Procedura de drept comun pentru recuperarea debitelor restante are ca dezavantaj timpul lung de solutionare care poate ajunge la 2-3 ani si timbrarea la valoare.
De obicei se recurge la aceasta procedura doar in cazurile cand nu sunt indeplinite conditiile pentru procedurile urgente si cand creditorul nu-si poate proba creanta numai prin inscrisuri si eventual explicatii, avand nevoie si de administrarea altor dovezi, cum ar fi martori, expertize, interogatorii.
Procedura prealabila anterioara
noului Cod de procedura civila a fost inlocuita cu sedinta de informare din cadrul medierii prevazuta de Legea nr. 192/2006 modificata, fiind obligatorie in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile speciale prevazute de
Codul de procedura civila, respectiv procedura privind cererile de valoare redusa si ordonanta de plata.
Deci nu medierea este obligatorie in sensul solutionarii litigiului dintre parti prin aceasta metoda, ci participarea la sedinta de informare din cadrul medierii este obligatorie.
De altfel, la actiunea depusa la instanta de creditor se va anexa si dovada indeplinirii procedurii prevazute de mediere, respectiv participarea la sedinta de informare. Dovada care se elibereaza partilor pentru a proba indeplinirea acestei proceduri este certificatul de informare eliberat de persoana care a realizat informarea.
Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop.
Deci reclamantul are posibilitatea sa participe la sedinta de mediere anterior sesizarii instantei sau pana la termenul dat de instanta pentru a complini lipsa procedurii.
Este o inovatie fata de vechea procedura prealabila care prevedea respingerea cererii principale ca inadmisibila pentru neatasarea dovezii ca a fost parcursa procedura prealabila, iar instanta nu putea da un termen in sensul indeplinirii procedurii.
La cererea de chemare in judecata se vor anexa copii certificate de pe toate inscrisurile pe care reclamantul intemeiaza pretentiile, precum si certificatul de informare, in situatia in care reclamantul a ales sa participe la sedinta de informare inainte de sesizarea instantei.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
sursa: Buletinul informativ "Recuperarea Debitelor"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<