Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti care prevede noile tarife de parcare pentru toate zonele publice a intrat in vigoare la 1 martie 2023.
Astfel, incepand cu 1 martie 2023, in Bucuresti se stabileste o zona unica de tarifare, ce cuprinde toate parcajele si locurile de parcare ce apartin domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti, transmite Primaria, intr-un comunicat.
Atentie! Este vorba de locurile de parcare administrate de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, nu de cele administrate de primariile de sector.
Potrivit HCGMB 705/22.12.2022, noile tarifele orare de parcare sunt urmatoarele:
Pentru utilizarea locurilor de parcare in zilele de luni pana duminica si in intervalul orar 08.00-20.00, se stabileste un tarif de 5 lei/ora.
Pentru utilizarea locurilor de parcare de catre persoane fizice, persoane juridice si institutii publice, in zilele de luni pana duminica si in intervalul orar 08.00-20.00, se stabileste un tarif de:
- 30 lei/zi
- 500 lei/luna
Pentru utilizarea locurilor de parcare de catre riverani se stabileste un tarif de:
- 50 lei/luna
- 500 lei/an
Tarifele de parcare se pot plati prin urmatoarele modalitati:
- tichete preplatite
- tichete orare eliberate de operatorul parcarii sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
- SMS
- on-line, utilizand platformele/aplicatiile electronice specifice
Plata tarifului orar permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea acestuia.
In cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice si institutii publice:
- abonamentul este valabil de luni pana duminica, in intevalul orar 08:00 - 20:00, in toata zona unica de tarifare;
- plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea acestuia.
In cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii riverani:
- abonamentul este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau resedinta adiacente parcajului, si care poseda autoturisme inmatriculate in Bucuresti, sau utilizate in baza unor contracte de leasing, precum si in baza unor contracte de comodat;
- abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea acestuia;
- se pot aloca maximum doua abonamente pentru fiecare unitate locativa.
Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achita anticipat.
Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitatile prevazute mai sus (tichete preplatite, SMS, online) sau prin achizitionarea unui abonament.
In vederea prelungirii timpului de parcare, dupa expirarea timpului aferent platii oricarei optiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar se poate face fara penalitati in maximum 15 (cincisprezece) minute.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<