FJR (Forumul Judecatorilor din Romania) avertizeaza ca efectele combinate ale unor reglementari cuprinse in legile Justitiei ar putea duce la reducerea corpului magistratilor cu 25% intr-un termen foarte scurt. Acesta estimeaza ca in jur de 2.000 de magistrati, care se afla acum la apogeul profesional, ar putea parasi imediat sistemul, inclusiv 90% dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"Efectele combinate ale unor reglementari cuprinse in dispozitiile adoptate in Parlament cu privire la 'legile justitiei', desi nedeclarate neconstitutionale (fie pentru ca nu au fost atacate, fie deoarece obiectiile de neconstitutionalitate nu au fost cuprinzatoare, iar argumentele au lipsit in mod esential) pot fi dezastruoase pentru magistratura din Romania. Corpul magistratilor va fi redus in proportie de cel putin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renuntarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin cresterea volumului de activitate, si va fi putea fi controlat prin seful Inspectiei Judiciare si prin Sectia speciala pentru cercetarea infractiunilor din justitie din cadrul PICCJ", se precizeaza intr-un document publicat de FJR - "Modificarile aduse 'Legilor Justitiei' - Potential colaps al magistraturii din Romania".
Conform sursei citate, in lipsa unor studii de impact minimale, aplicarea noilor dispozitii legislative va determina blocarea sistemului judiciar, prin deprofesionalizarea (inlaturarea meritocratiei in privinta promovarilor) si reducerea corpului magistratilor, vulnerabilitati dublate de o majorare artificiala a activitatii.
In document se mai arata ca o parte din modificari au fost declarate neconstitutionale, dar punerea lor in acord nu va insemna ca ingrijorarile Comisiei Europene vor fi inlaturate, potrivit Agerpres.
"O parte dintre dispozitiile promovate in Parlament cu privire la "legile justitiei" (Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004, Legea pentru modificarea si completarea Legii numarul 304/2004 si Legea pentru modificarea si completarea Legii numarul 317/2004) au fost declarate neconstitutionale, dar punerea lor viitoare in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, in Parlament, nu va insemna ca toate ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana vor fi inlaturate", se mai noteaza in documentul citat mai sus.
Forumul judecatorilor sustine ca, desi neatacate, alte dispozitii din aceleasi acte normative, coroborate, sunt extrem de "nocive" pentru independenta justitiei, vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar.
"Chiar daca proiectul contine si propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistratilor ori ale asociatiilor profesionale, acestea reprezinta simple corectii ale sistemului actual, pregatirea neserioasa a unui veritabil 'experiment judiciar', in lipsa oricaror studii de impact si prognoze, putand determina consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat. Spre exemplu, se poate vorbi de deprofesionalizarea si reducerea corpului magistratilor, dublate de o majorare artificiala a activitatii si impunerea unor termene procedurale nerealiste, care vor avea ca efect blocarea sistemului judiciar\", se arata in documentul citat.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Sursa mentionata sustine ca, in asemenea conditii, estimand ca in jur de 2.000 de magistrati, care se afla la apogeul profesional, ar putea parasi imediat sistemul (inclusiv 90% dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie), prin coborarea pragului acordarii pensiei de serviciu si in conditiile in care cuantumul acesteia depaseste deja substantial indemnizatiile magistratilor aflati in activitate, iar alti 2.000 de magistrati ar urma sa faca acelasi lucru in urmatorii cinci ani, si coroborand aceste date cu existenta a 3 ani in care niciun absolvent al Institutului National al Magistraturii nu va mai putea deveni judecator sau procuror stagiar, "este limpede ca asistam la o politica de resurse umane dezastruoasa promovata prin noile modificari legislative".
"De asemenea, nu este cert nici daca numarul actual de magistrati care activeaza la instante si parchete inferioare gradului profesional pe care il detin va putea acoperi macar in proportie de 10% posturile vacantate de la instantele corespunzatoare gradului profesional, pentru restul acestor posturi, baza de selectie fiind micsorata considerabil ca urmare a maririi vechimii in functie necesare participarii la concursul de promovare. Nici pentru admiterea in magistratura situatia nu va fi mai stabila,baza de selectie fiind redusa si in prezent", se mai noteaza in raport.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri