Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care solicita ca statele membre UE sa permita casatoriile gay si parteneriatele civile. In caz contrar, ar trebui aplicate sanctiuni. Iata cum au votat europarlamentarii romani!
In document, adoptat cu 387 voturi pentru, 161 impotriva si 123 abtineri, Parlamentul European subliniaza ca acesti cetateni ar trebui sa isi poata exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la libera circulatie, oriunde in Uniunea Europeana.
Potrivit rezolutiei, casatoriile sau parteneriatele inregistrate constituite intr-un stat membru ar trebui sa fie recunoscute in toate statele membre in mod uniform, iar sotii si partenerii de acelasi sex ar trebui tratati in acelasi mod ca si cei de sex opus.
In urma hotararii Curtii de Justitie a UE (CJUE) in cazul '
Coman & Hamilton', care a constatat ca dispozitiile referitoare la "sot/sotie" din Directiva privind libera circulatie se aplica si cuplurilor de acelasi sex, Comisia ar trebui sa ia masuri impotriva Romaniei in cazul in care guvernul nu actualizeaza legislatia nationala pentru a reflecta aceasta hotarare, solicita eurodeputatii.
De asemenea, rezolutia indeamna toate tarile UE sa accepte ca parinti legali adultii mentionati in certificatul de nastere al unui copil. In general, deputatii doresc ca familiile LGBTIQ sa aiba acelasi drept la reintregirea familiei ca si cuplurile de sex opus si familiile acestora. Pentru a se asigura ca copiii nu devin apatrizi atunci cand familiile lor se muta intr-un alt stat membru, eurodeputatii sustin ca familiile ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament in intreaga UE.
In cele din urma, eurodeputatii iau act de discriminarea cu care se confrunta comunitatile LGBTIQ din Polonia si Ungaria.
Dintre eurodeputatii romani, potrivit site-ului PE, impotriva rezolutiei au votat Traian Basescu, Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Busoi, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu, Eugen Tomac, Lorant Vincze (membri ai grupului Partidului Popular European), Carmen Avram, Dragos Benea, Tudor Ciuhodaru, Maria Grapini, Dan Nica, Claudiu Manda, Rovana Plumb, Mihai Tudose (membri ai grupului S&D) si Cristian Terhes, membru al grupului ECR.
In favoarea rezolutiei au votat Dacian Ciolos, Alin Mituta, Dragos Pislaru, Nicolae Stefanuta, Ramona Strugariu si Dragos Tudorache (toti din grupul Renew Europe).
S-au abtinut de la vot Dan Motreanu, Siegfried Muresan, Vlad Nistor, Iuliu Winkler (membri ai grupului PPE), Vlad-Marius Botos si Vlad Gheorghe (membri ai grupului Renew Europe).
Aceasta rezolutie nu are caracter obligatoriu pentru niciun stat membru al UE. Reprezinta doar o recomandare. In baza acesteia si a dreptului UE, insa, pot fi aplicate sanctiuni pentru statele care nu garanteaza drepturi egale cetatenilor lor.