Adrian Bordea (CSM): Speram sa nu intre in vigoare anul viitor noul Cod de procedura penala
Magistratul Adrian Bordea, care si-a depus candidatura pentru vicepresedintia Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca noul Cod de procedura penala nu ar trebui sa intre in vigoare anul viitor, din motive financiare si al resursei umane.
''Speram sa gasim intelegere ca anul viitor sa nu intre in vigoare noul Cod de procedura penala, pentru ca suntem financiar descoperiti. Resursele umane nu sunt pe masura noilor reglementari procesual penale. Trebuie judecatori de drepturi si libertati, trebuie judecatori de camera preliminara. Sunt niste modificari substantiale si acesta, dupa parerea noastra, este o etapa progresiva a legislativului in Romania'', a declarat membrul CSM, intr-o conferinta de presa.
Referindu-se la noul Cod de procedura civila, intrat in vigoare in aceasta luna, magistratul a apreciat ca acesta este un progres ''care are in vedere in primul rand pe justitiabil, pe cetatean, acesta sa nu mai parcurga atata timp in instantele de judecata''.
Bordea a sustinut ca, in general, noul Cod de procedura civila reprezinta o usurare a cheltuielilor justitiabilului si un proces mai rapid in faza publica a procesului.
''Noi am apreciat ca acest nou Cod de procedura civila totusi se inscrie intr-un demers foarte activ al legislativului de a recupera oarecare intarzieri in evolutia legislatiei romane in raport cu legislatia europeana. Noul Cod de procedura civila este un pic mai dinamic'', a apreciat Adrian Bordea.
Magistratul a recunoscut si ca, sub aspectul infrastructurii, instantele nu sunt pregatite la acest moment, de aceea s-a structurat in doua etape intrarea lui in vigoare. Bordea si-a exprimat speranta ca pana la a doua etapa, la 1 ianuarie 2016, ''Executivul sa-si gaseasca suficiente resurse pentru a finanta sistemul judiciar in asa fel incat sa functioneze si cu Camerele de Consiliu''.
Judecatorul a subliniat ca trebuie facute investitii in marea majoritate a instantelor. El a mai spus ca in perspectiva regionalizarii Romaniei, competentele teritoriale ale curtilor de apel ar trebui sa ramana in aceleasi limite.
''Insa, vedeti, totul este la vointa politica, iar noi suntem in afara acesteia'', le-a spus jurnalistilor magistratul.
Adrian Bordea a participat, joi, alaturi de alti trei membri ai CSM, la sedinta de bilant pe anul 2012 a Curtii de Apel Alba Iulia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<