Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CJUE: Gustul unui produs nu poate beneficia de protectia legii

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a aratat ca gustul unui produs nu poate beneficia de protectia legii, adica nu poate fi considerat un drept al unui autor.

„Heksenkaas” este o branza tartinabila ce contine smantana si ierburi aromatice, care a fost creata de un comerciant cu amanuntul de legume si produse proaspete neerlandez in anul 2007. Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui produs sunt detinute in prezent de Levola, o societate de drept neerlandez careia i le-a cedat acest comerciant. Din anul 2014, Smilde, o societate de drept neerlandez, fabrica un produs denumit „Witte Wievenkaas” pentru un lant de supermarketuri din Tarile de Jos. 

Intrucat a considerat ca producerea si vanzarea produsului „Witte Wievenkaas” aduceau atingere dreptului sau de autor asupra gustului produsului „Heksenkaas”, Levola a solicitat instantelor neerlandeze sa oblige Smilde sa inceteze in special producerea si comercializarea acestui produs. Levola afirma, pe de o parte, ca gustul produsului „Heksenkaas” constituie o opera protejata prin dreptul de autor si, pe de alta parte, ca gustul produsului „Witte Wievenkaas” constituie o reproducere a acestei opere.

Sesizata cu solutionarea apelului declarat in acest litigiu, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Curtea de apel din Arnhem-Leeuwarden, Tarile de Jos) solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca gustul unui produs alimentar poate beneficia de protectie in temeiul directivei privind dreptul de autor.

In hotararea sa din aceasta zi, Curtea subliniaza ca, pentru a fi protejat prin dreptul de autor in temeiul directivei, gustul unui produs alimentar trebuie sa poata fi calificat drept „opera” in sensul acestei directive. Aceasta calificare presupune mai intai ca obiectul vizat sa fie o creatie intelectuala originala. Ea impune apoi existenta unei „expresii” a acestei creatii intelectuale originale. In fapt, potrivit Acordului privind aspectele legate de comert ale drepturilor de proprietate intelectuala, adoptat in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si la care Uniunea a aderat, precum si potrivit Tratatului Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) privind drepturile de autor, la care Uniunea este parte, expresiile pot face obiectul unei protectii in temeiul dreptului de autor, dar nu si ideile, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare In consecinta, notiunea „opera” avuta in vedere de directiva presupune in mod obligatoriu sa existe o expresie a obiectului protectiei in temeiul dreptului de autor care il face identificabil in mod suficient de precis si de obiectiv.

gust produs opera cjue

In acest context, CJUE constata ca nu exista posibilitatea unei identificari precise si obiective in cazul gustului unui produs alimentar. Cu privire la acest aspect, Curtea precizeaza ca, spre deosebire de exemplu de o opera literara, de pictura, cinematografica sau muzicala, care este o expresie precisa si obiectiva, identificarea gustului unui produs alimentar se bazeaza in esenta pe senzatii si experiente gustative care sunt subiective si variabile. In fapt, acestea din urma depind in special de factori care au legatura cu persoana care gusta produsul in cauza, cum ar fi varsta sa, preferintele sale alimentare si obiceiurile sale de consum, precum si de mediul sau de contextul in care este gustat acest produs.

In plus, o identificare precisa si obiectiva a gustului unui produs alimentar, care sa permita deosebirea lui de gustul altor produse de aceeasi natura, nu este posibila prin mijloace tehnice in stadiul actual al dezvoltarii stiintifice. In aceste conditii, Curtea concluzioneaza ca gustul unui produs alimentar nu poate fi calificat drept „opera” si, prin urmare, nu poate beneficia de protectie prin dreptul de autor in temeiul directivei.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Noiembrie 2018
Votati articolul "CJUE: Gustul unui produs nu poate beneficia de protectia legii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016