Primaria Sectorului 1 a demarat eliberarea strazilor de masinile abandonate si cele cu proprietar neidentificat. Autoturismele ridicate vor fi depozitate intr-un spatiu situat pe soseaua Odai nr. 3-5, special amenajat in acest scop de administratia locala.
Mentionam ca sunt ridicate doar masinile abandonate si cele declarate fara stapan, care fac obiectul Legii nr.421/2002, nu si cele parcate neregulamentar.
Taxa zero pentru depozitare
Avand in vedere ca spatiul de depozitare a autoturismelor abandonate apartine Primariei Sectorului 1, administratia locala nu percepe nicio taxa pentru depozitarea acestora. in schimb, vehiculul abandonat va fi restituit proprietarului sau detinatorului legal numai dupa ce acesta achita suma de 2000 de lei cu titlu de amenda, potrivit procedurilor instituite de Legea nr.421/2002, la care se adauga taxa de ridicare si transport in cuantum de 500 de lei.
Potrivit prevederilor articolului 20 din Hotararea Consiliului Local nr. 16/2016 'Vehiculele fara stapan se pot restitui catre proprietar/detinator legal pe toata perioada depozitarii pana la valorificarea acestora, in termen de 10 zile de la data la care persoana care reclama vehiculul face dovada calitatii de proprietar/detinator legal', dupa achitarea taxelor aferente.
Totodata, conform prevederilor articolului 21 din acelasi act normativ "Restituirea vehiculelor abandonate catre proprietar/detinator legal se poate realiza in cazul anularii de catre instanta de contencios administrativ a dispozitiei primarului de trecere a vehiculului in proprietatea Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, respectiv cu indeplinirea conditiilor prevazute la articolul 20 si a platii unei amenzi de 2000 de lei, conform articolului 11 din Legea 421/2002".
Procedura pentru ca o masina sa fie declarata abandonata
Articolul 2, litera b. din Legea 421/2002 defineste notiunea de vehicul abandonat astfel: 'vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ - teritoriale de cel putin un an, al carui proprietar sau detinator legal este cunoscut, insa exista indicii temeinice determinate de starea improprie circulatiei acestuia pe drumurile publice, din care rezulta intentia neechivoca a proprietarului sau detinatorului legal de a renunta la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului'.
Depistarea vehiculelor fara stapan sau abandonate pe teritoriul Sectorului 1 intra in atributiile Politiei Locale si se realizeaza cu ocazia activitatilor zilnice desfasurate in teren sau la sesizarea cetatenilor.
in cazul masinilor abandonate, daca se constata indeplinirea cerintelor articolului 2, litera b. din Legea 421/2002, agentul constatator va afisa o somatie pe caroseria vehiculului prin care solicita ridicarea acestuia, in termen de 10 zile, de pe domeniul public.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Dupa identificarea proprietarului sau a detinatorului legal, acesta este somat prin scrisoare recomandata cu aviz de primire, cerandu-i sa isi ridice masina de pe domeniul public, sau privat, in termen de 5 zile de la primirea somatiei.
Daca proprietarul sau detinatorul legal nu da curs somatiei, la expirarea termenului de 5 zile, primarul va emite o dispozitie prin care declara vehiculul abandonat, in baza careia masina va fi ridicata, transportata si depozitata in locul special amenajat.
Serviciul Imagine, Relatii cu Mass-Media si Informatica
E-mail : presa.primaria1@gmail.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri