Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Model contestatie la executare silita 2022. Cand se depune si care sunt conditiile de admisibilitate

Model contestatie la executare silita 2022. Cand se depune si care sunt conditiile de admisibilitate
Contestatia la executarea silita poate parea o procedura complicata, motiv pentru care o minima documentare pe subiect te poate ajuta sa intelegi ce presupune acest demers. E-juridic iti vine in ajutor cu cateva explicatii despre procedurile administrative si juridice care, uneori, par lungi si anevoioase.

Executarea silită este o procedură reglementată de lege prin intermediul căreia se poate recurge la recuperarea oricarui tip de datorie, fie sub forma de bani, ori bunuri mobile/ imobile, cu ajutorul organelor competente. De cele mai multe ori, în centrul procedurilor de executare silita sunt datorii ce trebuie recuperate de la persoanele care refuza sa le achite sau de la persoanele care se afla in situatia in care nu le mai pot achita, conform contractului incheiat initial cu creditorul.

În termeni specifici, titularul unui drept subiectiv, recunoscut printr-un titlu executoriu, constrange, cu ajutorul organelor competente, pe cel care nesocotește dreptul respectiv să aduca la indeplinire prestatia specificata in titlu. Prevederile referitoare la executarea silită sunt cuprinse în Codul de Procedură Civilă, art. 622 – 914. 
 

Cat timp dureaza o executare silita



Executarea silita este aplicată de un executor judecatoresc doar in baza unui titlu executoriu care conține informații despre creanțele fiscale neachitate la data scadenta sau la termenul de plata stabilit de lege. 

Potrivit Art. 663 din Codul de Procedura Civila, ”executarea silita nu se poate face decat in cazul in care creanta este certa (adica existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu), lichida (când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conține elementele care permit stabilirea lui) si exigibila (ajunsa la scadenta). 

Odată îndeplinită aceasta conditie, atunci procesul de executare silita poate incepe chiar din momentul in care creditorul depune o cerere in acest sens.  

Cererea se depune personal sau prin reprezentant legal ori conventional la biroul executorului judecatoresc competent ori se transmite acestuia prin posta, curier,fax, posta electronica sau prin alte mijloace. Ea conține: numele, prenumele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului si debitorului, bunul sau felul prestatiei datorate, modalitatile de executare solicitate de creditor;

Cererea are atasata dovada achitarii taxelor de timbru, inclusiv timbrul judiciar, precum si, daca este cazul, inscrisurile anume prevazute de lege. De asemenea, aceasta cerere trebuie sa aiba atasat titlul executoriu in original sau in copie legalizata, dupa caz.

Art. 665 din Codul de Procedura Civila stabileste că de îndată ce primește cererea de executare, executorul judecătoresc, prin încheiere, va dispune înregistrarea acesteia și deschiderea dosarului de executare sau, după caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare.

În termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita încuviințarea executării de către instanța de executare. Ea va fi solutionata in termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanță, fără citarea părților. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare. Încheierea se comunică din oficiu, de îndată, executorului judecătoresc, precum și creditorului.

Conform Art. 666,  instanța poate respinge cererea de încuviințare a executării silite numai dacă:
1. cererea de executare silită este de competența altui organ de executare decât cel sesizat;
2. hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
3. înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu întrunește toate condițiile de formă cerute de lege sau alte cerințe în cazurile anume prevăzute de lege;
4. creanța nu este certă, lichidă și exigibilă;
5. debitorul se bucură de imunitate de executare;
6. titlul cuprinde dispoziții care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;
7. există alte impedimente prevăzute de lege.

Dacă cererea de executare este încuviințată, executorul judecătoresc va comunica debitorului acest lucru si ii va transmite o somatie. Rolul somației este sa il informeze despre inceperea procedurii si sa ii ofere posibilitatea de a-si achita datoriile, in termen de 15 zile, cu precizarea că, în caz contrar, se va proceda la continuarea executării silite. Care poate insemna vanzarea bunurilor sau blocarea unor conturi bancare. 
 

Cand se face contestatia la executare silita


Contestatia la executare silita se face atunci cand debitorul, sau persoana vatamata prin executare, acuza acte ilegale si se plange la randul sau instantei competente, cu scopul de a opri procedura de executare. 

Asadar, contestatia la executare silita este un instrument pe care debitorul il poate folosi pentru a se opune executarii silite.

Articolul 712 din Codul de Procedura Civila stabileste urmatoarele:

(1) Impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii.

(2) Daca nu s-a utilizat procedura prevazuta la art. 443, se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu.

(3) De asemenea, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.

(4) Impartirea bunurilor proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie poate fi hotarata, la cererea partii interesate, si in cadrul judecarii contestatiei la executare.

Referitor la conditiile de admisibilitate, urmatorul articol subliniaza ca:

(1) Daca executarea silita se face in temeiul unei hotarari judecatoresti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestatie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune in cursul judecatii in prima instanta sau intr-o cale de atac ce i-a fost deschisa.

(2) In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala pentru desfiintarea lui, inclusiv o actiune de drept comun.

(3) Nu se poate face o noua contestatie de catre aceeasi parte pentru motive care au existat la data primei contestatii. Cu toate acestea, contestatorul isi poate modifica cererea initiala adaugand motive noi de contestatie daca, in privinta acestora din urma, este respectat termenul de exercitare a contestatiei la executare.

(4) Creditorii neurmaritori au dreptul de a interveni in executarea efectuata de alti creditori, pentru a lua parte la executare sau la distribuirea sumelor obtinute din urmarirea silita a bunurilor debitorului.

(5) In cazul procedurii urmaririi silite mobiliare sau imobiliare ori a predarii silite a bunului imobil sau mobil, contestatia la executare poate fi introdusa si de o terta persoana, insa numai daca aceasta pretinde un drept de proprietate ori un alt drept real cu privire la bunul respectiv.
 

Motive pentru contestatia la executare silita



Obiectul contestatiei la executare il constituie executarea silita in sine si orice acte de executare realizate cu nerespectarea dispozitiilor legale. Codul de Procedura Civila prevede la art. 701 alin. 1, ca impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii.

Articolul 713 trateaza, pe larg, motivele in baza carora se poate face o contestatie la executarea silita. 

(1) Dacă executarea silită se face în temeiul unei hotărâri judecătorești sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestație motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecății în primă instanță sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă.

(2) În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală pentru desființarea lui, inclusiv o acțiune de drept comun.

(3) Nu se poate face o nouă contestație de către aceeași parte pentru motive care au existat la data primei contestații. Cu toate acestea, contestatorul își poate modifica cererea inițială adăugând motive noi de contestație dacă, în privința acestora din urmă, este respectat termenul de exercitare a contestației la executare.

(4) Creditorii neurmăritori au dreptul de a interveni în executarea efectuată de alți creditori, pentru a lua parte la executare sau la distribuirea sumelor obținute din urmărirea silită a bunurilor debitorului.

(5) În cazul procedurii urmăririi silite mobiliare sau imobiliare ori a predării silite a bunului imobil sau mobil, contestația la executare poate fi introdusă și de o terță persoană, însă numai dacă aceasta pretinde un drept de proprietate ori un alt drept real cu privire la bunul respectiv.
 

Termen pentru depunerea contestatiei la executare



Contestația la executare se face în termen de 15 zile de la data când:

1. contestatorul a luat cunoștință de actul de executare;
2. cel interesat a primit comunicarea privind înființarea popririi;
3. debitorul a primit somația ori de la data când a luat cunoștință de primul act de executare.

Codul de Procedura Civila prevede ca o contestatie privind lămurirea înțelesului, întinderea sau aplicarea titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită. Contestația prin care o terță persoană pretinde că are un drept de proprietate/alt drept real asupra bunului urmărit poate fi introdusă în termen de 15 zile de la efectuarea vânzării/data predării silite a bunului. 

Neintroducerea contestației în termenul menționat nu-l împiedică pe cel de-al treilea să-și realizeze dreptul pe calea unei cereri separate.

Articolul 715 din Codul de Procedura Civila stabileste in ce conditii poate fi depusa o contestatie la executarea silita.

(1) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia privitoare la executarea silita propriu-zisa se poate face in termen de 15 zile de la data cand:

1. contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta;
2. cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
3. debitorul care contesta executarea insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie.

(2) Contestatia impotriva incheierilor executorului judecatoresc, in cazurile in care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face in termen de 15 zile de la comunicare.

(3) Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita.

(4) Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in tot cursul executarii silite, dar nu mai tarziu de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.

(5) Neintroducerea contestatiei in termenul prevazut la alin. (4) nu il impiedica pe cel de-al treilea sa isi realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii, sub rezerva drepturilor definitiv dobandite de catre tertii adjudecatari in cadrul vanzarii silite a bunurilor urmarite.
 

Unde se depune contestatia la executare silita


Contestația la executarea silita de depune la instanța de executare. În cazul urmăririi silite a imobilelor, al urmăririi silite a fructelor și a veniturilor generale ale imobilelor, precum și în cazul predării silite a bunurilor imobile, dacă imobilul se află în circumscripția altei curți de apel decât cea în care se află instanța de executare, contestația se poate introduce și la judecătoria de la locul situării imobilului.

Contestația privind lămurirea înțelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută. Dacă o asemenea contestație vizează un titlu executoriu ce nu emană de la un organ de jurisdicție, competența de soluționare aparține instanței de executare.
 

Termen pentru solutionarea contestatiei la executare


Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestația privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:

1. contestatorul a luat cunoștință de actul de executare pe care-l contestă;
2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înștiințarea privind înființarea popririi. Dacă poprirea este înființată asupra unor venituri periodice, termenul de contestație pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei rețineri din aceste venituri de către terțul poprit;
3. debitorul care contestă executarea însăși a primit încheierea de încuviințare a executării sau somația ori de la data când a luat cunoștință de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviințare a executării și nici somația sau executarea se face fără somație.

(2) Contestația împotriva încheierilor executorului judecătoresc, în cazurile în care acestea nu sunt, potrivit legii, definitive, se poate face în termen de 15 zile de la comunicare.

(3) Contestația privind lămurirea înțelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripție a dreptului de a obține executarea silită.

(4) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestația prin care o terță persoană pretinde că are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmărit poate fi introdusă în tot cursul executării silite, dar nu mai târziu de 15 zile de la efectuarea vânzării ori de la data predării silite a bunului.

(5) Neintroducerea contestației în termenul prevăzut la alin. (4) nu îl împiedică pe cel de-al treilea să își realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în condițiile legii, sub rezerva drepturilor definitiv dobândite de către terții adjudecatari în cadrul vânzării silite a bunurilor urmărite.
 

Cat costa o contestatie la executare


Articolul 720 din Codul de Procedura Civila stabileste ca, daca instanta admite contestatia la executare, tinand seama de obiectul acesteia, după caz, va îndrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori încetarea executarii insesi, va anula ori lămuri titlul executoriu.

De asemenea, daca prin contestatia la executare s-a cerut de catre partea interesata impartirea bunurilor proprietate comuna, instanta va hotari si asupra impartelii acestora, potrivit legii.

In cazul respingerii contestatiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar cand contestatia a fost exercitata cu rea-credinta, el va fi obligat si la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei.

Hotararea de admitere sau de respingere a contestatiei, ramasa definitiva, va fi comunicata, din oficiu si de indata, si executorului judecatoresc.

Daca contestatia este admisa, executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze masurilor luate sau dispuse de instanta.

Atunci cand contestatia a fost respinsa, suma reprezentand cautiunea depusa ramane indisponibilizata, urmand a servi la acoperirea creantelor aratate la alin. (3) sau a celor stabilite prin titlul executoriu, dupa caz, situatie in care se va comunica executorului si recipisa de consemnare a acestei sume.

In cazul in care constata refuzul nejustificat al executorului de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita sau de a indeplini un act de executare silita ori de a lua orice alta masura prevazuta de lege, instanta de executare va putea obliga executorul, prin aceeasi hotarare, la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei, precum si, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru paguba astfel cauzata.

In situatia prevazuta la alin. (7), instanta va solicita incheierea prevazuta la art. 665 alin. (1) sau, dupa caz, actul care constata refuzul executorului judecatoresc de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita, de a indeplini un act de executare silita ori de a lua alta masura prevazuta de lege.

Suma consemnata de debitor sau de tertul garant, potrivit art. 721, va servi exclusiv la plata creditorului pe seama caruia s-a facut consemnarea, precum si la acoperirea cheltuielilor de executare, cu exceptia cazului in care sunt mai multi creditori urmaritori sau intervenienti, cand se va proceda la distribuire, potrivit dispozitiilor art. 864 si urmatoarele.
 

Urmarile respingerii contestatiei la executare silita


In cazul respingerii contestatiei la executare, intreg procesul de executare silita este reluat, daca a fost suspendat, ori se continua conform planului initial. 

Contestatorul va putea fi obligat, la cerere, la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii, iar daca se constata reaua sa credinta in promovarea contestatiei, el va fi obligat si la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei, in conformitate cu art. 709 alin. 3.

Noul Cod de Procedura Civila prevede ca, atunci cand contestatia a fost respinsa, suma reprezentand cautiunea depusa ramane indisponibilizata, urmand a servi la acoperirea creantelor constand in despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii sau a celor stabilite prin titlul executoriu, dupa caz, situatie in care se va comunica executorului si recipisa de consemnare a acestei sume.

De asemenea, in cazul in care constata refuzul nejustificat al executorului de a primi ori de a inregistra cererea de executare silita sau de a indeplini un act de executare silita ori de a lua orice alta masura prevazuta de lege, instanta de executare va putea obliga executorul, prin aceeasi hotarare, la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei, precum si, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru paguba astfel cauzata.

In aceasta situatie, prevazuta la art. 709 alin. (7), legea stabileste ca instanta va solicita incheierea prevazuta la art. 655 alin. (1), respectiv incheierea prin care s-a refuzat motivat deschiderea procedurii de executare, sau, dupa caz, actul care constata refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act de executare silita ori de a lua alta masura prevazuta de lege.

Codul de procedura civila prevede ca hotararea de admitere sau de respingere a contestatiei, ramasa definitiva, va fi comunicata, din oficiu si de indata, si executorului judecatoresc, actuala reglementare necuprinzand dispozitii in acest sens.

 

Model contestatie la executare silita 2022

 

Contestatie la executare silita


INSTANTA1)  .....................


                                                  Domnule Presedinte,

Subsemnatul2)  .................................., domiciliat  in ................................, str. .......
......................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ....., apart. ....., sector/judet ........
....., reprezentat prin avocat ................................, cu sediul profesional in ........................., str. ................................., nr. ......., etaj ...., apart. ....., sector/
judet ........................., in termen legal3)  formulez prezenta


                               CONTESTATIE LA EXECUTARE SILITA4)

impotriva executarii silite a hotararii civile nr. ........................................, pronuntate de ...................................., in



                    DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  ........................................


1. Contestatia se introduce la instanta de executare.  Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.
2. Calitatea de reclamant o are de regula debitorul obligatiei de executat sau tertele persoane care sunt interesate in apararea propriilor drepturi prin exercitarea unei atari cereri. Impartirea bunurilor proprietate comuna poate fi hotarata, la cererea partii interesate si in cadrul judecarii contestatiei la executare.
3. Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand: a) contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare; b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare,
in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie.
Contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
4. Impotriva executarii silite insesi, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, daca nu s-a utilizat procedura prevazuta de art. 2811)  Cod procedura civila (indreptarea, lamurirea si completarea hotararii), se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum si in cazul in care organul de executare refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege.
Nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare atrage sanctiunea anularii actului nelegal.
In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.


de executare nr. ......... din ........... emisa de Biroul Executorului Judecatoresc .................., in dosarul de executare nr. ......../....... ca urmare a cererii de executare silita formulate de creditorul ................, domiciliat in ............................, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................... solicitandu-va totodata in baza art. 403 alin. 1  Cod procedura civila sa dispuneti, cu plata unei cautiuni si


                                  SUSPENDAREA EXECUTARII SILITE1)

pana la solutionarea prezentei contestatii.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT:
1. Comunicarea somatiei de executare s-a facut cu mari vicii de procedura, in sensul ca aceasta nu cuprinde toate elementele prevazute de art. 387 Cod procedura civila, ceea ce atrage anularea actului de executare conform art. 391 Cod procedura civila.
2. Somatia nu cuprinde toate mentiunile cerute de lege, somatia aparand ca un act fraudulos, incheiat in dispretul drepturilor mele legitime, de natura a ma vatama grav desi, potrivit legii, somatia are o functie procedurala esentiala in apararea drepturilor debitorului urmarit intrucat .................. .
De   asemenea,   din   somatie   lipseste   numarul   apartamentului   celui   notificat,   din   somatia nr. ......./.........., nu reiese numarul apartamentului si etajul la care s-a facut comunicarea somatiei.
3. Totodata somatia de executare are ca obiect de executare sentinta civila nr. ............/..........., asa cum rezulta din cuprinsul somatiei, sentinta care este straina partilor si inopozabila atat mie, cat si intimatului-creditor din acest dosar. Noi, partile, ne-am judecat in dosarul civil nr. ........../........, aflat pe rolul .................,  dosar in care instanta a pronuntat sentinta civila nr. .........., in anul .........., mai exact la ................., sentinta care a devenit definitiva si irevocabila.
4. In plus, sunt necesare lamuriri cu privire la intinderea, intelesul si aplicarea titlului executoriu, intrucat subsemnatul consider ca admiterea actiunii creditorului ...................... nu echivaleaza cu ......................................, asa cum contestatorul incearca sa acrediteze ideea, acesta neavand un titlu executoriu care sa dispuna ......................, fapt mentionat in somatia de executare.
Pentru toate aceste considerente va solicit sa-mi admiteti contestatia asa cum a fost formulata si sa dispuneti anularea formelor de executare efectuate, respectiv a somatiei de executare nr. ..... din ..... .
Fiind vorba de un caz urgent, va rog ca, in baza art. 403 alin. (1) Cod procedura civila, sa suspendati prin incheiere executarea silita.

1. Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dis- pune altfel. Daca bunurile urmarite sunt supuse stricaciunii, pieirii sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea pretului. Asupra cererii de suspendare formulate, instanta se pronunta prin incheiere, care poate fi atacata cu recurs, in mod separat. In cazuri urgente, presedintele instantei poate dispune suspendarea provizorie a executarii pe cale de ordonanta presedintiala, pana la solutionarea de catre instanta a cererii de suspendare prevazute de prezentul articol.
De asemenea, pe aceasta cale, in cazuri limitativ prevazute de lege, contestatorul poate solicita instantei si acordarea unui drept de retentie asupra imobilului supus executarii.
 

Cu cheltuieli de judecata (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.).

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82, 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si art.1)  ........... .
In dovedirea cererii inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii probei cu inscrisuri  pe care le depun instantei certificate conform cu originalul. Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.

ANEXEZ2):

1. Hotararea civila definitiva si irevocabila nr. ....../.......... .
2. Somatia de executare nr. .........., din data de ................. .
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ................ si timbru judiciar ............ .

 
                                                     
                                                    SEMNATURA

 

1. Art. 3711, art. 372, 387, 391, 399-404 Cod procedura civila.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere copii pentru instanta (cererea adresandu-se instantei si neimplicandu-l pe celalalt participant la proces, caruia cererea si inscrisurile nu i se comunica); copiile vor fi certificate de reclamant ca fiind identice cu originalul.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 02 Decembrie 2022
Votati articolul "Model contestatie la executare silita 2022. Cand se depune si care sunt conditiile de admisibilitate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre model contestatie la executare
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016