Procurorii si judecatorii vor putea cumpara apartamente cu banii de chirie primiti de la stat. Actuala legislatie prevede ca, lunar, magistratilor sa li se acorde sume lunar pentru decontarea chiriilor, avand in vedere ca numarul locuintelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele din sistem care au nevoie de o astfel de facilitate.
Un
proiect de lege depus la Senat prevede acordarea unor facilitati pentru magistrati si familiile acestora, ca "forma de garantare a exercitarii profesiei in mod independent si la un nivel corespunzator asteptarilor societatii".
Procurorii si judecatorii trebuie sa respecte incompatibilitatile stabilite prin statut si codul deontologic, prin urmare nu pot obtine alte venituri in afara de cele specifice functiei lor in magistratura, asa ca, prin OUG nr. 27/2006 s-a stabilit, la art.23, acordarea fie a unei locuinte de serviciu, fie compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii.
In baza acestui articol,
Ministerul Justitiei aloca sume considerabile de bani pentru decontarea chiriilor magistratilor.
Actualul act normativ propune ca sumele de bani care merg catre magistrati pentru decontarea chiriilor sa poata fi folosite, la alegere, si pentru plata ratelor la o locuinta.
Optiunea de a plati rate la o locuinta, in loc de chirie, mai putin costisitoare pentru statul roman
Pe termen lung, Ministerul Justitiei ar face economie la buget prin aceasta masura, avand in vedere ca plata ratelor aferente unui contract de credit imobiliar este limitata in timp, fata de situatia actuala, in care magistratul si familia sa beneficiaza de decontarea chiriei si dupa iesirea la pensie.
Mai mult, noteaza initiatorii proiectului de lege, aceasta facilitate a fost acordata si politistilor si cadrelor militare, fiind modificata Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului si Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabilindu-se ca politistii si cadrele militare care indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie si care contracteaza un credit ipotecar/imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte, beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului respectiv, plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului.
Textul actului normativ privind facilitatile pentru magistrati
LEGE pentru completarea art.23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articol unic - La articolul 23 din O.U.G. nr.27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 314 din 07 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1.1)-(l.3), cu urmatorul cuprins:
(1.1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie, potrivit alin.(l) si (2), care contracteaza un credit ipotecar/imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului. In aceasta situatie, compensatia lunara pentru chirie se acorda in cuantumul prevazut la alin.(2), dar nu poate depasi rata lunara platita pentru creditul ipotecar/imobiliar.
(1.2) In situatia prevazuta la alin.(l.1), compensatia lunara pentru chirie se acorda pentru o singura locuinta achizitionata pe timpul carierei. Compensatia lunara pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situatia prevazuta la alin.(l) si pentru situatia prevazuta la alin.(1.1), caz in care judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratiiasistenti opteaza pentru una dintre aceste situatii.
(1.3) Pentru persoanele prevazute la alin. (1.1), sumele pot fi justificate cu un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unei locuinte.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.