Recent a fost lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiara Proiectul de Regulament privind constituirea si executarea unor garantii reale constituite asupra instrumentelor financiare.
Redam mai jos proiectul:
Regulament privind constituirea si executarea unor garantii reale constituite asupra instrumentelor financiare
- PROIECT -
In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) si d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (2) si art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 151 alin. (4) si (5) din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere dispozitiile art. 2390 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere dispozitiile art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garantie financiara, aprobata prin Legea nr. 222/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in urma deliberarilor din sedinta Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara din data de …………,
Autoritatea de Supraveghere Financiara emite prezentul regulament.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1 - Prezentul regulament stabileste modul de constituire si executare a garantiei reale fara transfer de proprietate constituita asupra instrumentelor financiare relevante.
Art. 2 - (1) In sensul prezentului regulament, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) bunuri - instrumentele financiare relevante afectate unei garantii reale;
b) cont relevant - contul special de instrumente financiare deschis in sistemul depozitarului central in numele constituitorului garantiei reale, aflat in administrarea depozitarului central sau a unui intermediar, avand ca scop exclusiv evidentierea instrumentelor financiare relevante afectate de o garantie reala si a operatiunilor cu acestea;
c) garantie financiara - garantia reala constituita prin incheierea unui contract de garantie financiara fara transfer de proprietate, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garantie financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 222/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Ordonanta Guvernului nr. 9/2004;
d) garantie reala - ipoteca mobiliara sau garantia financiara fara transfer de proprietate, constituita asupra unor instrumente financiare relevante;
e) ipoteca mobiliara - garantia reala mobiliara fara deposedare constituita in temeiul art. 2390 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil;
f) instrument financiar relevant - un instrument financiar, fara a include un instrument financiar derivat, inregistrat in sistemul depozitarului central si care se tranzactioneaza intr-un loc de tranzactionare;
g) registre de evidenta - sistemele proprii ale fiecarui intermediar sau depozitar central, in care sunt evidentiate detinerile de instrumente financiare si operatiunile cu acestea;
(2) Termenii si expresiile care nu sunt definiti/definite in prezentul regulament au intelesul prevazut in Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 297/2004, Codul civil si Ordonanta Guvernului nr. 9/2004.
(3) Prezentul regulament se aplica in mod corespunzator tuturor participantilor la sistemul depozitarului central, acestia urmand sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si intermediarii in privinta garantiilor reale reglementate de prezentul regulament.
CAPITOLUL II
Constituirea garantiei reale
SECtIUNEA 1
Contractul de garantie
Art. 3 - Constituirea garantiei reale asupra instrumentelor financiare relevante se realizeaza prin incheierea valabila a contractului de garantie reala.
Art. 4 - (1) Contractul de garantie pentru ipoteci mobiliare se incheie in forma autentica sau sub semnatura privata, sub sanctiunea nulitatii absolute, in conformitate cu prevederile Codului civil.
(2) Contractul de garantie pentru garantii financiare se incheie cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 9/2004.
(3) Contractele de garantie valabil incheiate sunt titluri executorii.
(4) Contractul de garantie poate fi stocat pe orice tip de suport durabil care sa asigure prezentarea acestuia la orice moment pe perioada existentei garantiei reale. Dupa stingerea garantiei reale, contractul va fi stocat conform prevederilor legale in vigoare.
(5) Semnaturile partilor pot fi aplicate pe acelasi inscris sau pe inscrisuri distincte. Semnarea unui document in mediu electronic este supusa reglementarilor speciale privind semnatura electronica in conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata. Contractul poate fi semnat si pe baza unui contract de mandat, intocmit cu respectarea acelorasi conditii de forma ca si contractul, acordat unui intermediar.
(6) in cazul inceperii executarii garantiei reale, intermediarul care executa tranzactiile pentru valorificarea instrumentelor financiare relevante afectate garantiei solicita creditorului urmaritor o copie a contractului de garantie, certificata de acesta pentru conformitate cu originalul.
(7) Autoritatea de Supraveghere Financiara poate sa solicite oricareia dintre parti o copie a contractului de garantie, certificata pentru conformitate cu originalul de catre aceasta.
Art. 5 - (1) Partile contractului de garantie sunt constituitorul garantiei reale si beneficiarul garantiei reale. Constituitorul garantiei poate fi alta persoana decat debitorul obligatiei garantate. Beneficiarul garantiei poate fi creditorul obligatiei garantate sau un tert desemnat de catre acesta.
(2) Constituitorul garantiei reale trebuie sa detina dreptul de proprietate asupra instrumentelor financiare relevante afectate garantiei.
Art. 6 - (1) Contractul de garantie trebuie sa identifice partile, sa ofere o descriere clara, in sensul dispozitiilor art. 8 alin. (2) a instrumentelor financiare relevante si sa mentioneze cel putin izvorul juridic al obligatiei garantate.
(2) Contractul de garantie trebuie sa includa un mecanism de evaluare la orice moment a valorii bunurilor afectate garantiei reale. Acest mecanism trebuie sa se bazeze pe date obiective, care nu tin de evaluarea partilor. Partile pot conveni anumiti parametri de ajustare a valorii de piata, cu indicarea exacta a modului de determinare a acestor parametri.
(3) Contractul de garantie va include acordul constituitorului privind vanzarea bunurilor afectate garantiei reale de catre beneficiar sau pentru insusirea acestora in conditiile art. 16 alin. (6), in cazul neindeplinirii obligatiei garantate.
(4) Partile includ in contractul de garantie clauze referitoare la:
a) numele entitatii la care este deschis contul relevant si in care este evidentiat dreptul de proprietate asupra instrumentelor financiare care fac obiectul garantiei reale;
b) modul de calculare a valorii obligatiei garantate;
c) procedura de executare a garantiei reale, in conformitate cu dispozitiile prezentului regulament;
d) precizari referitoare la extinderea garantiei reale asupra fructelor bunului afectat garantiei.
(5) Lipsa elementelor legate de identificarea partilor, descrierea bunului ipotecat si indicarea izvorului juridic al obligatiei garantate printr-o ipoteca mobiliara se sanctioneaza in conditiile art. 2372 din Codul civil.
(6) Nerespectarea cerintelor impuse prin prezentul articol, cu exceptia celor prevazute la alin. (5) va putea atrage imposibilitatea de a cere executarea silita a ipotecii.
Art. 7 - (1) in cazul ipotecilor mobiliare, partile pot include in contractul de garantie clauze referitoare la:
a) posibilitatea creditorului garantat de a culege fructele bunului afectat garantiei reale, in conformitate cu dispozitiile art. 2395 din Codul civil, cu exceptia instrumentelor financiare dobandite ca efect al detinerii instrumentelor financiare relevante;
b) precizari referitoare la exigibilitatea anticipata a creantei garantate, in conformitate cu dispozitiile art. 2396 din Codul civil.
(2) Lipsa uneia dintre clauzele mentionate la alin. (1) nu afecteaza valabilitatea contractului de garantie reala. Contractul de garantie reala se completeaza cu dispozitiile prezentului regulament si cu prevederile legale relevante emise in temeiul Codului civil si ale Legii nr. 297/2004.
SECTIUNEA a 2-a
Obiectul garantiei reale
Art. 8 - (1) Garantia reala poate viza unul sau mai multe instrumente financiare relevante. in acest caz, garantia greveaza fiecare dintre aceste instrumente financiare.
(2) Contractul de garantie trebuie sa indice instrumentele financiare relevante afectate garantiei reale, cel putin prin mentionarea tipului de instrument financiar, a emitentului, a codului ISIN si a cantitatii la momentul constituirii garantiei.
SECTIUNEA a 3-a
Reguli de functionare
Art. 9 - Evidentierea garantiei reale se realizeaza prin transferul instrumentelor financiare in conturile relevante in care sunt evidentiate instrumentele financiare asupra carora sunt instituite sarcini din evidentele depozitarului central sau ale intermediarului, fara transferul proprietatii asupra acestora.
Art. 10 - (1) Garantia reala se mentine asupra instrumentelor financiare relevante afectate garantiei in cazul incheierii unui contract de intermediere cu un alt
intermediar sau ca urmare a transferului registrului unui emitent al unui instrument financiar la un alt depozitar central.
(2) Constituitorul garantiei reale poate dispune liber de instrumentele financiare relevante afectate garantiei, cu obligatia de a nu afecta mentinerea garantiei si nici valoarea garantiei, dispozitiile art. 11 fiind aplicabile.
CAPITOLUL III
Administrarea obiectului garantiei reale
Art. 11 - (1) Bunurile afectate unei garantii reale pot fi inlocuite, la cererea constituitorului, numai cu acordul scris al beneficiarului garantiei. in cazul in care beneficiarul garantiei este chiar intermediarul care administreaza contul relevant de instrumente financiare, acordul poate fi si implicit, prin acceptarea ordinului de transfer al instrumentelor financiare relevante care erau afectate garantiei.
(2) in momentul inlocuirii instrumentelor financiare relevante, garantia reala asupra bunurilor initiale se stinge, urmand a se constitui garantia reala asupra instrumentelor financiare cu care s-a facut inlocuirea.
Art. 12 - (1) Bunurile afectate unei garantii reale vor fi inlocuite sau suplimentate, la cererea beneficiarului garantiei, in cazul in care valoarea lor scade sub un anumit nivel convenit de catre parti.
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), constituitorul garantiei reale este obligat sa opereze inlocuirea sau suplimentarea, astfel incat sa ofere in mod rezonabil o valoare care sa acopere suma maxima garantata.
(3) in cazul in care constituitorul garantiei reale nu opereaza inlocuirea sau suplimentarea in termenul mentionat in contractul de garantie sau, in lipsa unui asemenea termen, intr-un termen de o zi lucratoare de la data primirii de catre constituitor a cererii beneficiarului garantiei, beneficiarul garantiei poate considera obligatia garantata scadenta imediat si trece la executare in conformitate cu prevederile capitolului VI.
Art. 13 - (1) Fructele si orice alte valori generate de bunurile afectate garantiei reale sau primite in schimbul acestora reprezinta produse ale bunurilor initiale.
(2) Fructele bunurilor afectate garantiei reale apartin constituitorului garantiei.
(3) Daca se stipuleaza astfel prin contractul de garantie, garantia reala se extinde asupra fructelor bunurilor afectate garantiei, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a) astfel incat acestea pot fi culese si insusite de catre beneficiarul garantiei. in acest caz, contractul de garantie trebuie sa specifice exact modul de calcul si proportia in care urmeaza a se reduce creanta garantata in urma exercitarii acestui drept.
CAPITOLUL IV
Executarea garantiei reale
Art. 14 - (1) Executarea garantiei reale asupra instrumentelor financiare relevante se realizeaza conform prevederilor prezentului capitol.
(2) Orice clauza din contractul de garantie care ar contine derogari de la dispozitiile prezentului capitol se considera nescrisa.
(3) Orice procedura de executare trebuie sa respecte dispozitiile prezentului regulament iar in cazul executarii silite, si pe cele ale dispozitiilor legale in vigoare referitoare la executarea silita, iar creditorul si reprezentantii acestuia trebuie sa actioneze intr-o maniera comerciala rezonabila, prin utilizarea mecanismelor obisnuite ale pietei de capital.
Art. 15 - (1) Executarea garantiei reale, cu exceptia executarii silite, se initiaza direct de catre beneficiarul garantiei, fara a fi necesara vreo incuviintare sau autorizare din partea vreunei autoritati.
(2) Cu exceptia insusirii bunului afectat garantiei reale in contul creantei, orice procedura de valorificare se va realiza prin mijlocirea unui intermediar, pe orice piata pe care se tranzactioneaza instrumentele financiare relevante, inclusiv prin tranzactii OTC (over-the-counter), in cazul in care OTC este o modalitate de valorificare asumata de constituitor prin contract.
(3) in cazul in care operatiunea de valorificare se va efectua pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare, dupa caz, pretul aferent executarii garantiei reale va respecta regulile de tranzactionare aplicabile pietei/sistemului de tranzactionare in care se tranzactioneaza instrumentele financiare relevante.
(4) Operatiunea de valorificare prin tranzactii OTC prevazuta la alin. (2) se efectueaza numai in cazurile in care beneficiarul garantiei reale urmareste decontarea tranzactiei de executare a garantiei reale la o data de decontare mai mica decat data de decontare a tranzactiilor efectuate, pentru acelasi instrument financiar, pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare.
(5) Depozitarul central, intermediarul sau operatorul de piata/de sistem pe care se tranzactioneaza instrumentul financiar relevant nu are niciun rol decizional sau de arbitraj in procedura de executare.
Art. 16 - (1) in momentul initierii executarii unei garantii reale, beneficiarul garantiei trimite o notificare catre constituitorul garantiei, debitorul obligatiei garantate si catre entitatea unde sunt evidentiate instrumentele financiare relevante.
(2) Notificarea catre constituitorul garantiei reale se transmite prin modalitatile de comunicare agreate prin contract.
(3) La primirea notificarii, depozitarul central sau, dupa caz, intermediarul care administreaza contul relevant, va disponibiliza instrumentele financiare afectate garantiei reale, in vederea valorificarii acestora de catre beneficiar.
(4) Ordinul de vanzare va fi transmis unui intermediar desemnat de catre beneficiarul garantiei reale sau, dupa caz, intermediarului care administreaza contul relevant, intr-un termen rezonabil, raportat la tipul instrumentului financiar relevant si/sau la regulile aplicabile pietei pe care se executa operatiunea de vanzare.
(5) Vanzarea va continua pana la momentul la care se obtine o suma de bani suficienta pentru acoperirea integrala a sumei obligatiei garantate, impreuna cu toate accesoriile acesteia, inclusiv cheltuielile prilejuite de executare.
(6) in cazul in care ordinul de vanzare nu poate fi executat in cadrul unei piete reglementate sau al unui sistem alternativ de tranzactionare unde se tranzactioneaza aceste instrumente financiare din lipsa de cumparatori, in termen de cinci zile lucratoare consecutive, daca contractul dintre parti nu prevede un alt termen mai lung, beneficiarul garantiei reale are dreptul de a-si insusi, in contul creantei, instrumentele financiare oferite spre vanzare evaluate conform prevederilor art. 6 alin. (2), depozitarul central urmand a opera transferul in contul creditorului, potrivit art. 81 alin. (1) lit. i1) din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/2005 privind autorizarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale, cu modificarile si completarile ulterioare. Sunt insusite numai acel numar de instrumente financiare suficiente pentru acoperirea integrala a valorii obligatiei garantate, impreuna cu toate accesoriile acesteia, inclusiv cheltuielile prilejuite de executare. Beneficiarul garantiei are dreptul de a alege care instrumente financiare vor face obiectul insusirii in contul creantei.
Art. 17 - (1) in momentul primirii notificarii de executare, depozitarul central sau, dupa caz, intermediarul care administreaza contul relevant, va inscrie mentiunea de incepere a executarii in registrul propriu de evidenta.
(2) Transferul proprietatii asupra instrumentelor financiare relevante vandute se va efectua conform regulilor aplicabile operatiunilor aferente decontarii tranzactiei de vanzare.
(3) Transferul proprietatii asupra instrumentelor financiare relevante insusite direct de catre beneficiarul garantiei reale in contul creantei, se va efectua pe baza declaratiei acestuia, insotita de dovada esecului vanzarii pe o piata reglementata sau sistem alternativ de tranzactionare si a calculului valorii instrumentelor financiare preluate, efectuat conform dispozitiilor din contractul de garantie.
(4) Transferul proprietatii asupra instrumentelor financiare relevante, realizat in conditiile alin. (2) si (3), stinge garantia reala in virtutea careia a avut loc executarea, precum si toate celelalte garantii reale sau sarcini care grevau bunul.
Art. 18 - in cazul unei executari silite de drept comun efectuate prin intermediul unui executor judecatoresc, acesta trebuie sa se adreseze, pentru disponibilizarea instrumentelor financiare relevante, depozitarului central sau intermediarului care administreaza contul relevant. Acest intermediar sau un alt intermediar desemnat de executorul judecatoresc va realiza procedurile de vanzare pe piata in care se tranzactioneaza acele instrumente financiare conform ordinului primit de la executorul judecatoresc si cu respectarea rangului creditorilor preferati.
Art. 19 - (1) Operatiunile de inregistrare si radiere a sechestrului/popririi asupra unor valori mobiliare inregistrate in sistemul depozitarului central, pentru care depozitarul central este desemnat depozitar al emitentului, se realizeaza prin inscrierea si evidentierea distincta a acestor valori mobiliare in conturi speciale deschise in numele detinatorului valorilor mobiliare respective/debitorului, in sistemul depozitarului central, atat in cazul utilizarii sistemului de conturi individuale, cat si in cazul utilizarii sistemului de conturi globale, conform Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 5/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit reglementarilor depozitarului central, in conditiile legii.
