In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Prezenta cauza are ca obiect savarsirea unor infractiuni de coruptie in perioada 2010 - 2013 de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, presedinte al Consiliului Judetean Brasov, totodata presedinte al filialei judetene a unui partid politic si de catre persoane din anturajul acestuia, consilieri judeteni si primari, pentru obtinerea de foloase necuvenite din atribuirea si derularea, cu incalcarea legii, de contracte de achizitii publice de catre C.J. Brasov sau U.A.T. - uri din judet, precum si pentru obtinerea in mod necuvenit de bani sau alte foloase, in interesul finantarii campaniei electorale a Filialei Brasov a partidului respectiv, prin pretinderea de la candidatii pentru alegerile locale din anul 2012, pentru a le asigura acestora un loc eligibil pe lista consilierilor judeteni.
in contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al filialei judetene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 220.000 lei si 15.000 lei pentru a-i pune pe acestia pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Brasov.
Astfel, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a primit de la urmatorii inculpati urmatoarele sume de bani:
- de la inculpatul Grapa Sebastian a primit suma de 170.000 lei;
- de la inculpatul Cornea Gheorghe Claudiu a primit suma de 100.000 lei;
- de la inculpatul soneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;
- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;
- de la inculpatul Muntean Catalin a primit suma de 50.000 lei pentru ca sandru Razvan Ovidiu sa fie pus pe o pozitie sigur eligibila de consilier judetean;
- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Ulterior, toti cei sapte au fost alesi consilieri judeteni in cadrul Consiliului Judetean Brasov.
In perioada 2010 - 2013, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al C.J. Brasov pentru achizitionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate incheiate intre firmele controlate de inculpatul Grapa Sebastian si mai multe primarii din judet.
Sumele de bani alocate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, au fost in cuantum total de 1.393.497 lei, iar parte din aceasta suma, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusa de acesta din urma la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o pozitie eligibila pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov in contextul campaniei electorale din anul 2012.
in anul 2013, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 400.000 lei din fondul de rezerva al C.J. Brasov sub pretextul achizitiei de sisteme de incalzire de catre inculpatul Boeriu Ioan Iancu, in calitate de primar al comunei Jibert din judetul Brasov de la o societate controlata in fapt de inculpatul Matei Gavril.
Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Boeriu Ioan Iancu, in calitate de primar al comunei Jibert, urmare a intelegerii prealabile cu inculpatii Cancescu Aristotel Adrian si Matei Gavril, in scopul obtinerii de catre acesta din urma de foloase necuvenite, a formulat mai multe cereri in acest sens catre C.J. Brasov si a aprobat in mod formal referate de necesitate ce au fost folosite pentru a justifica incheierea a sase contracte de furnizate echipamente termice la preturi supraevaluate cu societatea respectiva. Valoarea totala a contractelor semnate de inculpatul Boeriu Ioan Iancu a fost de 416.721,78 lei, suma care constituie folos necuvenit pentru inculpatul Matei Gavril.
Mai multe aici.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri