Un proiect de lege pentru modificarea art. 46 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice prevede ca un partid devine inactiv daca, in decurs de cinci ani, nu desemneaza niciun candidat la nicio campanie electorala, singur sau prin alianta, cu exceptia campaniei electorale prezidentiale.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca, in Romania, asistam la un fenomen in ceea ce priveste scaderea interesului cetatenilor pentru a participa la viata politica, acest lucru reflectandu-se in prezenta scazuta la vot.
"Una dintre cauzele acestui fenomen consta tocmai in lipsa unei game mai largi de partide/persoane din care cetatenii sa poata alege. Prezentul proiect vizeaza in esenta intocmai acest aspect, respectiv o eliminare a barierelor de acces la viata politica. Astfel, declararea ca inactiv a unui partid care nu a desemnat candidati, singur sau in alianta, in doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale, in minimum 75 de circumscriptii electorale in cazul alegerilor locale, respectiv o lista completa de candidati in cel putin o circumscriptie electorala sau candidatii in cel putin 3 circumscriptii electorale, in cazul alegerilor parlamentare, poate duce la eliminarea partidelor mici care nu au intotdeauna numarul de candidati necesari pentru a indeplini aceasta conditie", se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Noi conditii pentru incetarea activitatii partidelor politice
Potrivit sursei citate, obiectivul principal pe care il propune actualul proiect consta in neliminarea conditiei inscrierii listelor de partid in toate competitiile electorale.
"Eliminarea acestei conditionari aduce beneficiul posibilitatii de a exista partide locale, independent de necesitatea participarii cu candidati la toate tururile de scrutin. In acest sens, aceasta abordare permite o flexibilizare mai mare a prezentei partidelor si organizarea acestor structuri care raspund activ problemelor cotidiene ale cetatenilor", mai arata sursa citata.
Prin urmare, se propune ca articolul 46 alin 1 lit b. din Legea partidelor politice sa fie modificat astfel: "nu a desemnat niciun candidat, singur sau in alianta, in nicio campanie electorala pe parcursul a cinci ani, cu exceptia celei prezidentiale".
Proiectul de lege necesita avizul Consiliului Legislativ si a fost inregistrat la Senat pentru dezbatere publica.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<