
Un proiect de lege pentru modificarea art. 46 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice prevede ca un partid devine inactiv daca, in decurs de cinci ani, nu desemneaza niciun candidat la nicio campanie electorala, singur sau prin alianta, cu exceptia campaniei electorale prezidentiale.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca, in Romania, asistam la un fenomen in ceea ce priveste scaderea interesului cetatenilor pentru a participa la viata politica, acest lucru reflectandu-se in prezenta scazuta la vot.
"Una dintre cauzele acestui fenomen consta tocmai in lipsa unei game mai largi de partide/persoane din care cetatenii sa poata alege. Prezentul proiect vizeaza in esenta intocmai acest aspect, respectiv o eliminare a barierelor de acces la viata politica. Astfel, declararea ca inactiv a unui partid care nu a desemnat candidati, singur sau in alianta, in doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale, in minimum 75 de circumscriptii electorale in cazul alegerilor locale, respectiv o lista completa de candidati in cel putin o circumscriptie electorala sau candidatii in cel putin 3 circumscriptii electorale, in cazul alegerilor parlamentare, poate duce la eliminarea partidelor mici care nu au intotdeauna numarul de candidati necesari pentru a indeplini aceasta conditie", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Noi conditii pentru incetarea activitatii partidelor politice
Potrivit sursei citate, obiectivul principal pe care il propune actualul proiect consta in neliminarea conditiei inscrierii listelor de partid in toate competitiile electorale.
"Eliminarea acestei conditionari aduce beneficiul posibilitatii de a exista partide locale, independent de necesitatea participarii cu candidati la toate tururile de scrutin. In acest sens, aceasta abordare permite o flexibilizare mai mare a prezentei partidelor si organizarea acestor structuri care raspund activ problemelor cotidiene ale cetatenilor", mai arata sursa citata.
Prin urmare, se propune ca articolul 46 alin 1 lit b. din Legea partidelor politice sa fie modificat astfel: "nu a desemnat niciun candidat, singur sau in alianta, in nicio campanie electorala pe parcursul a cinci ani, cu exceptia celei prezidentiale".
Proiectul de lege necesita avizul Consiliului Legislativ si a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere publica.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o speta cu o salariata angajata la alt angajator cu norma intreaba 8h/zi si la noi cu norma partiala de 4h/zi. Putem sa-i trecem functia de baza la noi pentru a beneficia de tichete de masa avand in vedere ca la primul angajator 8h/zi nu beneficiaza de acestea, declarand pe propria raspundere functia de baza la noi 4h/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cat timp se pastreaza fisa de instruire privind SSM, dupa incetarea raportului de munca cu angajatul? Cum se distrug aceste documente avand in vedere ca au date cu caracter confidential?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o firma de constructii care beneficiaza de facilitatile Ordonantei 114/2018. Un salariat angajat cu contract individual de munca cu fractiune de norma de 1 ora/zi, 5 ore/saptamana, salariu de incadrare 1000 lei, dar care nu are functia de baza la societatea noastra, beneficiaza de facilitati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<