Indiferent de bunurile care intra in componenta unei mosteniri (mobile sau imobile) contractul privind vanzarea acesteia trebuie incheiat in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute. Obiectul vanzarii il constituie dreptul de a culege o mostenire, chiar daca bunurile care o compun nu sunt specificate in cuprinsul actului.
Partile au posibilitatea sa inlature expres obligatia vanzatorului de a garanta calitatea sa de mostenitor. Cu toate acestea, vanzatorul este tinut sa raspunda fata de cumparator pentru evictiunea pe care i-ar cauza-o prin faptul sau personal, ori de cea provenita din cauze pe care le-a ascuns cumparatorului desi le cunostea la momentul vanzarii.
In practica notariala de pana acum, de regula vanzatorul nu garanta intinderea dreptului, ci numai calitatea sa de mostenitor. De altfel, vanzarea mostenirii are efectul acceptarii succesiunii, astfel incat vanzatorul nu mai poate sa renunte la mostenire. In asemenea situatii, cand a fost posibil s-a procedat chiar la eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor. Prezentarea acestei dovezi, de altfel neobligatorie, va fi dificil de facut in conditiile in care noul Cod civil a marit durata termenului de optiune succesorala (un an art.1103), iar vanzarea mostenirii prezinta in cele mai multe cazuri caracter de urgenta. Daca partile declara bunurile asupra carora se intind drepturile vanzatorului, acesta are obligatia sa garanteze pentru evictiune si vicii ca in cazul oricarei vanzari. Se subliniaza caracterul supletiv al dispozitiilor.
Raspunderea pentru datoriile mostenirii ramane in sarcina vanzatorului. Creditorii succesiunii au dreptul sa-l urmareasca pe vanzator caci el are calitatea de mostenitor.
Chiar daca vanzarea nu enumera bunurile ce intra in componenta mostenirii, se prezuma ca intre acestea nu sunt incluse bunurile de familie, daca nu au o valoare patrimoniala insemnata.
Potrivit art. 887 din noul Cod civil, drepturile reale se dobandesc fara inscriere in cartea funciara cand provin din mostenire. Dispozitiile nu sunt aplicabile la vanzarea mostenirii, intrucat cumparatorul le dobandeste in temeiul contractului de vanzare, astfel incat el are obligatia sa indeplineasca formalitatile privind inscrierea lor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<