Legislatia din Romania prevede ca angajatii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Daca, in urma examenului mentionat anterior, rezultatele arata ca este necesar, atunci angajatii beneficiaza de un examen oftalmologic, in urma caruia, daca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Toate aceste masuri nu trebuie sa implice in niciun caz costuri financiare pentru lucratori.
Obligatia angajatorului in cazul ochelarilor este in primul rand cea de preventie. In acord cu H.G. nr. 1.028/2006, angajatorul are obligatii de preventie si trebuie sa identifice riscurile care tin de sanatatea si securitatea in munca si sa ia masurile necesare pentru a reduce aceste riscuri.
Pentru aceasta, sunt necesare examinari regulate in cadrul carora sa fie constatate eventualele probleme de vedere, iar in situatia in care medicii oftalmologi recomanda angajatilor portul ochelarilor, atunci stim sigur ca angajatorul are obligatia sa suporte toate aceste costuri.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a concluzionat, in Hotararea din cauza C-392/21, ca „aparatele de corectie speciale“ includ ochelarii de vedere care vizeaza in mod specific corectarea si prevenirea dificultatilor vizuale care au legatura cu o activitate ce implica un echipament cu monitor, indicand, totodata, faptul ca nu e relevant ca aceste dispozitive de corectie se folosesc si in afara spatiului profesional.
Angajatorii sunt obligati sa plateasca angajatilor ochelarii/lentilele utilizate in scop de protectie, preventiv.
Este, de asemenea, de remarcat ca nu e vorba doar de dispozitive de corectie, ci si de dispozitive de prevenire, iar aceasta inseamna ca angajatorii sunt obligati sa le plateasca angajatilor, chiar daca nu au inca probleme de vedere, lentile cu protectie pentru ecrane, care nu au dioptrii si care trebuie folosite in timpul activitatilor ce presupun folosirea ecranelor de vizualizare.
Obligatia este considerata indeplinita fie prin furnizarea directa, fie prin rambursarea cheltuielilor efectuate de angajat, NU nu prin plata unui spor general la salariu.
Limitarile privind sumele alocate decontarii ochelarilor de vedere ar trebui prevazte in contractul individual/colectiv de munca sau in regulamentul intern al companiei.
Gasiti mai multe explicatii, precum si procedura pentru decontare in lucrarea "Caiet practic pentru responsabilii SSM" ...click AICI pentru detalii<<