Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arendatorul: Definitie, drepturi si obligatii

Arendatorul: Definitie, drepturi si obligatii
In cadrul unui contract de arenda, arendatorul joaca un rol esential, fiind persoana sau entitatea care pune la dispozitia unui alt individ sau companie (denumit arendas) un bun pentru a fi utilizat pe o perioada determinata, in schimbul unei plati numite arenda. 

Arendatorul poate fi o persoana fizica, dar si o persoana juridica, iar bunurile puse la dispozitie pot varia de la terenuri, imobile, pana la diverse tipuri de echipamente.

Arendatorul are un rol important in cadrul relatiei contractuale cu arendasul, fiind responsabil de respectarea obligatiilor stabilite prin contract. Acesta trebuie sa se asigure ca bunul arendat este in stare corespunzatoare si ca termenii acordului sunt respectati, pentru a evita conflictele si a asigura o colaborare armonioasa.

Contractul de arenda il puteti descarca de AICI<<

Ce este un arendator?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce este un arendator?
Arendatorul este persoana fizica sau juridica care incheie un contract de arenda cu un arendas, punand la dispozitia acestuia un bun pentru o perioada determinata, in schimbul unei plati denumite arenda.

Arendatorul este proprietarul bunului arendat, dar acest lucru nu este intotdeauna obligatoriu, deoarece arendatorul poate fi si o persoana care nu detine in mod direct bunul, dar care are dreptul de a-l pune la dispozitia altora.

De asemenea, este responsabil de respectarea unor obligatii legale si contractuale, precum asigurarea unui bun functional, intretinerea acestuia pe durata contractului si respectarea conditiilor de inchiriere stabilite in acordul semnat cu arendasul.

In dreptul civil, termenul de "arendator" este adesea confundat cu altele folosite in cadrul contractelor de inchiriere, cum ar fi proprietar sau locator, dar exista anumite diferente semnificative. In general, proprietar este persoana care detine un bun in mod legal, dar arendatorul nu este neaparat proprietarul. De exemplu, o persoana poate inchiria un teren sau un imobil de la un alt proprietar si, ulterior, sa puna acel bun la dispozitia unui arendas, devenind astfel arendator, fara a fi proprietar.

Intr-un contract de inchiriere, termenul de locator se foloseste in locul arendatorului si se refera la persoana care pune un bun la dispozitia unei alte persoane in schimbul unei chirii. In acest sens, diferenta majora intre arenda si inchiriere este data de natura bunului arendat (in general, terenuri, productie agricola sau animale in arenda) si de specificitatea legislatiei aplicabile.

Drepturile arendatorului

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Drepturile arendatorului
Arendatorul are mai multe drepturi fundamentale care ii protejeaza interesele si ii permit sa gestioneze eficient bunurile puse in arenda. Aceste drepturi sunt reglementate de legislatia specifica si de termenii contractului de arenda. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari


Consilier - Codul Muncii va ofera solutii de actualitate Daca doriti sa Rezolvati mai usor problemele de serviciu Luati rapid decizii corecte si avantajoase Aveti singuranta aplicarii corecte a legislatiei Reduceti cu cel putin 75 timpul de rezolvare a unei probleme Evitati conflictele de munca folosind argumente legale Consilier Codul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 

Dreptul de a primi plata arendei


Unul dintre cele mai importante drepturi ale arendatorului este dreptul de a primi plata arendei conform acordului stabilit in contract. Arendatorul are dreptul sa ceara plata arendei la termenele stabilite si conform sumei convenite. Plata arendei se face conform modalitatilor si termenilor specificati in contractul de arenda. Arendatorul poate stabili o suma fixa sau un procent din veniturile obtinute de arendas din utilizarea bunului, in functie de natura contractului. Daca arenda nu este platita la termen, arendatorul poate solicita plata penalitatilor sau poate lua masuri legale pentru a recupera suma datorata.
 

Dreptul de a verifica utilizarea bunului arendat


Arendatorul are dreptul de a verifica periodic modul in care arendasul foloseste bunul arendat. Acesta poate solicita inspectarea bunului arendat pentru a se asigura ca este intretinut corespunzator si utilizat conform destinatiei stabilite in contract. Arendatorul trebuie sa aiba un interes legitim pentru a face astfel de verificari, iar aceste inspectii nu trebuie sa incalce drepturile arendasului de a folosi bunul intr-un mod linistit. Verificarile trebuie sa fie efectuate in mod rezonabil, fara a perturba activitatea arendasului sau a-i crea inconveniente.
 

Dreptul de a solicita restituirea bunului arendat 


La expirarea contractului de arenda sau in cazul unei rezilieri a acestuia, arendatorul are dreptul de a solicita restituirea bunului arendat in starea in care a fost predat initial (tinand cont de uzura normala). Restituirea bunului arendat trebuie facuta conform termenilor conveniti in contract. Daca bunul nu este returnat in termenul stabilit, arendatorul poate cere returnarea acestuia sau poate solicita despagubiri pentru prejudiciile suferite din cauza intarzierei. Daca bunul a suferit deteriorari semnificative, arendatorul poate solicita reparatiile necesare sau compensarea valorii bunului deteriorat, in functie de natura daunei si de termenii stabiliti in contract.
 

Dreptul de a incheia alte contracte de arenda pentru aceleasi bunuri (daca nu exista exclusivitate)


Daca in contract nu exista o clauza de exclusivitate, arendatorul are dreptul de a incheia alte contracte de arenda pentru aceleasi bunuri cu alte parti, fara a incalca termenii acordului initial. De exemplu, daca un arendator pune la dispozitie un teren agricol in arenda pentru un fermier, iar contractul nu specifica exclusivitatea, arendatorul poate incheia si alte contracte de arenda pentru alte parti care doresc sa utilizeze terenul, pe baza unor noi acorduri. In cazul in care arendatorul doreste sa incheie un alt contract de arenda cu un alt arendas pentru aceleasi bunuri, el trebuie sa respecte termenii existenti ai contractului initial si sa nu contravina drepturilor arendasului deja existent.

Obligatiile arendatorului

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligatiile arendatorului
Obligatiile arendatorului

Pe langa drepturile sale, arendatorul are si mai multe obligatii legale si contractuale care trebuie respectate pentru a asigura o relatie corecta si echitabila cu arendasul. 
 

Obligatia de a preda bunul in stare corespunzatoare


Arendatorul are obligatia de a preda bunul in stare corespunzatoare pentru utilizarea conforma scopului prevazut in contract. Acesta trebuie sa se asigure ca bunul arendat nu prezinta defecte majore care ar putea impiedica utilizarea sa de catre arendas. Bunul trebuie sa fie functional si sa indeplineasca cerintele specificate in contract. De exemplu, daca arendatorul inchiriaza o locuinta, aceasta trebuie sa fie locuibila, sa aiba utilitatile necesare (apa, electricitate, incalzire), iar orice echipamente sau instalatii incluse in contract (ex: masina de spalat, frigider etc.) trebuie sa fie in stare buna de functionare.

Daca arendatorul pune la dispozitie un teren pentru agricultura, acesta trebuie sa fie cultivabil, fara obstacole sau alte defecte care ar impiedica utilizarea sa normala. In conditiile in care bunul este predat intr-o stare necorespunzatoare, arendasul poate cere reparatii sau chiar rezilierea contractului si despagubiri pentru prejudiciile suferite.

 

Obligatia de a intretine bunul pe durata contractului


Pe durata contractului, arendatorul are obligatia de a intretine bunul arendat pentru a-l mentine in stare buna de utilizare, astfel incat sa poata fi utilizat conform scopului stabilit. In functie de contract, poate exista o impartire a responsabilitatilor intre arendator si arendas. De obicei, intretinerea uzuala si minorele reparatii pot fi responsabilitatea arendasului, dar reparatiile majore care afecteaza utilitatea bunului arendat sunt responsabilitatea arendatorului.
 

Obligatia de a respecta termenii contractului de arenda


Arendatorul trebuie sa respecte termenii si conditiile stabilite in contractul de arenda, inclusiv cele referitoare la durata contractului, plata arendei, conditiile de utilizare a bunului si orice alte clauze specifice stabilite de parti. Arendatorul trebuie sa se asigure ca respecta orice clauze legate de reinnoirea contractului, modificarea termenilor sau incetarea acestuia. In plus, arendatorul nu poate modifica unilateral termenii contractului de arenda (ex: majorarea arendei) fara acordul arendasului, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege.
 

Obligatia de a respecta drepturile arendasului


Arendatorul are obligatia de a respecta drepturile arendasului, inclusiv dreptul acestuia de a folosi bunul arendat in mod linistit, fara a interveni sau a deranja utilizarea acestuia. Arendatorul nu are voie sa tulbure sau sa interfereze cu utilizarea bunului arendat de catre arendas, cu exceptia cazurilor de necesitate sau de verificare a bunului (in mod rezonabil si conform conditiilor prevazute in contract). De asemenea, nu poate intra in bunul arendat fara permisiunea arendasului (exceptie facand cazurile de urgenta), iar orice modificare a conditiilor de folosinta (ex: majorarea arendei sau schimbarea destinatiei bunului) trebuie sa fie facuta doar cu acordul arendasului.

Contractul de arenda - [MODEL]

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Contractul de arenda - [MODEL]
Un contract de arenda este un acord intre un arendator si un arendas, prin care arendatorul pune la dispozitia arendasului un bun pentru o perioada determinata, in schimbul unei plati periodice numite arenda. Acest contract reglementeaza o serie de aspecte esentiale care trebuie clar stabilite de parti pentru a evita conflictele.
  • Durata contractului - Durata contractului de arenda este un element esential, care trebuie stabilit de la bun inceput si indicat clar in contract. Durata poate fi determinata sau nedeterminata, in functie de acordul partilor. Durata contractului poate fi stabilita in termeni de ani, luni sau zile, in functie de tipul bunului arendat si de nevoile arendasului si arendatorului. De exemplu, pentru un teren agricol, durata ar putea fi de 3-5 ani, iar pentru un imobil, ar putea fi de 1 an sau mai mult. Contractul poate prevedea o perioada de proba sau o durata flexibila, cu posibilitatea de reinnoire sau prelungire automata, in cazul in care ambele parti sunt de acord.
  • Pretul arendei - Pretul arendei, sau suma pe care arendasul o plateste arendatorului pentru utilizarea bunului, este un alt element esential al contractului de arenda. Aceasta trebuie stabilita in mod clar si convenita intre parti inainte de semnarea acordului. Arenda poate fi stabilita sub forma unei sume fixe (de exemplu, 500 de lei pe luna pentru inchirierea unei locuinte) sau ca un procent din veniturile obtinute din utilizarea bunului (in cazul terenurilor agricole sau al echipamentelor). In functie de natura bunului arendat si de scopul utilizarii, partile pot negocia si o suma variabila, in functie de productie sau de conditiile pietei. Termenele si modalitatile de plata trebuie stabilite clar, iar contractul trebuie sa specifice penalitatile pentru intarzierile de plata, daca exista, si eventualele ajustari ale pretului pe parcursul perioadei de valabilitate a contractului (de exemplu, in cazul inflatiei).
  • Destinatia bunului - Este esential ca contractul de arenda sa specifice destinatia bunului, adica modul in care acesta va fi utilizat de catre arendas. Arendatorul poate impune anumite restrictii privind utilizarea bunului, de exemplu: terenul agricol trebuie sa fie folosit doar pentru cultivarea unui anumit tip de cultura, iar un imobil poate fi utilizat doar in scopuri comerciale, nu rezidentiale. Daca arendatorul impune conditii suplimentare pentru utilizarea bunului, acestea trebuie clar specificate in contract. Arendasul trebuie sa le respecte, altfel risca rezilierea contractului si plata de despagubiri. De asemenea, arendatorul poate interzice modificari ale bunului (ex: renovarea unei locuinte sau schimbarea destinatiei terenului) fara acordul sau prealabil.
  • Clauze de reziliere - Rezilierea contractului poate avea loc fie in mod natural (la expirarea termenului), fie in urma unei decizii unilaterale a uneia dintre parti, in anumite conditii. Daca arendasul nu plateste arenda la termen, arendatorul poate rezilia contractul, in functie de clauzele stipulate in acord (de exemplu, dupa o perioada de gratie sau dupa aplicarea unor penalitati). Daca arendasul nu respecta destinatia bunului sau il utilizeaza intr-un mod care duce la deteriorarea acestuia, arendatorul poate solicita rezilierea contractului. In general, rezilierea trebuie facuta conform unei proceduri legale, iar partile trebuie sa isi respecte obligatiile pana la momentul rezilierii.

Contractul de arenda il puteti descarca de AICI<<

Consecintele nerespectarii obligatiilor de catre arendator

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Consecintele nerespectarii obligatiilor de catre arendator
In cadrul unui contract de arenda, arendatorul are o serie de obligatii legale si contractuale pe care trebuie sa le respecte pe toata durata acordului. Nerespectarea acestora poate duce la consecinte grave atat pentru arendator, cat si pentru relatia cu arendasul. 

In cazul in care arendatorul nu isi indeplineste obligatiile stipulate in contractul de arenda, acesta poate fi responsabil pentru daunele provocate arendasului. Printre principalele riscuri si consecinte ale nerespectarii termenilor contractului se numara:
  • Plati neefectuate
  • Nerespectarea conditiilor de livrare a bunului
  • Interferenta in utilizarea bunului arendat

In cazul in care arendatorul nu respecta obligatiile prevazute in contract, arendasul are la dispozitie mai multe masuri legale pentru a-si proteja drepturile si a obtine despagubiri. Printre aceste masuri se numara:
  • Notificarea arendatorului
  • Rezilierea contractului de arenda
  • Actionarea in instanta pentru daune
  • Cererea de executare silita
  • Plangere la autoritatile competente

Bianca Tila
de Bianca Tila

Cu experienta in zona de content writing, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor explicatii legate de legislatia actuala si aplicarea acesteia in concordanta cu prevederile in vigoare. Noutati si modificari din lege, dar si clarificari detaliate despre cum ne putem descurca mai simplu si mai rapid in hatisul legislativ actual.  

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Newsletter Infojuridic
Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 07 Aprilie 2025
Votati articolul "Arendatorul: Definitie, drepturi si obligatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016