Parlamentul Romaniei a adoptat Legea pentru modificarea legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, asadar panourile solare si fotovoltaice vor putea fi instalate fara autorizatie de constructie.
Alesii poporului elimina o bataie de cap pentru cei care vor sa obtina energie electrica din resurse regenerabile si chiar sa devina prosumatori, adica sa alimenteze reteaua de energie electrica cu ceea ce capteaza ei prin instalatiile proprii.
La finele anului 2018, Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a respins eliminarea autorizatiei de constructie pentru panourile solare si fotovoltaice. Proiectul ajunge la inceputul anului 2019 in Camera Deputatilor si este inscris pentru dezbatere in plen in luna mai.
Pana la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor, Guvernul Romaniei a oferit un punct de vedere cu privire la eliminarea autorizatiei de constructie pentru instalarea panourilor solare si fotovoltaice. Executivul arata ca "initiativa legislativa are in vedere unele cazuri particulare de investitii publice de interes national, afirmandu-se ca legislatia nu este adaptata, sens in care se propun o serie de masuri. Precizam ca, in majoritatea lor, proiectele de interes national sunt proiecte in domeniile infrastructurii de transport si energie, pentru care deja
actele normative in vigoare contin prevederi specifice inclusiv privind emiterea autorizatiei de construire, care nu se mai emite de fiecare autoritate a administratiei publice locale al carei teritoriu este traversat de respectiva lucrare in parte, ci de ministerele de resort".
Guvernul Romaniei, asadar, nu sustinea adoptarea acestui proiect legislativ.
A urmat o dezbatere in plenul Camerei, dupa care proiectul s-a intors la Comisii.
In cele din urma, proiectul a suferit modificari substantiale si a ajuns din nou in plenul Camerei Deputatilor. A fost adoptat in forma de mai jos cu 201 "pentru, 1 "contra" si 5 "abtineri".
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Articol unic: Legea nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
1. La articolul 11 alineatul (1), dupa litera o) se introduce o litera noua, litera p), cu urmatorul cuprins:
„p) montarea pe acoperisul cladirilor de panouri fotovoltaice – pentru producerea energiei electrice si/sau panouri solare pentru incalzirea sau prepararea apei calde, cu instiintarea prealabila a autoritatilor administratiei publice locale si cu respectarea legislatiei in vigoare.”
2. Articolul (39) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 39 Toate constructiile proprietate privata, realizate in conditiile prezentei legi, se declara, in vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unitatile subordonate acestora, dupa terminarea lor completa si nu mai tarziu de 15 zile de la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire."
Conform textului adoptat, se poate executa fara autorizatie de construire montarea pe acoperisul cladirilor de panouri fotovoltaice - pentru producerea energiei electrice si/sau panourile solare pentru incalzirea sau prepararea apei calde, cu instiintarea prealabila a autoritatilor administratiei publice locale si cu respectarea legislatiei in vigoare.
Amendamentul modifica in acest sens legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Prin introducerea acestei prevederi se urmareste deblocarea programelor de investitii pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum.
Atentie! Legea nu se afla inca in vigoare. Presedintele Romaniei trebuie sa o promulge, apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial! Vom actualiza articolul cu informatiile relevante, imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri