Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme noi pentru masinile abandonate: sesizarile se pot face online, primarii pot valorifica vehiculele iar banii ajung la bugetul local

Norme noi pentru masinile abandonate: sesizarile se pot face online, primarii pot valorifica vehiculele iar banii ajung la bugetul local
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului, ori al unitatilor administrativ teritoriale, au fost publicate in Monitorul Oficial.

Conform documentului, indiciile temeinice pe baza carora se apreciaza ca un vehicul este fara stapan sau abandonat, in sensul art. 3 alin. (1) din Legea nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, constau in imprejurari legate de starea fizica sau situatia juridica a vehiculului, cum ar fi gradul de uzura ridicat al acestuia, de natura a-l face impropriu utilizarii conform destinatiei, lipsa unor parti componente, radierea din circulatie, lipsa asigurarii obligatorii de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, expirarea termenului inspectiei tehnice periodice sau alte asemenea. 

Prin noile norme se stabileste ca primarul si seful Politiei pot incheia un protocol de colaborare pentru stabilirea modalitatilor concrete de conlucrare in vederea aplicarii dispozitiilor Legii nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sa stabileasca urmatoarele:
a) modalitatea de realizare a schimbului de informatii intre parti pentru punerea in aplicare a dispozitiilor Legii nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) tipurile de activitati necesar a fi realizate in comun de catre parti si modul de organizare a acestora;
c) persoanele desemnate de parti sa urmareasca modul de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) alte forme concrete de colaborare apreciate ca fiind eficiente, in functie de situatia de fapt de la nivelul unitatii administrativ-teritoriale ori al subdiviziunii administrativteritoriale a municipiului.
 

Unde ajung masinile abandonate dupa ce sunt ridicate de autoritati


Prin grija primarului se identifica si se amenajeaza corespunzator un loc destinat depozitarii vehiculelor fara stapan si a vehiculelor abandonate, precum si o incapere pentru depozitarea bunurilor aflate in interiorul acestora, in cazul vehiculelor deschise.

Orice persoana poate formula, in scris sau verbal, sesizari cu privire la existenta, pe teritoriul administrativ al unitatii administrativ-teritoriale, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, a unor vehicule fara stapan sau a unor vehicule abandonate, care se adreseaza primarului sau unitatii de politie.

Sesizarile scrise pot fi transmite prin serviciul postal sau de curierat, precum si prin intermediul postei electronice sau, acolo unde este disponibil, al formularului online, afisate pe pagina de internet a autoritatii administratiei publice locale si a unitatii de politie. 

Sesizarile verbale pot fi adresate direct, la sediul autoritatii administratiei publice locale sau al unitatii de politie, precum si telefonic, la numerele de telefon afisate la sediul si pe pagina de internet ale autoritatii administratiei publice locale si ale unitatii de politie. 

Situatia vehiculelor se verifica initial pe teren, iar procesul-verbal de constatare este semnat inclusiv de un martor sau este insotit de planse foto efectuate de catre agentii constatatori, din care sa reiasa ca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 2 lit. b) din Legea nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Plansele foto trebuie sa contina in mod obligatoriu data si ora la care au fost efectuate.

In lipsa unui martor, agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Procesul-verbal de constatare cuprinde o scurta descriere a starii fizice a vehiculului, precum si date de identificare a acestuia, astfel cum rezulta din inspectarea vizuala a vehiculului, inclusiv a continutului placutelor de inmatriculare si al marcajelor oficiale care sunt aplicate pe vehicul si pot fi citite.

In functie de starea fizica a vehiculului si de categoria acestuia, in procesul-verbal de constatare se inscriu cat mai multe dintre urmatoarele date de identificare:
a) numarul de inmatriculare, de inregistrare sau de identificare;
b) categoria vehiculului;
c) marca si tipul vehiculului;
d) seria motorului;
e) seria sasiului sau caroseriei;
f) culoarea.

In situatia in care in interiorul vehiculului se afla si alte bunuri, procesul-verbal de constatare contine si inventarul acestora, in cazul vehiculelor deschise.
 

Conditii pentru restituirea masinilor abandonate pe strazi si pe terenuri private


Restituirea vehiculului potrivit art. 7 din Legea nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se face pe baza de proces-verbal incheiat intre persoana imputernicita de primar si proprietarul sau detinatorul legal al vehiculului.

Vehiculul poate fi valorificat sau predat unitatii de colectare si valorificare a deseurilor numai daca:
a) dispozitia primarului prin care s-a constatat trecerea de drept a vehiculului in proprietatea unitatii administrativ-teritoriale nu a fost atacata in termenul prevazut la art. 10 alin. (2) din Legea nr. 421/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) hotararea judecatoreasca prin care a fost respinsa actiunea proprietarului sau a detinatorului legal al vehiculului indreptata impotriva dispozitiei primarului de constatare a trecerii de drept a vehiculului in proprietatea unitatii administrativ teritoriale a ramas definitiva.

(2) In vederea valorificarii, bunurile sunt evaluate, prin grija primarului, ocazie cu care vor fi inventariate si valorificate inclusiv bunurile aflate in interiorul vehiculului.

Valorificarea in modalitatea vanzarii se realizeaza prin vanzarea directa sau prin vanzarea la licitatie, potrivit procedurii privind evaluarea si valorificarea bunurilor sechestrate, aplicabila la nivelul organelor fiscale locale, care se aplica in mod corespunzator.

Sumele obtinute din valorificarea bunurilor se fac venit la bugetul unitatii administrativ-teritoriale.
 

Model procesului-verbal de constatare



ROMANIA
...............................................
(denumirea institutiei din care face parte agentul constatator)
 
PROCES-VERBAL DE CONSTATARE


Seria ....... nr. ........
Incheiat astazi ..................., in localitatea ................., judetul ................


Agent constatator .............................................................................................. din .................(grad, nume, prenume, functie) (unitatea)

Constat ca vehiculul cu nr. de inmatriculare/inregistrare/identificare ..............................., categoria ..........................., marca si tipul .........................., seria motorului ..........., seria sasiului sau caroseriei ................, culoarea .........., starea fizica ........., in legatura cu care am fost sesizati ca ar putea fi fara stapan sau abandonat, a fost identificat in ziua de ....................., ora ........, in localitatea ..........................., str. ......... nr. ...., sectorul ........, judetul ........., urmand a fi instiintate autoritatile abilitate pentru efectuarea verificarilor legale privind situatia juridica a acestuia.

Alte mentiuni (inventarul bunurilor aflate in vehicul):
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................


Fapt atestat de martorul ........................................, domiciliat in .........................., str. ................................... nr. ...., bl. ..., judetul ........, act de identitate ... seria ... nr. ..........., emis de ......., C.N.P. .../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../

Procesul-verbal a fost incheiat in lipsa unui martor, intrucat .............................................................................................. .
Au fost realizate planse foto, cu ocazia incheierii prezentului proces-verbal: da/nu.
Pentru care s-a incheiat prezentul proces-verbal in baza art. 5 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 152/2023.

Agent constatator, Martor, 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Norme noi pentru masinile abandonate: sesizarile se pot face online, primarii pot valorifica vehiculele iar banii ajung la bugetul local":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI