Romanii ar putea beneficia de o zi libera platita daca urmeaza cursuri de prim-ajutor, potrivit unui proiect de lege inregistrat in dezbatere la Senat.
Initiativa legislativa prevede ca angajatii care vor sa urmeze cursuri de prim-ajutor sa poata solicita angajatorului o zi libera, pentru participarea la acestea, iar angajatorul sa poata deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate.
In acest fel, se va incuraja parcurgerea unor cursuri de prim ajutor de catre persoanele care sunt angajate cu contract de munca, pentru ca, in situatia producerii unor accidente, sa poata acorda primul ajutor de baza.
Spre exemplu, noteaza initiatorii proiectului de lege, "stopul cardio-respirator este o situatie foarte periculoasa deoarece din momentul in care nu mai exista puls nu mai exista posibilitatea ca sangele cu oxigen sa fie transportat spre creier si de aici sa fie preluat cel cu dioxid de carbon. Fara aceasta asigurare de oxigen si eliminare a dioxidului de carbon, creierul incepe sa sufere modificari ireversibile dupa doar 3 minute de absenta a acestui schimb de gaze. Dupa primele 3 minute, creierul incepe sa aiba celulele lezate iremediabil, fapt pentru care situatia este una destul de necesara in a se lua masuri".
Necesitatea interventiei legislative este data de numarul foarte mic de persoane pregatite sa acorde primul ajutor in Romania, raportat la numarul de accidente in care pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate, mai noteaza initiatorii proiectului de lege.
Romania este, potrivit informatiilor din spatiul public, in coada clasamentului statelor membre UE cand vine vorba de persoane care stiu sa acorde primul ajutor. Desi exista campanii de informare derulate atat prin intermediul unor programe finantate de stat, cum ar fi Caravana Fii Pregatit, cat si prin intermediul societatii civile, cum ar fi cursurile oferite de Crucea Rosiei, numarul de persoane care participa la aceste cursuri trebuie sa creasca exponential.
Acesta este in proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga la promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, va fi publicat in Monitorul Oficial.
Art. 1.
Persoanele incadrate cu contract individual de munca sau aflate intr-un raport juridic de munca, definite ca atare conform prevederilor Codului Muncii, denumiti in continuare salariati, pot urma cursuri de prim ajutor la institutiile, asociatiile, organizatiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate si/sau competente, potrivit legii, sa organizeze si desfasoare aceste cursuri.
Art. 2.
Angajatorii au obligatia de a acorda o zi libera platita salariatilor, in vederea participarii acestora la cursurile de prim ajutor. Ziua libera se acorda la cererea salariatului, depusa la angajatorul sau, insotita de dovada inscrierii la curs.
Art. 3.
Prevederile prezentei legi se aplica tuturor angajatilor din mediul public si privat, inclusiv asociatiilor si fundatiilor, asa cum sunt acestea definite potrivit Ordonantei nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4.
Contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor sau impozit pe profitul asociatiilor si fundatiilor si care au avut angajati care au efectuat un curs de prim ajutor in luna fiscala precedenta scad o suma egala cu salariul lunar brut al angajatului care a efectuat un curs de prim ajutor impartit la numarul de
zile lucratoare din
luna in care a fost efectuat cursul de prim ajutor, din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul pe profitul asociatiilor si fundatiilor datorat pentru perioada in care a fost efectuat cursul de prim ajutor.
Art. 5.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microintreprinderilor sau din impozitul pe profitul asociatiilor si fundatiilor potrivit prevederilor art. 4 se reporteaza in urmatorul an, la termenul de declarare si plata.
Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau a impozitului pe profitul asociatiilor si fundatiilor. Cheltuielile scazute astfel din impozitul datorat nu sunt deductibile.
Art. 6.
Modalitatea de implementare a prezentei legi, inclusiv pentru procedura prevazuta la art. 5 se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor.