Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) atentioneaza ca voucherele de vacanta emise in anii precedenti mai pot fi utilizate pentru rezervari doar pana la 30 iunie 2022.
Conform sursei citate, OUG 131/2021, aparuta la sfarsitul anului trecut, prevede ca "perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta emise in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeste pana la data de 30 iunie 2022".
In paralel, ANAT subliniaza ca angajatii pot utiliza voucherele de vacanta emise in acest an, in cazul in care sumele au fost deja virate pe card.
"Reamintim ca voucherele de vacanta pot fi utilizate exclusiv pentru vacante in Romania, iar serviciile trebuie sa contina minim o noapte de cazare. Nu este permis sa se achite cu vouchere de vacanta servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora", se precizeaza in
comunicatul ANAT.
Pachetul turistic cel mai complet se gaseste in agentiile de turism licentiate si poate contine, pe langa cazare minim o noapte, si servicii de masa, balneare, transport, programe turistice optionale.
Vouchere de vacanta in valoare de 190 de milioane de euro, in perioada ianuarie-mai 2022
In perioada ianuarie - mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanta, in valoare de 943,831 milioane de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere in valoare de 350 de milioane de euro.
"La ora actuala, voucherele de vacanta reprezinta un vector esential pentru circulatia turistica interna. Atat institutiile si companiile de stat, cat si firmele private pot acorda aceste vouchere angajatilor, care sunt aprobate pentru emitere anuala timp de 5 ani (2022-2026). ANAT doreste ca voucherele de vacanta sa prezinte o atractivitate sporita pentru angajatii si angajatorii privati", se mentioneaza in comunicat.
Vouchere de vacanta pentru angajatii din mediul privat
Angajatilor din mediul privat li se pot acorda legal vouchere in valoare de pana la 6 salarii minime, spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanta sunt limitate la 1.450 lei de persoana pe an.
"O varianta a sporirii atractivitatii voucherelor de vacanta este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea initiala din 2009. Insa o masura si mai eficienta ar implica o formula mai moderna de credit fiscal. ANAT impreuna cu partenerii sociali pune aceasta formula la dispozitia guvernului pentru imbunatatirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajati din mediul privat (circa 25%) sa beneficieze de aceste vouchere. Aceasta masura ar fi cel mai usor si rapid posibila de generat ca masura de stimulare a turismului intern, cu efectul sau economic multiplicator. Pe de alta parte, este nevoie de voucherele de vacanta mai ales in conditiile lipsei de personal din toate domeniile", sustin reprezentantii ANAT.
In 2021 au fost acordate vouchere de vacanta doar pentru angajatii din mediul privat, in valoare de circa 50 de milioane de euro.
ANAT reaminteste ca voucherele de vacanta au determinat, de-a lungul timpului: reducerea evaziunii fiscale in turism, dublarea numarului de unitati de cazare clasificate in ultimii 10 ani, refacerea fortei de munca, consolidarea familiei, reducerea consumului de medicamente, reducerea concediilor medicale si relansarea turismului intern, o conditie si pentru cresterea calitatii serviciilor in turismul de incoming.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<