garanta ca toti utilizatorii vor putea sa difuzeze online, in deplina securitate juridica, copii ale operelor de arta din domeniul public. De exemplu, oricine va putea sa copieze, sa utilizeze si sa difuzeze online fotografii ale picturilor, sculpturilor si operelor de arta aflate in domeniul public care sunt disponibile pe internet, precum si sa le reutilizeze, inclusiv in scopuri comerciale sau pentru a le incarca in Wikipedia.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Consiliul UE aproba Reforma Copyright. Directiva trebuie implementata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016