Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a deveni judecator la CEDO

In temeiul articolului 5 din Ordonanta Guvernului Nr. 94 din 30 august 1999, privind participarea Romaniei la procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei si regresul statului in urma hotararilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Justitiei, in asigurarea secretariatului pentru Comisia pentru selectarea propunerilor de candidati  in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului, face public prezentul

ANUNT
La data de 16 decembrie 2013, in temeiul art. 23 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (Conventia), incheiata la Roma la 4 noiembrie 1950, intrata in vigoare la 3 septembrie 1953 si ratificata de Romania prin Legea nr. 30/1994 (publicata in M. Of. nr. 135 din 31 mai 1994), va inceta mandatul prof. univ. dr. Corneliu Birsan, judecatorul ales in numele Romaniei.

Potrivit articolelor 20 si 22 din Conventie, Curtea se compune dintr-un numar de judecatori egal cu cel al inaltelor parti contractante, alesi de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in numele fiecarei parti contractante, de pe o lista de trei candidati prezentata de inalta parte, pentru un mandat unic de 9 ani. Pe parcursul exercitarii mandatului, judecatorii nu pot exercita nicio activitate incompatibila cu exigentele de independenta, impartialitate si de disponibilitate ale unei activitati cu norma intreaga.  

Guvernul Romaniei a declansat procedura de desemnare a celor trei candidati in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului. In temeiul art. 5 din Ordonanta Guvernului Nr. 94 din 30 august 1999, privind participarea Romaniei la procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei si regresul statului in urma hotararilor si conventiilor de rezolvare pe cale amiabila, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministrul Justitiei a convocat Comisia pentru selectarea propunerilor de candidati in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului care, in reuniunea sa din 22 mai 2013, a convenit continutul prezentului anunt de candidatura.  

Persoanele interesate isi pot depune candidatura pana la data de 7 iunie 2013, la Ministerul Justitiei la secretariatul cabinetului ministrului justitiei  (etaj 1, camera 7), in format hartie si electronic (CD) sau la adresa de email cedo@just.ro, cu confirmare de primire .

Potrivit articolelor 21 si 23 din Conventie, Recomandarii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1649 (2004) Candidatii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Rezolutiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1646 (2009) Nominalizarea candidatilor si alegerea judecatorului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum si punctului E.8 al Declaratiei Conferintei la nivel inalt de la Interlaken, din 19 februarie 2010, isi pot depune candidatura persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:

- Au varsta sub 70 de ani;
- Se bucura de inalta prestanta morala si civica;
- Intrunesc conditiile de exercitare a unor inalte functiuni judiciare sau sunt juristi cu reputatie profesionala recunoscuta;
- au experienta in domeniul drepturilor omului;
- cunosc in mod activ cel putin una dintre cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului si cel putin in mod pasiv cealalta limba;
- in masura posibilului, alegerea lor ca judecator sa nu necesite inlocuirea frecventa sau pentru perioade lungi cu un judecator ad-hoc in exercitarea mandatului;
- poseda cunostinte de drept international public si de drept comparat.

Dosarul de candidatura trebuie sa contina un curriculum vitae (dupa modelul anexat prezentului anunt, standardizat prin Recomandarea 1646 (2009) a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei) completat in limbile romana, engleza si franceza, insotit de o nota bibliografica detaliata, redactata in limba romana, care sa cuprinsa lucrarile si articolele publicate. De asemenea, vor fi depuse:

- copii simple ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenta sau echivalente cu profil juridic la o universitate din Romania sau diploma echivalata pentru studii superioare in profilul juridic la o universitate din strainatate;
- copii ale altor diplome atestand cursurile absolvite sau titlurile stiintifice;
- documente din care sa reiasa ca indeplinesc conditiile pentru inalte functii judiciare, respectiv o decizie de definitivare intr-o profesie juridica;
- copii ale certificatelor de limba straina (engleza si franceza), in cazul in care candidatii poseda asemenea certificate;
- o declaratie pe proprie raspundere de acceptare a nominalizarii in calitate de candidat din partea Romaniei (care implica printre altele disponibilitatea de a inceta orice activitati incompatibile cu statutul de judecator al Curtii in ipoteza alegerii) si de confirmare a absentei circumstantelor care sa il impiedice sa exercite in mod efectiv functia de judecator la Curte precum si a faptului ca nu exista declaratii sau fapte ale candidatului care, daca ar fi date publicitatii, ar putea sa prejudicieze reputatia Curtii.

Urmare depunerii dosarelor, candidatii vor sustine un interviu in fata Comisiei pentru selectarea propunerilor de candidati in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului, constituita in temeiul art. 5 din O.G. nr. 94/1999. Interviul va fi organizat in perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justitiei. Lista candidatilor se va posta pe site-ul Ministerului Justitiei si va fi confirmata telefonic in mod individual cu candidatii care indeplinesc conditiile minimale.

Interviul, care se va derula individual, va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de incarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale. Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului; in functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii in care a fost adresata intrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii in curriculum vitae, raspunsul candidatului va fi formulat in limba indicata ca fiind cunoscuta in mod activ.

Lista de propuneri cuprinzand cei trei candidati se va definitiva cu luarea in considerare, pe langa criteriile sus mentionate, a necesitatii ca pe lista sa figureze candidati de ambele sexe, cu exceptia cazului in care sexul candidatilor de pe lista este cel insuficient reprezentat in cadrul Curtii (sub 40% din judecatori).

De asemenea, la definitivarea listei se va acorda prioritate, in caz de evaluare similara a doi sau mai multi candidati, aceluia dintre ei care fata de limita maxima de varsta stabilita pentru exercitarea functiilor (70 ani) sa isi poata derula macar jumatate din mandat. Celalalt candidat va fi inclus, dupa caz, pe lista de rezerva cu trei candidati.

In termen de maxim cinci zile de la realizarea interviului, Comisia va publica pe site-ul Ministerului Justitiei cele doua liste, de propuneri si de rezerva. Continutul procesului verbal incheiat ca urmare a procedurii de selectie a candidatilor si de stabilire a continutului celor doua liste va fi disponibil, la solicitarea candidatilor, in ceea ce priveste propria evaluare.   

Eventuale neclaritati referitoare la informatiile incluse in prezentul anunt pot fi transmise secretariatului Comisiei, asigurat de Ministerul Justitiei, la adresa de email cedo@just.ro sau la fax 0372041002.


ANEXA

Model de curriculum vitae destinat candidatilor la functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului


I. Date personale
Nume, prenume
Sex
Data si locul nasterii
Cetatenia(ii)

II. Studii si diplome, calificari de alta natura

III. Activitati profesionale relevante
a. Descrierea activitatilor judiciare
b. Descrierea activitatilor juridice  non-judiciare
c. Descrierea activitatilor profesionale non-juridice
(Va rugam, subliniati postul ocupat in prezent)

IV. Activitati si experienta in domeniul drepturilor omului

V. Activitati publice
a. Post intr-o functie publica
b. Mandate elective
c. Functii exercitate in cadrul unui partid sau miscare politica

VI. Alte activitati
a. Domeniu
b. Durata
c. Functia
(Va rugam, subliniati postul/posturile ocupat/e in prezent)

VII. Lucrari si publicatii
(Poate fi indicat numarul total de carti si articole publicate, insa nu mentionati decat titlurile celor mai importante - maxim 10)

VIII. Limbi straine
(Cunostinte active ale unei limbi oficiale a Curtii si cunostinte pasive ale unei alte limbi)

Limba
     Citit    Scris    Vobit
    Foarte bine    Bine    Satisfacator    Foarte bine    Bine    Satisfacator    Foarte bine    Bine    Satisfacator
a. Prima limba:                                            
.............................    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨
(Rog specificati)                                            
b. Limbi oficiale:                                            
– Engleza    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨
– Franceza    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨
c. Alte limbi:                                            
.............................    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨
.............................    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨
.............................    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨    ¨

IX. in ipoteza in care nu intruniti nivelul de cunostinte in ceea ce priveste limbile straine, rugam sa confirmati intentia de a urma cursuri intensive a  limbii straine in discutie inainte de inceperea mandatului, cat si, daca este necesar, la inceputul mandatului.

X. Alte informatii mentionabile

XI. Confirmati disponibilitatea stabilirii domiciliului la Strasbourg in eventualitatea in care veti fi ales ca judecator al Curtii.

Informatii pentru uzul administrative exclusive al Adunarii Parlamentare:

Adresa completa (Numar, strada, cod postal, oras, tara ):
Telefon:
De serviciu:
Personal (optional):
Mobil (optional):

E-mail:

Fax (optional):

Variantele in limbile oficiale ale Consiliului Europei ale modelului de curriculum vitae de mai sus sunt disponibile la adresele internet:
https://assembly.coe.int/CommitteeDocs/2009/ModelCVEN.doc (pentru varianta in limba engleza) si https://assembly.coe.int/CommitteeDocs/2009/ModelCVFR.doc (pentru varianta in limba franceza).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 24 Mai 2013
Votati articolul "Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a deveni judecator la CEDO":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016