(2) Masurile mentionate la alin. (1) indeplinesc conditia de publicitate pentru opozabilitate din momentul inregistrarii acestora la depozitarul central, in conditiile legii.
(3) Radierea sechestrului/popririi asupra unor valori mobiliare inregistrate in sistemul depozitarului central se realizeaza de catre depozitarul central potrivit regulilor acestuia, in conditiile legii.
Art. 20 - (1) La primirea de catre depozitarul central de la organele/persoanele abilitate a unei cereri de instituire a sechestrului/popririi asupra unor valori mobiliare inregistrate in sistemul depozitarului central, depozitarul central are obligatia de a-i notifica de indata pe participanti, in conformitate cu reglementarile proprii emise de catre depozitarul central in acest sens.
(2) La primirea de la depozitarul central a notificarii prevazute la alin. (1), participantii depozitarului central au obligatia sa ii confirme de indata primirea si de a nu mai efectua nicio alta operatiune in legatura cu valorile mobiliare in cauza inafara transferului acestora conform alin. (3).
(3) Participantii depozitarului central au obligatia sa transfere de indata, dar nu mai tarziu de ziua receptionarii notificarii prevazute la alin. (1), valorile mobiliare in cauza in conturi speciale deschise in numele detinatorului valorilor mobiliare respective/debitorului in sistemul depozitarului central, in conformitate cu reglementarile proprii emise de catre depozitarul central in acest sens, in vederea inregistrarii de catre depozitarul central a sechestrului/popririi si a blocarii transferului acestora.
(4) Depozitarul central nu percepe niciun tarif pentru transferul valorilor mobiliare de catre participantii depozitarului central conform alin. (3).
(5) In cazul in care valorile mobiliare in cauza sunt inregistrate in conturi individuale deschise in sistemul depozitarului central, depozitarul central are obligatia sa inregistreze de indata sechestrul/poprirea in conturi speciale deschise in numele detinatorului valorilor mobiliare respective/debitorului in sistemul depozitarului central si de a bloca transferul acestora.
(6) In cazul in care numarul valorilor mobiliare transferate de catre participanti conform alin.(3) depaseste cantitatea de valori mobiliare care constituie obiectul sechestrului/popririi, depozitarul central va transfera diferenta in conturile deschise de participanti in sistemul propriu, conform reglementarilor emise de depozitarul central in acest sens.
Art. 21 - (1) Valorificarea instrumentelor financiare asupra carora s-au instituit masuri asiguratorii in procesul penal conform art. 2522 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face printr-un intermediar, pe o piata reglementata sau in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin metoda «vanzare speciala la ordin», cu respectarea reglementarilor aplicabile.
(2) in cazul executarii silite in baza Codului de procedura civila, se vor aplica prevederile art. 96 alin. (7) din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL V
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 22 - Prevederile prezentului regulament se aplica numai garantiilor reale constituite dupa data intrarii sale in vigoare.
Art. 23 - (1) Contractul de garantie este supus legii statului unde se afla sediul central al institutiei care administreaza contul relevant.
(2) in cazul instrumentelor financiare admise la tranzactionare in mai multe locuri de tranzactionare, partile pot alege prin contractul de garantie reala care este legea aplicabila acestuia, dintre legile aplicabile locurilor de tranzactionare respective.
Art. 24 - Nerespectarea dispozitiilor prezentului regulament se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Titlului X din Legea nr. 297/2004.
Art. 25 - (1) Prezentul regulament se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii acestuia.
(2) Pana la data intrarii in vigoare a prezentului regulament, depozitarii centrali si intermediarii vor emite reglementari proprii pentru aplicarea prevederilor prezentului regulament.
Art. 26 - La data intrarii in vigoare a prezentului regulament urmatoarele dispozitii se abroga:
a) art. 96 alin. (1)-(5) si (9)-(14), art. 97 (7-12) si art. 971 alin. (4) din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/2005 privind autorizarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Dispunerea de masuri a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr.18/10.10.2012;
Actul prevazut la art. 26 lit. b) nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
c) orice dispozitii contrare aflate in reglementarile emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare/Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara,
Misu Negritoiu
Bucuresti, ………………..
Nr. ….
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri